Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit ne csinálj téli vezetés közben

Vezetés nagy hóban

A legtöbb téli balesetért a cikkünkben következőleg ismertetett hibák okolhatóak. Szolgáljanak hát elrettentő példaként minden sofőr számára!

Helytelen előkészületek

Feleslegesnek hangozhat, de nagyon fontos a megfelelő öltözet választása a vezetéshez. Ne nagykabátban és vastag talpú bakancsban ülj be a kocsiba! Ezek ugyanis zavaróak lehetnek. A lábbeli talpának vastagsága miatt nem fogod kellően érezni a pedálokat. Mi több, mivel szélesebb is a talpa, ezért megtörténhet, hogy véletlen két pedálra taposol egyszerre – hallottunk már ilyenről. Nyilván nem az a cél, hogy megfázz vezetés közben, de nem árt bekészítened a kocsiba egy kényelmes sportcipőt és egy vékonyabb kabátot, hogy át tudd húzni őket vezetéshez.

A vezetéshez való előkészület nem csak az optimális öltözet felvételéből, de a kocsi letakarításából is áll. Legtöbben kapkodnak induláskor, csak a szélvédőről söprik le havat, ám helytelenül teszik. Ha úgy hagyod a fényszórókat, nem fog érvényesülni a „látni és látszani” elv, nagyon veszélyes! Emellett a kocsi tetején hagyott hóréteg könnyen lezúdulhat, és eltakarhatja a látóteredet.

Ne úgy vezess, mint nyáron

Rengetegen már rutinos sofőrnek gondolják magukat, és ugyanabban a stílusban vezetnek, ugyanolyan gyorsan, mint nyári kondíciók közepette. Megbíznak az autón lévő téli gumi készletben, hogy az majd teszi a dolgát. A még felelőtlenebbek pedig még a nyári abroncsokat is fent hagyják. A kellő odafigyelés és óvatosság híján sokan rosszul becsülik fel az útviszonyokat. Pláne azoknál, akik a jól megszokott útvonalukon vezetnek! Nem is gondolnánk, de ezek is tartogathatnak kellemetlen meglepetéseket, hiszen a jegesedés és a téli fagyok gyorsan „készíthetnek” új, váratlan kátyúkat. A másik, amit sokan elfelejtenek vezetés előtt, leellenőrizni, hogy milyen időjárás uralkodik, milyen dugók, útlezárások, netán balesetek vannak arra, amerre menni szeretnének.

Kapkodás, hirtelen mozdulatok, feszültség

A téli időjárási viszonyok bizony sokszor előre nem várt helyzetekbe kényszerítenek minket. Ilyenkor fokozottan áll fenn például az aquaplaning vagy a slushplaning (latyakra történő felúszás) lehetősége. A legtöbb sofőr, aki ilyen szituációba kerül, kapkodni kezd, hirtelen, erős mozdulatokat tesz, mivel nincs kellő tapasztalata ebben a helyzetben (szerencsére). Tapasztalatot lehet azonban úgy is szerezni, hogy nem ér minket baleset – erre valók a különböző vezetéstechnikai tréningek. A Hungaroring környékén élőknek például érdemes részt venniük az ott üzemelő Vezetéstechnikai Centrum valamely kurzusán. A megcsúszások, farolgatások, hirtelen fellépő veszélyhelyzetek megijesztik a sofőröket, akik emiatt befeszített izmokkal irányítják a kocsit. Ezen csak a rengeteg rutin, de annál is inkább a már említett vezetéstechnikai tréningek segítenek.

Muszáj autóval menni?

Mielőtt bárhova is megindulnál kocsival a nagy hóban, vedd fontolóra, hogy más közlekedési eszközzel nem-e tudsz eljutni úti célodhoz. Esetleg, hogy ha nem annyira sürgős, nem tudod-e későbbre halasztani az utazást. Extrém időjárási körülmények esetén tényleg csak a kardinális utakra indulj el, és rendszeresen ellenőrizd a téli gumik állapotát, nyomását is!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata