Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Most van az őzek párzási időszaka, figyeljünk erre az utakon

Őz legel az út szélén

Nem csak bizonyos helyeken, bizonyos időszakokban is nagyobb eséllyel találkozhatunk vadon élő állatokkal az utakon. Ilyen az őzek párzásának ideje, amely éppen most, a nyáron aktuális. Ha odafigyelünk, elkerülhetjük a bajt, de ha mégis megtörténik, jó tudni, mi a teendő.

Fokozott figyelmet kérnek a hatóságok

A nyár nagy részében, azaz még az augusztusi időszakban is tart az őzek párzási időszaka Magyarországon, ilyenkor az utakon is fokozottabb veszélynek vannak kitéve az autóvezetők. Ezekben a hetekben az őzek figyelmetlenebbé válnak, összezavarodottabbak, aktívabbak a megszokottnál. Hazánkban évente körülbelül négyezer-ötszáz őzet ütnek el, ezek nagy része ebben az időszakban történik a szokatlan viselkedésük miatt. Éppen ezért lakott területen kívül, különösen ott, ahol a vadon élő állatokra figyelmeztető táblákkal találkozunk, fokozott figyelemmel kell vezetni, és nemcsak a várható, hanem a váratlan helyzetekre is ajánlott előre felkészülni. Fontos: soha ne rántsuk el a kormányt, mert azzal még nagyobb bajt okozhatunk – inkább vállaljuk fel az ütközést, ha már nincs mit tenni.

Ha nem sikerül elkerülni az ütközést, akkor tudjuk, mit kell tennünk. Mivel egy vadkár közúti balesetnek minősül, értesíteni kell a rendőrséget az ilyen esetekről. A hatóságok szólnak az érintett, területileg illetékes vadásztársaságnak, mert a szabályozás szerint az adott területen élő állat a társaság tulajdona, azaz gondoskodniuk kell annak elszállításáról. Vadkár esetén semmi esetre se vigyük haza a csomagtartóban az állatot, súlyos büntetés jár ezért.

Kié a felelősség?

Az autóban keletkezett kárt elvileg a vadásztársaság, pontosabban annak biztosítója téríti meg, már ha van biztosításuk, és ha egyértelmű a helyzet, hogy az autó vezetője nem hibázott. Ez ritkán ilyen egyszerű, általában mindkét fél a maga igazát fújja, hiszen nem csak a kocsiban keletkezett kár, hanem a vadállományban is. Általában a két félnek kell megállapodnia abban, kit ért nagyobb kár, ki tartozik kinek. Éppen ezért nem mindegy, hogy egy nyúl vagy egy őz töri össze a motorháztetőt. Az is gyakorlat, hogy ahol volt kihelyezve vadveszélyre figyelmeztető közlekedési tábla, ott a vadásztársaságnak adnak igazat. Ha viszont autóúton, autópályán történik az ütközés, szinte kivétel nélkül az autós javára döntenek, hiszen ott semmi keresnivalója egy állatnak. Ezt kerítéssel kell biztosítania a közútkezelőnek, azaz ők a felelősek. Persze ezt is jobb elkerülni, mert egy autópályán, 130 kilométer/órás sebességgel haladó autóban elképesztő károkat tud okozni egy őz.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.