Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A legdrágább katalizátorok

Fém katalizátor

Az autó katalizátora sosem tartozott az olcsó alkatrészek csoportjába. A gyártásához nemesfémeket is használnak, ezért gyakran előfordul, hogy a tolvajok lelopják az autóról. Leginkább a terepjárók vannak veszélyben, illetve azok az autók, amelyek alá könnyen beférnek a tolvajok. Eláruljuk, hogy mit érdemes tudni a katalizátorokról.

Platina és palládium – nemesfémeket építenek a katalizátorokba

A katalizátor szerepe rendkívül fontos, hiszen ez az alkatrész csökkenti a lehető legnagyobb mértékben az autóból kikerülő kipufogógáz károsanyag-tartalmát. A katalizátor hegesztett lemezház borításból, hőterelő palástból, katalizátormagból és a magra felvitt katalitikus rétegből áll. Miért drága a katalizátor? Mert ahogy már említettük, nemesfémeket építenek be az alkatrészbe. Például platinát és palládiumot, melyek világpiaci ára jelentősen növeli az alkatrész értékét. Értelemszerűen, minél több nemesfém kerül az alkatrészbe, annál drágább. Azonban nemcsak a nemesfémek növelik a katalizátorok árát. Az is számít, hogy melyik autóhoz kerültek legyártásra a katalizátorok. A luxuskategóriába tartozó autók esetében jóval drágább az alkatrész ára. Mindemellett az is számít, hogy gyári vagy utángyártott az adott katalizátor. Amennyiben gyári, akár a többszöröse is lehet az ára az utángyártottéhoz képest. Ez természetesen nem meglepő, hiszen nemcsak a katalizátorokra igaz, minden alkatrész esetében érvényes. Szintén növeli az árat, ha a katalizátor egyben van a kipufogó leömlővel. Az Euro 4-es vagy modernebb környezeti normákat teljesítő gépjárművek esetén fordul ez elő. Ezeknél a változatoknál van egy előkatalizátor a motorhoz közel, ami egybe van építve a kipufogó leömlőkkel, a főkatalizátor pedig a padlólemez alá van beépítve. Ebben az esetben a katalizátor nettó ára is eléri a több százezer forintot.

A műszaki vizsga előtt mindenképpen érdemes ellenőriztetni a katalizátort is

Amennyiben kiszerelésre kerül a katalizátor, az autó már nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak. Természetesen ez a probléma akkor is felmerül, ha nem kerül kiszerelésre a katalizátor, csupán rosszul vagy egyáltalán nem működik. Ezeket a gépjárműveket egy esetleges ellenőrzés során akár ki is vonhatják a forgalomból. Szóval a műszaki vizsga előtt mindenképpen érdemes ellenőriztetni a katalizátort is. A katalizátorok cseréje a kipufogórendszer megbontásával jár, szóval mindenképpen érdemes szerelő segítségét igénybe venni. A katalizátorok ellenőriztetését, javíttatását, illetve az esetleges cseréjét minden esetben megbízható szervizben kell végeztetni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata