Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi okozhat alapjárat ingadozást?

alapjárati motor

Ingadozik az alapjárat? Érdemes mihamarabb szervizbe vinni az autót, hiszen nagy valószínűséggel meghibásodott az alapjárati motor. Miután a szerelő elvégzi a tisztítást, megszűnik a probléma. Mutatjuk a folyamatot és az ahhoz kapcsolódó részleteket!

Miért ingadozik az alapjárat?

Az alapjárat ingadozása esetén a szervizben a szerelők kiszedik az alapjárati motort, majd megtisztítják azt. Mi a feladata ennek az alkatrésznek? Az alapjárati motor az alapjáratot szabályozó szelepet irányítja, amely a fojtószelep zárt pozíciójában adagolja a levegőt. Ha meghibásodik az alapjárati motor, nem kerül kellő mennyiségű üzemanyag befecskendezésre. Így az alapjárat is ingadozóvá válik, mivel nem tud az alapjárati motor finomszabályozni. Ha hideg üzemben nem jelentkezik a probléma, az még nem jelenti azt, hogy nem hibás a motor. Miért nem jelentkezik a probléma hideg üzemben? Azért nem, mert ekkor magas alapjárati fordulatszámon működik a motor és dús keverékkel. Milyen jelek utalhatnak az alapjárati motor meghibásodására? Például a gázpedál felengedésekor leáll a motor vagy túl nagy amplitúdóval pörög a motor. Mindemellett a meghibásodásra utalhat, ha üres fokozatban, a motor felpörgetését követően, a gázpedál felengedése után lassan áll vissza a fordulatszám.

Szétszerelés helyett tisztítást végez a szerelő

Nem érdemes otthon bajlódni az alapjárati motor tisztításával, érdemes szervizbe vinni az autót. A szerelő kiszereli az alkatrészt és leköti róla a levegőcsöveket. Ezt követően pedig leveszi az alkatrészről a csatlakozót. Nem szabad szétszedni a motort, mivel mindenképpen károsodna, más megoldást választ a szerelő. Tisztító folyadékot juttat a ki- és bemenő levegőcsatornákba. A tisztító folyadékkal eltávolíthatóak a lerakódások, megtisztítható az alkatrész. A lerakódás levegővel együtt bekerült porszemekből és a szívócső felől érkező benzinpárából tevődik össze. Ez a lerakódás gátolja a szelep mozgását, valamint a tökéletes zárást is. Akkor hatékony a tisztítás, ha az alkatrészből a feloldott lerakódásokat tartalmazó folyadék szivárog ki. A szerelő addig végzi a tisztítási folyamatot, amíg teljesen tiszta folyadék nem szivárog az alapjárati motorból. Ezt követően kellő gondossággal visszahelyezi a szelepet az alkatrészre. Fontos, hogy a tisztítást követően, az autó első beindítását megelőzően le kell csavarni a levegőmennyiséget szabályozó csavart és a beindítást követően ezt kell használni a gyárilag előírt alapjárat beállításához. A tisztítást követően megszűnik az alapjárat ingadozása.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.