Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mitől lehet kormos a gyertya?

kormos gyújtógyertya

A gyújtógyertya megfelelő működés esetén a motorban összesűrített benzingőzt gyújtja be a benzines autók motorjának indításakor. Mi okozhatja a gyújtógyertya meghibásodását? Milyen jelek utalhatnak a hibára? Mit kell tudni a gyújtógyertya cseréjéről? Mutatjuk a válaszokat!

A gyújtógyertya a rendszer legtöbb alkalommal cserélt, rendkívül fontos alkatrésze

Számos hiba felmerülhet a gyújtógyertyával kapcsolatban, szóval nem egyszerű a probléma felismerése. Összefoglalónkkal próbáljuk megkönnyíteni a gyújtógyertyával kapcsolatos hiba megtalálását. Nem véletlen, hogy a gyújtógyertya a rendszer legtöbb alkalommal cserélt, és rendkívül fontos alkatrésze. A problémák egy része egy kis rutinnal otthon is orvosolható. A gyújtógyertya kiszerelését követően az elektródákon látható a motor állapota, sőt a hengerekben lévő tüzelőanyag-levegő aránya is. Milyen jelek utalhatnak hibára? Például a megolvadt elektródák, a mázasodás, a megolvadt középelektróda, a lerakódás, az olajfilm, a szigetelőcsúcs-törés, az erőteljes elektródakopás és a koromlerakódás.

Mitől lehet kormos a gyertya?

Az egyik leggyakoribb hiba a gyújtógyertyákkal kapcsolatban a koromlerakódás. Ebben az esetben a szigetelőcsúcson, az elektródákon és a gyertyaházon finom, fekete koromréteg található. Mi okozhatja a koromlerakódást? Többek között a rosszul beállított keverékarány, a túlságosan dús keverék. Gondot okozhat az erősen szennyezett légszűrő is és a szívató hibás működése. Mindemellett problémát okozhat, ha túl alacsony hőértékű a gyertya, illetve az is, ha túl hideg. Milyen hatása lehet a koromlerakódásnak? Egyenetlen lesz a gyújtás, mivel a kúszóáram hatására nehezebb lesz a hidegindítás. Ennek eredményeként nem megfelelő üzemanyag kerülhet a katalizátorba és így károsodik. Mit lehet tenni a koromlerakódás esetén? Elsősorban be kell állítani a megfelelő keverékarányt. Továbbá be kell állítani a szívatót és ellenőrizni kell a légszűrőt. Megfelelő rutin nélkül érdemes felkeresni egy megbízható szerelőt. Fontos, hogy a motorba az előírásoknak megfelelő gyertya legyen beszerelve. A gyújtógyertya ellenőrzését a motor optimális üzemállapotában történő használatát követően kell elvégezni, hiszen csupán így kapható megbízható eredmény. Miért csak ekkor tekinthető jónak az eredmény? Mert a különböző üzemeltetés más-más égési hőmérsékletet eredményez a motorban. A minimális koromlerakódás, valamint a szigetelő porcelán barna vagy fehéres elszíneződése esetén nem kell megijedni, hiszen ez még normálisnak tekinthető, nem okoz gondot.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés me