Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A közlekedési dugók pszichológiája

Araszolás a dugóban

Talán nem is gondolnánk, mennyi viselkedési minta figyelhető meg, ha egy közlekedési dugóban vagyunk. Onnantól kezdve, hogy mik a kiváltó okok, egészen odáig, hogy hogyan reagálunk egy helyzetre, mik azok a körülmények, amik frusztráltabbá tesznek minket. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze a mindennapi életben tapasztalható minták alapján.

Hogyan lenne elkerülhető, hogy dugók alakuljanak ki?

Megfigyelések alapján, ha mindannyian stabil ütemben haladnánk az úton, nem alakulnának ki forgalmi dugók. Ennek legkézenfekvőbb megoldásai lehetnek az önvezető autók, hiszen emberekként hajlamosak vagyunk sietni, kapkodni, esetleg rosszul felmérni az előttünk haladót, ezzel fennakadásokat okozva. Ugyanúgy megoldása lehet ez az autósok közötti kommunikációra is, amely jelenleg nehézségeket okozhat az úton. Az önvezető autók kora azonban még nem a következő néhány évben jön el világszinten. Hasonlóan gyakori probléma, amikor egy többsávos út egysávosra vált. Bár elég lenne az utolsó pillanatban – egyfajta cipzárként – sávot váltanunk, sokan túl korán térnek át a másik sávba, ezzel fennakadásokat okozva.

Tudatalatti viselkedési minták a volán mögött

Frusztráció, toporgás, ingerültség – mind a forgalmi dugókat jellemző szavak. Kutatók megfigyelései alapján a férfiak általánosságban hajlamosabbak dudálni, mint a nők, illetve a drágább autókat vezetők is gyakrabban élnek ezzel az eszközzel. Ha pedig már az autós etikettnél tartunk, felmerül annak a kérdése, hogy ki az, aki hajlamosabb elsőbbséget adni, megállni más autósoknak. A kutatások szerint az idősebb vezetők általában türelmesebbek, gyakrabban állnak meg egy másik autónak. Általános jelenség, hogy gyakran előzékenyebbek vagyunk, ha azt látjuk, hogy a másik járműben több utas is van, jobban odafigyelünk a mellettünk haladókra. Emellett pedig sokkal hajlamosabbak vagyunk a közúti szabályok megszegésére, amennyiben közel vagyunk az otthonunkhoz, hiszen érezzük az ismerős környezet biztonságát, így kevesebb figyelmet szentelünk a helyes közlekedésre.

Szintén érdekes jelenség, hogy az időjárás milyen hatással van a tapasztalásainkra. Nagyobb köd esetén az autósok azt érzik, hogy lassabban haladnak, mint valójában, ezzel is növelve a dugók okozta frusztrációt. Erre a problémára szintén megoldást nyújthatnak az önvezető autók. Érdekesség, hogy az autósok közelebb haladnak a bukósisakot hordó biciklisekhez, aminek bár nincs nagy köze a forgalmi dugókhoz, jól ábrázolja, hogy sokszor tudatalatti ösztönök és megérzések irányítanak minket, amikor vezetünk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata