Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit jelent a gyakorlatban a tengelykapcsoló állítás?

Kuplungpedál állítás

Mi a feladata a kuplungnak? Milyen fő részekből áll? Mikor működik jól az alkatrész? Milyen jelek utalhatnak a meghibásodására? Mit jelent a gyakorlatban a kuplungállítás? Az alábbiakban összegyűjtöttük minden fontos információt a kuplunggal kapcsolatban.

Mikor működik jól a kuplung? Honnan lehet tudni, hogy megkopott az alkatrész?

A kuplung szó a német nyelvből származik, jelentése tengelykapcsoló. A kuplung megfelelő működése elengedhetetlenül fontos az autó megfelelő működése érdekében. Három fő része van: a kuplungtárcsa, a kuplungszerkezet, illetve a kinyomócsapágy. Amikor lenyomásra kerül a kuplungpedál, megszakad a motor és a sebességváltó közti kapcsolat, mivel a kuplungszerkezet és a kuplungtárcsa eltávolodik egymástól. Mikor működik jól a kuplung? Akkor, ha könnyedén egyenesbe lehet tenni az autót, miközben lenyomva van a kuplungpedál, valamint annak felengedésekor az autó elindul. Továbbá a felengedés után nem csúszik a kuplung. Amennyiben nem ez történik, a kuplung megkopott. Emellett jelezheti a problémát a zaj, a nem megfelelő gyorsulás, illetve az is, ha nem indul el az autó.

Bowdenes vs. hidraulikus

Hogyan lehet működtetni a kuplungot? Két megoldás lehetséges: a bowdenes vagy a hidraulikus. Napjainkban az utóbbi változatot részesítik előnyben. A hidraulikus megoldás a kuplungtárcsa kopásáig végig után állítja magát. A bowdenes változatnál azonban be kell állítani a kuplungot. Ez azt jelenti, hogy csak állítási lehetőség segítségével lehet a kuplung holtjátékát beállítani. Mikor lehet szükség a kuplung holtjátékának állítására? Például akkor, ha nem lehet váltani vagy nehezen veszi a fokozatot az autó, illetve akkor is, ha recsegés hallható váltás közben. Nem minden esetben oldja meg a problémát a kuplung állítása, de legtöbbször igen. Egyes autóknál ez csupán néhány percet vesz igénybe, azonban olykor időigényesebb a folyamat. Amennyiben a kuplung állítása nem oldja meg a problémát, csak a csere segíthet. A kuplung holtjátéka mindig akkor megfelelő, ha a felengedéskor a pedálútnak az alsó negyedénél fog az alkatrész. Amennyiben a felénél, vagy még attól is magasabban, akkor rövid időn belül cserélni kell a kuplungot. A kuplung legkönnyebben sérülő eleme a kuplungtárcsa, amennyiben elkopik, nem lehet javítani, csupán cserére van lehetőség. Amennyiben a túlzott holtjáték mellett megnövekedett zaj jelentkezik, a kuplungszerkezet törésére lehet következtetni. Amennyiben gond adódik a kuplunggal, érdemes minél hamarabb felkeresni egy szervizt, ahol meghatározzák a hiba pontos okát, majd elvégzik a szükséges javításokat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata