Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ajaj, olajfolt van a kocsim alatt!

Folyadékfolt az autó alatt

A gépjármű alatt látható folt nem minden esetben olaj, ezért mielőtt nemes egyszerűséggel rögtön az olajszivárgást jelöljük meg a helyes válaszként, érdemes kicsit utána szaglászni, hogy helyes-e a megérzésünk.

Olaj-e az olajfolt?

Az autónkat alkotó rendszerben számos a különböző folyadék, ami természetesen különböző funkciókat látnak el. Mivel a négykerekűt alkotó alkatrészek öregednek, kopnak, elhasználódnak, és még sérülnek is, könnyen megtörténhet, hogy ezek a folyadékanyagok utat találnak a „külvilágba” és szépen megjelennek a kocsink alján. A szivárgás annyiban hasznos, hogy jele, tünete annak, hogy a sok esetben második otthonunkként szolgáló vasparipa egészsége nem szuperál jól. Viszont abból a szempontból mindenképpen rossz, hogy javítás lesz a vége, ami sajnos pénzbe kerül.

Amennyiben szivárgást tapasztalunk, fontos kideríteni, hogy mégis mi is az a folyadék, ami kint van, ahelyett, hogy bent lenne. Általában a különböző anyagok könnyen megállapíthatók a színükről, szagukról, így érdemes egy kis türelemmel és egy papírlap segítségével „kiszagolni”, hogy mivel is állunk szemben. Azzal, hogy egy újságpapírt helyezünk az autónk alá közvetlenül arra a pontra, ahol a foltot láttuk, rögtön két fontos dologhoz is hozzájutunk. Az első: megtudjuk, hogy valóban ott szivárog-e az autó, ahol a folt található. A második: mintát kapunk a folyadékból, amiből már kideríthetjük, hogy az egyik kenőanyag, vagy esetleg a hűtővíz csöpög-e.

Az árulkodó szín és szag

Szerencsére – mint ahogy azt fentebb írtuk – az autó véráramát alkotó anyagok színe és szaga meglehetősen különbözik, ezért könnyen behatárolhatók. A barnás, feketés folt például egyértelműen a motorolajra, vagy hajtómű olajára utal. A világosabb, kvázi színtelen kemikália valószínűleg a fékfolyadék lesz. Ha vörös, zöld, vagy sárga színű anyagot látunk a papírlapon, akkor az bizony a hűtőfolyadék.

Amennyiben nem tudjuk behatárolni a színe alapján a problémát, vegyünk egy mélyebb lélegzetet az orrunkon keresztül, „illatozzuk” meg a folyadékot. A benzinszag és a fékfolyadék jellemző szagára könnyen ráismerünk, az akkumulátorsav pedig egészen büdös.

Elmondható tehát, hogy a jármű alatt található foltokat viszonylag gyorsan be lehet azonosítani. A szivárgás pedig megelőző tünete lehet egy komolyabb problémának. Ezért érdemes az észlelésével rögtön szakemberhez fordulni és nem várni arra, míg a „betegség” teljes valójában megmutatkozik, vagy míg a hetvenkét fórumtárs négyszáznyolcvan válasza közül megtippeljük, melyik az igaz. Az út mindenképpen az autószerelőhöz vezet majd, de egyáltalán nem mindegy, mikor érünk oda.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata