Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Milyen károkat okoz a motorban, ha elszakad a vezérműszíj?

Új vezérműszíj beszerelve a kocsiba

A vezérműszíj hangsúlyosan fontos eleme az autó motorjának. A 70-es években elterjedt alkatrész feladata a főtengely forgómozgásának továbbítása a vezérműtengelyhez. A szíjak csendesek, nem nyúlnak, nincs szükségük kenésre, gondozásra, a vezérműszíj csere egyszerű, azonban ha a rossz pillanatban szakadnak el, komoly problémákat okoznak.

Ügyeljünk a szíj épségére!

A legtöbb ma gyártott autóban fogazott szíj található a vezérmű meghajtásához. Szerencsére a gyártók mindig megadják azt az időintervallumot, ami támpontot biztosít a megfelelő időben történő cserére. Persze abban az esetben érdemes idő előtt lecserélni, ha a négykerekünk nagyobb terhelésnek, esetleg rögtön változó terhelésváltásnak van kitéve (sebességváltás padlógázzal, erős motorfékhasználat), vagy éppenséggel olaj kerül a szíjra egy szivárgás következtében.

A szíj nem drága, viszont előfordulhat az is, hogyha a szíj megy, akkor azoknak a valószínűleg kopott alkatrészeknek is mennie kell, amik vezérműszíjat szolgálják a biztos működésben. Ennek az az oka, hogy ezen alkatrészek élettartamát a gyártók általában úgy lövik be, hogy a vezérműszíjhoz viszonyuljon. Azaz: ha idő előtt cserélünk, akkor logikus a többit is cserélni, mivel a szíjat tartó elemek hamarabb „elfáradnak”, mint a szíj. Ennek pedig kellemetlen következménye lehet, hiszen nincs, ami feszesen tartsa azt, azaz megszűnnek a megfelelő működéshez szükséges feltételek.

Ha a szíj szakad

A vezérmű szíjának szakadása az egyik legrosszabb eset, ami az autótulajdonossal történhet, főleg ha úton van. A szíj, vagy lánc szakadása esetén megszakad a vezérmű és a főtengely közötti kapcsolat, és beindul a láncreakció. Szerencsétlenebb esetben az egyik szelep nyitva marad, és kap egy átszállóst a dugattyú felső síkja. A hengerfejben található szimering tömítéssel rendelkező szelepszár minimum elgörbül, de jó eséllyel eltörik. Autótípustól függően az elszakadt szíj letörheti a szeleptányért, ami beesik a hengerbe, roncsolva a henger belső falát, ami ezután javíthatatlanná válhat. Egy gyengébb gépjárműnél egy ilyen eset egyenlő a totálkárral.

Amint azt láthatjuk, a vezérlés egy kritikus pontja a gépjárműnek. Javítása, cseréje erős szakértelmet kíván, mert egy rosszul összerakott, megjavított, helyreállított, vagy esetleg alkatrészcserés vezérlőrendszer nem csak milliós károkat okozhat, de teljesen hazavághatja a motort.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson