Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Magas alapjárat meleg motornál – mi okozhatja?

Fojtószelep

A magas alapjárat meleg motornál nem tekinthető normális működésnek. Valamelyik alkatrésszel gond van ebben az esetben. Írásunkból kiderül, hogy mi lehet a probléma, mi okozhat túl magas alapjáratot meleg motor esetén.

Hideg motornál a magas alapjárat nem jelez problémát

Amennyiben csupán a kezdeti alapjárat magas, nem kell feltétlenül problémára gondolni. Előfordulhat, hogy ez szándékos, mivel így a rendszer kiegészítő energiát biztosít, ami elengedhetetlen a fűtés, valamint az AC pumpa működéséhez. Ebben az esetben az alapjárat megnövelése addig tart, amíg a motor hideg, amint felmelegedik, az alapjárat visszaáll a normális szintre. Amennyiben meleg motornál is fennáll a magas alapjárat, biztosan probléma van valamelyik alkatrésszel. Amennyiben túl magas az alapjárat meleg motornál, probléma lehet a hűtőrendszerrel, a karburátorral, a vákuumtömlőkkel, a fojtószeleppel, a légbeömlővel, valamint az elektronikus motorvezérlő egységgel. Az ok pontos meghatározásához szervizbe kell vinni az autót, ahol a gépjármű teljes átvizsgálásával, valamint fedélzeti diagnosztikai műszerrel meghatározzák azt.

Melyek a leggyakrabban előforduló okok?

Azoknál az autóknál, melyek még karburátorral rendelkeznek, magas alapjáratot okozhat, ha túl sok levegő kerül a levegő-üzemanyag keverékbe. Az elektromos vezérlőegységgel is gond lehet, ha meleg motornál magas alapjárat jelentkezik. Ez a vezérlőegység üzemanyag-befecskendező rendszerrel rendelkező gépjárművekben található. Lényegében az újabb autóknál ez a rendszer helyettesíti a karburátort. Ez lényegében egy számítógéppel vezérelt keverékszabályozó rendszer. Amennyiben ezzel az egységgel van gond, szintén jelentkezhet magas alapjárat meleg motor mellett. Az említetteken kívül a fojtószelep is okozhat magas alapjáratot. Például akkor, ha nem lehet teljesen zárni a fojtószelepet, vagy az, ha az alkatrész helyzetérzékelője hibásan működik. Amennyiben nemcsak a magas alapjárat jelentkezik, hanem túlmelegedés is, akkor a hűtőrendszer okozhatja a problémát. Az autó motorján belüli megfelelő nyomásért a vákuumrendszer felelős. Ha meghibásodik a vákuumvezeték, akkor probléma jelentkezhet a motor működésében, ami magas alapjáratot eredményezhet meleg motor mellett. A motornak a megfelelő működéshez elegendő levegőre van szüksége. Amennyiben gond adódik a légbeömlővel, jelentkezhet a magas alapjárat, hiszen túl sok levegő kerül a motorba. Ezek csupán a leggyakrabban előforduló okok, de nem a teljes diagnosztikai lista. Szóval, ha magas alapjárat jelentkezik meleg motor mellett, mindenképpen javasolt felkeresni egy szervizt, ahol a megfelelő eszközökkel pontosan meg tudják határozni a kialakult probléma lehetséges okát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata