Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

A legdrágább katalizátorok

Fém katalizátor

Az autó katalizátora sosem tartozott az olcsó alkatrészek csoportjába. A gyártásához nemesfémeket is használnak, ezért gyakran előfordul, hogy a tolvajok lelopják az autóról. Leginkább a terepjárók vannak veszélyben, illetve azok az autók, amelyek alá könnyen beférnek a tolvajok. Eláruljuk, hogy mit érdemes tudni a katalizátorokról.

Platina és palládium – nemesfémeket építenek a katalizátorokba

A katalizátor szerepe rendkívül fontos, hiszen ez az alkatrész csökkenti a lehető legnagyobb mértékben az autóból kikerülő kipufogógáz károsanyag-tartalmát. A katalizátor hegesztett lemezház borításból, hőterelő palástból, katalizátormagból és a magra felvitt katalitikus rétegből áll. Miért drága a katalizátor? Mert ahogy már említettük, nemesfémeket építenek be az alkatrészbe. Például platinát és palládiumot, melyek világpiaci ára jelentősen növeli az alkatrész értékét. Értelemszerűen, minél több nemesfém kerül az alkatrészbe, annál drágább. Azonban nemcsak a nemesfémek növelik a katalizátorok árát. Az is számít, hogy melyik autóhoz kerültek legyártásra a katalizátorok. A luxuskategóriába tartozó autók esetében jóval drágább az alkatrész ára. Mindemellett az is számít, hogy gyári vagy utángyártott az adott katalizátor. Amennyiben gyári, akár a többszöröse is lehet az ára az utángyártottéhoz képest. Ez természetesen nem meglepő, hiszen nemcsak a katalizátorokra igaz, minden alkatrész esetében érvényes. Szintén növeli az árat, ha a katalizátor egyben van a kipufogó leömlővel. Az Euro 4-es vagy modernebb környezeti normákat teljesítő gépjárművek esetén fordul ez elő. Ezeknél a változatoknál van egy előkatalizátor a motorhoz közel, ami egybe van építve a kipufogó leömlőkkel, a főkatalizátor pedig a padlólemez alá van beépítve. Ebben az esetben a katalizátor nettó ára is eléri a több százezer forintot.

A műszaki vizsga előtt mindenképpen érdemes ellenőriztetni a katalizátort is

Amennyiben kiszerelésre kerül a katalizátor, az autó már nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak. Természetesen ez a probléma akkor is felmerül, ha nem kerül kiszerelésre a katalizátor, csupán rosszul vagy egyáltalán nem működik. Ezeket a gépjárműveket egy esetleges ellenőrzés során akár ki is vonhatják a forgalomból. Szóval a műszaki vizsga előtt mindenképpen érdemes ellenőriztetni a katalizátort is. A katalizátorok cseréje a kipufogórendszer megbontásával jár, szóval mindenképpen érdemes szerelő segítségét igénybe venni. A katalizátorok ellenőriztetését, javíttatását, illetve az esetleges cseréjét minden esetben megbízható szervizben kell végeztetni.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt