Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mit jelent a gyakorlatban a tengelykapcsoló állítás?

Kuplungpedál állítás

Mi a feladata a kuplungnak? Milyen fő részekből áll? Mikor működik jól az alkatrész? Milyen jelek utalhatnak a meghibásodására? Mit jelent a gyakorlatban a kuplungállítás? Az alábbiakban összegyűjtöttük minden fontos információt a kuplunggal kapcsolatban.

Mikor működik jól a kuplung? Honnan lehet tudni, hogy megkopott az alkatrész?

A kuplung szó a német nyelvből származik, jelentése tengelykapcsoló. A kuplung megfelelő működése elengedhetetlenül fontos az autó megfelelő működése érdekében. Három fő része van: a kuplungtárcsa, a kuplungszerkezet, illetve a kinyomócsapágy. Amikor lenyomásra kerül a kuplungpedál, megszakad a motor és a sebességváltó közti kapcsolat, mivel a kuplungszerkezet és a kuplungtárcsa eltávolodik egymástól. Mikor működik jól a kuplung? Akkor, ha könnyedén egyenesbe lehet tenni az autót, miközben lenyomva van a kuplungpedál, valamint annak felengedésekor az autó elindul. Továbbá a felengedés után nem csúszik a kuplung. Amennyiben nem ez történik, a kuplung megkopott. Emellett jelezheti a problémát a zaj, a nem megfelelő gyorsulás, illetve az is, ha nem indul el az autó.

Bowdenes vs. hidraulikus

Hogyan lehet működtetni a kuplungot? Két megoldás lehetséges: a bowdenes vagy a hidraulikus. Napjainkban az utóbbi változatot részesítik előnyben. A hidraulikus megoldás a kuplungtárcsa kopásáig végig után állítja magát. A bowdenes változatnál azonban be kell állítani a kuplungot. Ez azt jelenti, hogy csak állítási lehetőség segítségével lehet a kuplung holtjátékát beállítani. Mikor lehet szükség a kuplung holtjátékának állítására? Például akkor, ha nem lehet váltani vagy nehezen veszi a fokozatot az autó, illetve akkor is, ha recsegés hallható váltás közben. Nem minden esetben oldja meg a problémát a kuplung állítása, de legtöbbször igen. Egyes autóknál ez csupán néhány percet vesz igénybe, azonban olykor időigényesebb a folyamat. Amennyiben a kuplung állítása nem oldja meg a problémát, csak a csere segíthet. A kuplung holtjátéka mindig akkor megfelelő, ha a felengedéskor a pedálútnak az alsó negyedénél fog az alkatrész. Amennyiben a felénél, vagy még attól is magasabban, akkor rövid időn belül cserélni kell a kuplungot. A kuplung legkönnyebben sérülő eleme a kuplungtárcsa, amennyiben elkopik, nem lehet javítani, csupán cserére van lehetőség. Amennyiben a túlzott holtjáték mellett megnövekedett zaj jelentkezik, a kuplungszerkezet törésére lehet következtetni. Amennyiben gond adódik a kuplunggal, érdemes minél hamarabb felkeresni egy szervizt, ahol meghatározzák a hiba pontos okát, majd elvégzik a szükséges javításokat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson