Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ajaj, olajfolt van a kocsim alatt!

Folyadékfolt az autó alatt

A gépjármű alatt látható folt nem minden esetben olaj, ezért mielőtt nemes egyszerűséggel rögtön az olajszivárgást jelöljük meg a helyes válaszként, érdemes kicsit utána szaglászni, hogy helyes-e a megérzésünk.

Olaj-e az olajfolt?

Az autónkat alkotó rendszerben számos a különböző folyadék, ami természetesen különböző funkciókat látnak el. Mivel a négykerekűt alkotó alkatrészek öregednek, kopnak, elhasználódnak, és még sérülnek is, könnyen megtörténhet, hogy ezek a folyadékanyagok utat találnak a „külvilágba” és szépen megjelennek a kocsink alján. A szivárgás annyiban hasznos, hogy jele, tünete annak, hogy a sok esetben második otthonunkként szolgáló vasparipa egészsége nem szuperál jól. Viszont abból a szempontból mindenképpen rossz, hogy javítás lesz a vége, ami sajnos pénzbe kerül.

Amennyiben szivárgást tapasztalunk, fontos kideríteni, hogy mégis mi is az a folyadék, ami kint van, ahelyett, hogy bent lenne. Általában a különböző anyagok könnyen megállapíthatók a színükről, szagukról, így érdemes egy kis türelemmel és egy papírlap segítségével „kiszagolni”, hogy mivel is állunk szemben. Azzal, hogy egy újságpapírt helyezünk az autónk alá közvetlenül arra a pontra, ahol a foltot láttuk, rögtön két fontos dologhoz is hozzájutunk. Az első: megtudjuk, hogy valóban ott szivárog-e az autó, ahol a folt található. A második: mintát kapunk a folyadékból, amiből már kideríthetjük, hogy az egyik kenőanyag, vagy esetleg a hűtővíz csöpög-e.

Az árulkodó szín és szag

Szerencsére – mint ahogy azt fentebb írtuk – az autó véráramát alkotó anyagok színe és szaga meglehetősen különbözik, ezért könnyen behatárolhatók. A barnás, feketés folt például egyértelműen a motorolajra, vagy hajtómű olajára utal. A világosabb, kvázi színtelen kemikália valószínűleg a fékfolyadék lesz. Ha vörös, zöld, vagy sárga színű anyagot látunk a papírlapon, akkor az bizony a hűtőfolyadék.

Amennyiben nem tudjuk behatárolni a színe alapján a problémát, vegyünk egy mélyebb lélegzetet az orrunkon keresztül, „illatozzuk” meg a folyadékot. A benzinszag és a fékfolyadék jellemző szagára könnyen ráismerünk, az akkumulátorsav pedig egészen büdös.

Elmondható tehát, hogy a jármű alatt található foltokat viszonylag gyorsan be lehet azonosítani. A szivárgás pedig megelőző tünete lehet egy komolyabb problémának. Ezért érdemes az észlelésével rögtön szakemberhez fordulni és nem várni arra, míg a „betegség” teljes valójában megmutatkozik, vagy míg a hetvenkét fórumtárs négyszáznyolcvan válasza közül megtippeljük, melyik az igaz. Az út mindenképpen az autószerelőhöz vezet majd, de egyáltalán nem mindegy, mikor érünk oda.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!