Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A motor olaj viszkozitásának jelentése

A motorolajat a belsőégésű motorok kenésére használják. Ennek a készítménynek a feladata, hogy a motor mozgó alkatrészeinek megfelelő kenést biztosítson, megakadályozza a fém fémmel való érintkezést, és csökkentse a súrlódást. Továbbá elvezeti a hőt, tisztán tartja a motort, a fém alkatrészeknek korrózió elleni védelmet nyújt.

A motorolaj viszkozitás

A viszkozitás, vagyis a belső súrlódás, egy gáz vagy folyadék belső ellenállásának mértéke, a csúsztató feszültséggel szemben. A motorolajaknak talán ez a legfontosabb jellemzőjük. A viszkozitás hatással van az olaj kenési képességére, különböző hőmérsékleteken, mivel hőmérsékletváltozáskor nő, illetve csökken a folyási képességük. A viszkozitás osztályzására a Society of Automotive Engineers (SAE) által felállított osztályozási rendszert használják. Ezeket az osztályokat két csoportra oszthatjuk, a télire és a nyárira. Az alacsony hőmérsékleti, vagyis a téli viszkozitás, a hidegindítás miatt fontos, a nyári pedig a nagy terhelés és nagy sebesség teljesítmény szempontjából lényeges. Ahhoz, hogy a megfelelő olajat tudjuk kiválasztani járművünk számára, szükséges ismernünk a gyárilag előírt olaj viszkozitási besorolását.

A motorolaj viszkozitásának fontossága

A mai modern olajaknak a kialakítása során, figyelembe vették, hogy a téli hidegekben se legyenek túl viszkózusok (sűrűk), a könnyebb áramlás és a tökéletes kenés biztosítása miatt, valamint a motor üzemi hőmérsékletén se veszthessenek viszkozitásukból (ne legyenek túlságosan folyósak), mivel ekkor nem lesznek képesek megakadályozni, az alkatrészek érintkezését, ami miatt kopás okozta károsodások jelentkezhetnek. Az alacsony hőmérsékleti viszkozitásnak nem szabad egy bizonyos szint alá mennie, hogy az indítómotor hidegben is képes legyen elindítani a motort, megkapja a szükséges minimális indítósebességet, és az olaj megfelelő időn belül el tudjon jutni a rendeltetési helyeire. A minimális sűrűség, szivattyúzhatósági hőmérséklet alatt, az olaj nem lesz képes magától elfolyni, melynek eredménye, hogy a szivattyú olaj helyet levegőt fog szállítani, és kenés nélkül hagyja a motor alkatrészeit. Manapság a magas viszkozitási indexű olajakat használják leginkább, mivel ezeknél a lényeges hőmérsékletváltozás hatására is, csak kis mértékben változtatják folyási képességeiket. Amennyiben motorolajat szeretnénk vásárolni, olvassuk el a jármű kezelési útmutatóját, vagy kérjük ki egy szakember véleményét.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata