Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen károkat okoz a motorban, ha elszakad a vezérműszíj?

Új vezérműszíj beszerelve a kocsiba

A vezérműszíj hangsúlyosan fontos eleme az autó motorjának. A 70-es években elterjedt alkatrész feladata a főtengely forgómozgásának továbbítása a vezérműtengelyhez. A szíjak csendesek, nem nyúlnak, nincs szükségük kenésre, gondozásra, a vezérműszíj csere egyszerű, azonban ha a rossz pillanatban szakadnak el, komoly problémákat okoznak.

Ügyeljünk a szíj épségére!

A legtöbb ma gyártott autóban fogazott szíj található a vezérmű meghajtásához. Szerencsére a gyártók mindig megadják azt az időintervallumot, ami támpontot biztosít a megfelelő időben történő cserére. Persze abban az esetben érdemes idő előtt lecserélni, ha a négykerekünk nagyobb terhelésnek, esetleg rögtön változó terhelésváltásnak van kitéve (sebességváltás padlógázzal, erős motorfékhasználat), vagy éppenséggel olaj kerül a szíjra egy szivárgás következtében.

A szíj nem drága, viszont előfordulhat az is, hogyha a szíj megy, akkor azoknak a valószínűleg kopott alkatrészeknek is mennie kell, amik vezérműszíjat szolgálják a biztos működésben. Ennek az az oka, hogy ezen alkatrészek élettartamát a gyártók általában úgy lövik be, hogy a vezérműszíjhoz viszonyuljon. Azaz: ha idő előtt cserélünk, akkor logikus a többit is cserélni, mivel a szíjat tartó elemek hamarabb „elfáradnak”, mint a szíj. Ennek pedig kellemetlen következménye lehet, hiszen nincs, ami feszesen tartsa azt, azaz megszűnnek a megfelelő működéshez szükséges feltételek.

Ha a szíj szakad

A vezérmű szíjának szakadása az egyik legrosszabb eset, ami az autótulajdonossal történhet, főleg ha úton van. A szíj, vagy lánc szakadása esetén megszakad a vezérmű és a főtengely közötti kapcsolat, és beindul a láncreakció. Szerencsétlenebb esetben az egyik szelep nyitva marad, és kap egy átszállóst a dugattyú felső síkja. A hengerfejben található szimering tömítéssel rendelkező szelepszár minimum elgörbül, de jó eséllyel eltörik. Autótípustól függően az elszakadt szíj letörheti a szeleptányért, ami beesik a hengerbe, roncsolva a henger belső falát, ami ezután javíthatatlanná válhat. Egy gyengébb gépjárműnél egy ilyen eset egyenlő a totálkárral.

Amint azt láthatjuk, a vezérlés egy kritikus pontja a gépjárműnek. Javítása, cseréje erős szakértelmet kíván, mert egy rosszul összerakott, megjavított, helyreállított, vagy esetleg alkatrészcserés vezérlőrendszer nem csak milliós károkat okozhat, de teljesen hazavághatja a motort.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata