Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Lehet, hogy a váltó szinkrongyűrűvel van gond?

váltó szinkrongyűrűje

Mit lehet tudni a sebességváltó szinkrongyűrűjéről? Hogyan működik ez az alkatrész? Mi a feladata? Honnan lehet tudni, hogy a sebességváltó szinkrongyűrűjével gond van? Mikor szorul cserére ez az alkatrész? Mutatjuk a válaszokat!

Biztosítja a fogaskerekek tartós és biztonságos kapcsolatát

A gépjármű egyik legfontosabb alkatrésze a sebváltó, amely nyomatékleadás szempontjából megfelelő szinten tartja a fordulatszámot. Ez az alkatrész nélkülözhetetlen az autó optimális működése érdekében. Nem bonyolult a sebességváltó szerkezete, hiszen csupán fogaskerekekből, tengelyekből és szinkrongyűrűből áll. A sebességváltó szinkrongyűrűk feladata, hogy biztosítsa, a kiválasztott sebességfokozathoz tartozó fogaskerekek tartós és biztonságos kapcsolatát. A legtöbb sebességváltónál szinkrongyűrűs kapcsolók vannak használatban. A tengely bordázott része mellett helyezkedik el. Hogyan működik? Sebességváltáskor a szinkrongyűrű az adott sebességfokozathoz tartozó fogaskerekek körmeihez kapcsolódik. Ekkor a gyűrűk együtt csúsznak a reteszelés miatt az adott irányba, majd a belső gyűrű nekifeszül a fogaskeréknek és egymáshoz fékezi azokat. Ez a folyamat nem jár nagy erőfeszítéssel, mivel a motor kimenő tengelyvégére rögzülő tengelykapcsoló ki van nyomva. Végül következik a tengelykapcsoló felengedése és ekkor már az új sebességfokozat használható. Szóval a váltáshoz elengedhetetlen a kuplung használata, hiszen csak így szüntethető meg a váltás idejére a motor és a váltó között lévő kapcsolat. Mindemellett a szinkrongyűrűnek abban is nagy szerepe van, hogy a fogaskerekek összekapcsolódásakor ne keletkezzen reccsenő hang. A modern sebességváltók esetében a szinkrongyűrűnek köszönhetően nem alakul ki fordulatkülönbség a váltás pillanatában.

Honnan lehet tudni, hogy gond van a sebességváltó szinkrongyűrűvel?

Mivel a sebességváltóhoz kapcsolódó szinkrongyűrű rendkívüli terhelésnek van kitéve, egy idő után mindenképpen cserére szorul. Mikor kerülhet sor a cserére? Például akkor, ha a szinkrongyűrű meghibásodik, elhasználódik vagy pedig megkopik. Honnan lehet tudni, hogy gond van a sebességváltó szinkrongyűrűvel? Például akkor, ha váltás közben reccsenő hang hallható a sebességváltó felől. Amennyiben gond adódik a sebességváltóval, mindenképpen szervizbe kell vinni az autót. A szerelők pontosan meg tudják határozni a probléma okát. Amennyiben a szinkrongyűrűvel van gond, szétszerelik a sebességváltót és kicserélik. A csere nem egyszerű feladat, alapos, precíz munkát és kellő tapasztalatot igényel, szóval nem szabad vele otthon próbálkozni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata