Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Most van az őzek párzási időszaka, figyeljünk erre az utakon

Őz legel az út szélén

Nem csak bizonyos helyeken, bizonyos időszakokban is nagyobb eséllyel találkozhatunk vadon élő állatokkal az utakon. Ilyen az őzek párzásának ideje, amely éppen most, a nyáron aktuális. Ha odafigyelünk, elkerülhetjük a bajt, de ha mégis megtörténik, jó tudni, mi a teendő.

Fokozott figyelmet kérnek a hatóságok

A nyár nagy részében, azaz még az augusztusi időszakban is tart az őzek párzási időszaka Magyarországon, ilyenkor az utakon is fokozottabb veszélynek vannak kitéve az autóvezetők. Ezekben a hetekben az őzek figyelmetlenebbé válnak, összezavarodottabbak, aktívabbak a megszokottnál. Hazánkban évente körülbelül négyezer-ötszáz őzet ütnek el, ezek nagy része ebben az időszakban történik a szokatlan viselkedésük miatt. Éppen ezért lakott területen kívül, különösen ott, ahol a vadon élő állatokra figyelmeztető táblákkal találkozunk, fokozott figyelemmel kell vezetni, és nemcsak a várható, hanem a váratlan helyzetekre is ajánlott előre felkészülni. Fontos: soha ne rántsuk el a kormányt, mert azzal még nagyobb bajt okozhatunk – inkább vállaljuk fel az ütközést, ha már nincs mit tenni.

Ha nem sikerül elkerülni az ütközést, akkor tudjuk, mit kell tennünk. Mivel egy vadkár közúti balesetnek minősül, értesíteni kell a rendőrséget az ilyen esetekről. A hatóságok szólnak az érintett, területileg illetékes vadásztársaságnak, mert a szabályozás szerint az adott területen élő állat a társaság tulajdona, azaz gondoskodniuk kell annak elszállításáról. Vadkár esetén semmi esetre se vigyük haza a csomagtartóban az állatot, súlyos büntetés jár ezért.

Kié a felelősség?

Az autóban keletkezett kárt elvileg a vadásztársaság, pontosabban annak biztosítója téríti meg, már ha van biztosításuk, és ha egyértelmű a helyzet, hogy az autó vezetője nem hibázott. Ez ritkán ilyen egyszerű, általában mindkét fél a maga igazát fújja, hiszen nem csak a kocsiban keletkezett kár, hanem a vadállományban is. Általában a két félnek kell megállapodnia abban, kit ért nagyobb kár, ki tartozik kinek. Éppen ezért nem mindegy, hogy egy nyúl vagy egy őz töri össze a motorháztetőt. Az is gyakorlat, hogy ahol volt kihelyezve vadveszélyre figyelmeztető közlekedési tábla, ott a vadásztársaságnak adnak igazat. Ha viszont autóúton, autópályán történik az ütközés, szinte kivétel nélkül az autós javára döntenek, hiszen ott semmi keresnivalója egy állatnak. Ezt kerítéssel kell biztosítania a közútkezelőnek, azaz ők a felelősek. Persze ezt is jobb elkerülni, mert egy autópályán, 130 kilométer/órás sebességgel haladó autóban elképesztő károkat tud okozni egy őz.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata