Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi okozhat alapjárat ingadozást?

alapjárati motor

Ingadozik az alapjárat? Érdemes mihamarabb szervizbe vinni az autót, hiszen nagy valószínűséggel meghibásodott az alapjárati motor. Miután a szerelő elvégzi a tisztítást, megszűnik a probléma. Mutatjuk a folyamatot és az ahhoz kapcsolódó részleteket!

Miért ingadozik az alapjárat?

Az alapjárat ingadozása esetén a szervizben a szerelők kiszedik az alapjárati motort, majd megtisztítják azt. Mi a feladata ennek az alkatrésznek? Az alapjárati motor az alapjáratot szabályozó szelepet irányítja, amely a fojtószelep zárt pozíciójában adagolja a levegőt. Ha meghibásodik az alapjárati motor, nem kerül kellő mennyiségű üzemanyag befecskendezésre. Így az alapjárat is ingadozóvá válik, mivel nem tud az alapjárati motor finomszabályozni. Ha hideg üzemben nem jelentkezik a probléma, az még nem jelenti azt, hogy nem hibás a motor. Miért nem jelentkezik a probléma hideg üzemben? Azért nem, mert ekkor magas alapjárati fordulatszámon működik a motor és dús keverékkel. Milyen jelek utalhatnak az alapjárati motor meghibásodására? Például a gázpedál felengedésekor leáll a motor vagy túl nagy amplitúdóval pörög a motor. Mindemellett a meghibásodásra utalhat, ha üres fokozatban, a motor felpörgetését követően, a gázpedál felengedése után lassan áll vissza a fordulatszám.

Szétszerelés helyett tisztítást végez a szerelő

Nem érdemes otthon bajlódni az alapjárati motor tisztításával, érdemes szervizbe vinni az autót. A szerelő kiszereli az alkatrészt és leköti róla a levegőcsöveket. Ezt követően pedig leveszi az alkatrészről a csatlakozót. Nem szabad szétszedni a motort, mivel mindenképpen károsodna, más megoldást választ a szerelő. Tisztító folyadékot juttat a ki- és bemenő levegőcsatornákba. A tisztító folyadékkal eltávolíthatóak a lerakódások, megtisztítható az alkatrész. A lerakódás levegővel együtt bekerült porszemekből és a szívócső felől érkező benzinpárából tevődik össze. Ez a lerakódás gátolja a szelep mozgását, valamint a tökéletes zárást is. Akkor hatékony a tisztítás, ha az alkatrészből a feloldott lerakódásokat tartalmazó folyadék szivárog ki. A szerelő addig végzi a tisztítási folyamatot, amíg teljesen tiszta folyadék nem szivárog az alapjárati motorból. Ezt követően kellő gondossággal visszahelyezi a szelepet az alkatrészre. Fontos, hogy a tisztítást követően, az autó első beindítását megelőzően le kell csavarni a levegőmennyiséget szabályozó csavart és a beindítást követően ezt kell használni a gyárilag előírt alapjárat beállításához. A tisztítást követően megszűnik az alapjárat ingadozása.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata