fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Égett szagot érzel fékezéskor?

Féknyereg az autóban

Az autótulajdonosok jelentős része már csak akkor veszi észre, hogy valami nem klappol a kocsijukkal, ha már „bűzlik a dolog”… Fékszervizünkben is sokan szoktak égett szagról panaszkodni, amit legtöbbször fékezéskor észlelnek.

Itt valami bűzlik

Ilyenkor az esetek zömében vagy a fékbetétek vagy a féknyereg okolható a bűzért. Lehet „természetes” is az égett szag, ha sokáig, erősen nyomjuk a fékpedált, mert ilyenkor a fékbetét sokkal jobban felmelegszik az átlagosnál, és a súrlódás miatt füstölhet. Ez a folyamat eredményezi az égett szagot is fékezéskor. Érdemes tehát odafigyelni, hogy ne agresszívan használjuk a féket, hogy ezáltal is növeljük az alkatrészek élettartamát. Még a gyakorlott vezetőkkel is elő szokott fordulni, hogy behúzva felejtett kézifékkel közlekednek – ez is okozhat égett szagot. A legtipikusabb eset talán az, amikor beragad a féknyereg, és egyfolytában a tárcsához dörzsölődik, ami szintén kellemetlen szagot vált ki fékezés közben.

Az a fránya féknyereg

A féknyereg a tárcsafék egyik legnélkülözhetetlenebb alkatrésze. Fő funkciója, hogy leszorítsa, és stabilan rögzítse a fékbetéteket, hogy azok megfelelően tudjanak mozogni fékezés közben. Működésükből adódóan a féknyergek folyamatosan koszolódásnak és nedvesedésnek vannak kitéve. A lerakódó szennyeződések miatt nem tudnak szabadon helyezkedni a vezetőcsapok, valamint a dugattyúk. A nedvesség pedig beindítja a rozsdásodás folyamatát, amitől beragad a fék. Az alkatrész mozgó elemeinek környezeti behatások elleni védelmére porvédő gumikat használnak a gyártók, ám ha ezek szivárogni kezdenek, akkor a csapszegek és a dugattyúk is idő előtt elromolhatnak. A másik, ami nagyon gyorsan előidézheti a féknyereg ragadását az az, ha elfelejtik időben cserélni a fékfolyadékot. Idővel higroszkóposodik, ezáltal a víztartalom is megnövekszik benne, ami a csap és a dugattyú rozsdásodását eredményezi.

Tipikusan a féknyereg beragadását eredményezi még az alkalmatlan kenőanyagok használata, pláne az, ha egyáltalán nem is használ valaki. Fontos, hogy a csapszegekhez kizárólag erre a célra fejlesztett, rendkívüli hőállóságú zsírt alkalmazzunk. Ugyanis ha nem ilyennel kenünk, akkor a kenőanyag kiszáradhat, esetleg átlátszóvá változhat. Azt már ne is említsük, hogy emiatt a fékrendszer gumi elemei is meghibásodhatnak. A vezetőcsap pedig nem lesz képes tetszőlegesen helyezkedni a puffadt perselyben.

Hirtelen hőmérsékletváltozások alkalmával is érezhetünk égett szagot fékezés közben, ugyanis ezek az ingadozások ártalmasak a porvédő gumikra. Sokkal hamarabb beindul miattuk a korrózió, a féktárcsa pedig meghajolhat miattuk, és beragadhatnak a fékek. Figyelni kell rá, hogy ne autózzunk elnyűtt fékalkatrészekkel! Egy elhasználódott dugattyú vagy féknyeregház miatt szintén beragadhat a fék, mivel az elkopott pontoknál leülepedő szennyeződések gátolják a mozgó elemek fesztelen helyváltoztatását. Ráadásul a kopott részeken be tud hatolni a levegő, ami csak tovább gyorsítja a rozsda kialakulását.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata