Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mitől lehet kormos a gyertya?

kormos gyújtógyertya

A gyújtógyertya megfelelő működés esetén a motorban összesűrített benzingőzt gyújtja be a benzines autók motorjának indításakor. Mi okozhatja a gyújtógyertya meghibásodását? Milyen jelek utalhatnak a hibára? Mit kell tudni a gyújtógyertya cseréjéről? Mutatjuk a válaszokat!

A gyújtógyertya a rendszer legtöbb alkalommal cserélt, rendkívül fontos alkatrésze

Számos hiba felmerülhet a gyújtógyertyával kapcsolatban, szóval nem egyszerű a probléma felismerése. Összefoglalónkkal próbáljuk megkönnyíteni a gyújtógyertyával kapcsolatos hiba megtalálását. Nem véletlen, hogy a gyújtógyertya a rendszer legtöbb alkalommal cserélt, és rendkívül fontos alkatrésze. A problémák egy része egy kis rutinnal otthon is orvosolható. A gyújtógyertya kiszerelését követően az elektródákon látható a motor állapota, sőt a hengerekben lévő tüzelőanyag-levegő aránya is. Milyen jelek utalhatnak hibára? Például a megolvadt elektródák, a mázasodás, a megolvadt középelektróda, a lerakódás, az olajfilm, a szigetelőcsúcs-törés, az erőteljes elektródakopás és a koromlerakódás.

Mitől lehet kormos a gyertya?

Az egyik leggyakoribb hiba a gyújtógyertyákkal kapcsolatban a koromlerakódás. Ebben az esetben a szigetelőcsúcson, az elektródákon és a gyertyaházon finom, fekete koromréteg található. Mi okozhatja a koromlerakódást? Többek között a rosszul beállított keverékarány, a túlságosan dús keverék. Gondot okozhat az erősen szennyezett légszűrő is és a szívató hibás működése. Mindemellett problémát okozhat, ha túl alacsony hőértékű a gyertya, illetve az is, ha túl hideg. Milyen hatása lehet a koromlerakódásnak? Egyenetlen lesz a gyújtás, mivel a kúszóáram hatására nehezebb lesz a hidegindítás. Ennek eredményeként nem megfelelő üzemanyag kerülhet a katalizátorba és így károsodik. Mit lehet tenni a koromlerakódás esetén? Elsősorban be kell állítani a megfelelő keverékarányt. Továbbá be kell állítani a szívatót és ellenőrizni kell a légszűrőt. Megfelelő rutin nélkül érdemes felkeresni egy megbízható szerelőt. Fontos, hogy a motorba az előírásoknak megfelelő gyertya legyen beszerelve. A gyújtógyertya ellenőrzését a motor optimális üzemállapotában történő használatát követően kell elvégezni, hiszen csupán így kapható megbízható eredmény. Miért csak ekkor tekinthető jónak az eredmény? Mert a különböző üzemeltetés más-más égési hőmérsékletet eredményez a motorban. A minimális koromlerakódás, valamint a szigetelő porcelán barna vagy fehéres elszíneződése esetén nem kell megijedni, hiszen ez még normálisnak tekinthető, nem okoz gondot.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata