Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mitől lehet kormos a gyertya?

kormos gyújtógyertya

A gyújtógyertya megfelelő működés esetén a motorban összesűrített benzingőzt gyújtja be a benzines autók motorjának indításakor. Mi okozhatja a gyújtógyertya meghibásodását? Milyen jelek utalhatnak a hibára? Mit kell tudni a gyújtógyertya cseréjéről? Mutatjuk a válaszokat!

A gyújtógyertya a rendszer legtöbb alkalommal cserélt, rendkívül fontos alkatrésze

Számos hiba felmerülhet a gyújtógyertyával kapcsolatban, szóval nem egyszerű a probléma felismerése. Összefoglalónkkal próbáljuk megkönnyíteni a gyújtógyertyával kapcsolatos hiba megtalálását. Nem véletlen, hogy a gyújtógyertya a rendszer legtöbb alkalommal cserélt, és rendkívül fontos alkatrésze. A problémák egy része egy kis rutinnal otthon is orvosolható. A gyújtógyertya kiszerelését követően az elektródákon látható a motor állapota, sőt a hengerekben lévő tüzelőanyag-levegő aránya is. Milyen jelek utalhatnak hibára? Például a megolvadt elektródák, a mázasodás, a megolvadt középelektróda, a lerakódás, az olajfilm, a szigetelőcsúcs-törés, az erőteljes elektródakopás és a koromlerakódás.

Mitől lehet kormos a gyertya?

Az egyik leggyakoribb hiba a gyújtógyertyákkal kapcsolatban a koromlerakódás. Ebben az esetben a szigetelőcsúcson, az elektródákon és a gyertyaházon finom, fekete koromréteg található. Mi okozhatja a koromlerakódást? Többek között a rosszul beállított keverékarány, a túlságosan dús keverék. Gondot okozhat az erősen szennyezett légszűrő is és a szívató hibás működése. Mindemellett problémát okozhat, ha túl alacsony hőértékű a gyertya, illetve az is, ha túl hideg. Milyen hatása lehet a koromlerakódásnak? Egyenetlen lesz a gyújtás, mivel a kúszóáram hatására nehezebb lesz a hidegindítás. Ennek eredményeként nem megfelelő üzemanyag kerülhet a katalizátorba és így károsodik. Mit lehet tenni a koromlerakódás esetén? Elsősorban be kell állítani a megfelelő keverékarányt. Továbbá be kell állítani a szívatót és ellenőrizni kell a légszűrőt. Megfelelő rutin nélkül érdemes felkeresni egy megbízható szerelőt. Fontos, hogy a motorba az előírásoknak megfelelő gyertya legyen beszerelve. A gyújtógyertya ellenőrzését a motor optimális üzemállapotában történő használatát követően kell elvégezni, hiszen csupán így kapható megbízható eredmény. Miért csak ekkor tekinthető jónak az eredmény? Mert a különböző üzemeltetés más-más égési hőmérsékletet eredményez a motorban. A minimális koromlerakódás, valamint a szigetelő porcelán barna vagy fehéres elszíneződése esetén nem kell megijedni, hiszen ez még normálisnak tekinthető, nem okoz gondot.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!