Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Magas alapjárat meleg motornál – mi okozhatja?

Fojtószelep

A magas alapjárat meleg motornál nem tekinthető normális működésnek. Valamelyik alkatrésszel gond van ebben az esetben. Írásunkból kiderül, hogy mi lehet a probléma, mi okozhat túl magas alapjáratot meleg motor esetén.

Hideg motornál a magas alapjárat nem jelez problémát

Amennyiben csupán a kezdeti alapjárat magas, nem kell feltétlenül problémára gondolni. Előfordulhat, hogy ez szándékos, mivel így a rendszer kiegészítő energiát biztosít, ami elengedhetetlen a fűtés, valamint az AC pumpa működéséhez. Ebben az esetben az alapjárat megnövelése addig tart, amíg a motor hideg, amint felmelegedik, az alapjárat visszaáll a normális szintre. Amennyiben meleg motornál is fennáll a magas alapjárat, biztosan probléma van valamelyik alkatrésszel. Amennyiben túl magas az alapjárat meleg motornál, probléma lehet a hűtőrendszerrel, a karburátorral, a vákuumtömlőkkel, a fojtószeleppel, a légbeömlővel, valamint az elektronikus motorvezérlő egységgel. Az ok pontos meghatározásához szervizbe kell vinni az autót, ahol a gépjármű teljes átvizsgálásával, valamint fedélzeti diagnosztikai műszerrel meghatározzák azt.

Melyek a leggyakrabban előforduló okok?

Azoknál az autóknál, melyek még karburátorral rendelkeznek, magas alapjáratot okozhat, ha túl sok levegő kerül a levegő-üzemanyag keverékbe. Az elektromos vezérlőegységgel is gond lehet, ha meleg motornál magas alapjárat jelentkezik. Ez a vezérlőegység üzemanyag-befecskendező rendszerrel rendelkező gépjárművekben található. Lényegében az újabb autóknál ez a rendszer helyettesíti a karburátort. Ez lényegében egy számítógéppel vezérelt keverékszabályozó rendszer. Amennyiben ezzel az egységgel van gond, szintén jelentkezhet magas alapjárat meleg motor mellett. Az említetteken kívül a fojtószelep is okozhat magas alapjáratot. Például akkor, ha nem lehet teljesen zárni a fojtószelepet, vagy az, ha az alkatrész helyzetérzékelője hibásan működik. Amennyiben nemcsak a magas alapjárat jelentkezik, hanem túlmelegedés is, akkor a hűtőrendszer okozhatja a problémát. Az autó motorján belüli megfelelő nyomásért a vákuumrendszer felelős. Ha meghibásodik a vákuumvezeték, akkor probléma jelentkezhet a motor működésében, ami magas alapjáratot eredményezhet meleg motor mellett. A motornak a megfelelő működéshez elegendő levegőre van szüksége. Amennyiben gond adódik a légbeömlővel, jelentkezhet a magas alapjárat, hiszen túl sok levegő kerül a motorba. Ezek csupán a leggyakrabban előforduló okok, de nem a teljes diagnosztikai lista. Szóval, ha magas alapjárat jelentkezik meleg motor mellett, mindenképpen javasolt felkeresni egy szervizt, ahol a megfelelő eszközökkel pontosan meg tudják határozni a kialakult probléma lehetséges okát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása.