Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Lehet, hogy a váltó szinkrongyűrűvel van gond?

váltó szinkrongyűrűje

Mit lehet tudni a sebességváltó szinkrongyűrűjéről? Hogyan működik ez az alkatrész? Mi a feladata? Honnan lehet tudni, hogy a sebességváltó szinkrongyűrűjével gond van? Mikor szorul cserére ez az alkatrész? Mutatjuk a válaszokat!

Biztosítja a fogaskerekek tartós és biztonságos kapcsolatát

A gépjármű egyik legfontosabb alkatrésze a sebváltó, amely nyomatékleadás szempontjából megfelelő szinten tartja a fordulatszámot. Ez az alkatrész nélkülözhetetlen az autó optimális működése érdekében. Nem bonyolult a sebességváltó szerkezete, hiszen csupán fogaskerekekből, tengelyekből és szinkrongyűrűből áll. A sebességváltó szinkrongyűrűk feladata, hogy biztosítsa, a kiválasztott sebességfokozathoz tartozó fogaskerekek tartós és biztonságos kapcsolatát. A legtöbb sebességváltónál szinkrongyűrűs kapcsolók vannak használatban. A tengely bordázott része mellett helyezkedik el. Hogyan működik? Sebességváltáskor a szinkrongyűrű az adott sebességfokozathoz tartozó fogaskerekek körmeihez kapcsolódik. Ekkor a gyűrűk együtt csúsznak a reteszelés miatt az adott irányba, majd a belső gyűrű nekifeszül a fogaskeréknek és egymáshoz fékezi azokat. Ez a folyamat nem jár nagy erőfeszítéssel, mivel a motor kimenő tengelyvégére rögzülő tengelykapcsoló ki van nyomva. Végül következik a tengelykapcsoló felengedése és ekkor már az új sebességfokozat használható. Szóval a váltáshoz elengedhetetlen a kuplung használata, hiszen csak így szüntethető meg a váltás idejére a motor és a váltó között lévő kapcsolat. Mindemellett a szinkrongyűrűnek abban is nagy szerepe van, hogy a fogaskerekek összekapcsolódásakor ne keletkezzen reccsenő hang. A modern sebességváltók esetében a szinkrongyűrűnek köszönhetően nem alakul ki fordulatkülönbség a váltás pillanatában.

Honnan lehet tudni, hogy gond van a sebességváltó szinkrongyűrűvel?

Mivel a sebességváltóhoz kapcsolódó szinkrongyűrű rendkívüli terhelésnek van kitéve, egy idő után mindenképpen cserére szorul. Mikor kerülhet sor a cserére? Például akkor, ha a szinkrongyűrű meghibásodik, elhasználódik vagy pedig megkopik. Honnan lehet tudni, hogy gond van a sebességváltó szinkrongyűrűvel? Például akkor, ha váltás közben reccsenő hang hallható a sebességváltó felől. Amennyiben gond adódik a sebességváltóval, mindenképpen szervizbe kell vinni az autót. A szerelők pontosan meg tudják határozni a probléma okát. Amennyiben a szinkrongyűrűvel van gond, szétszerelik a sebességváltót és kicserélik. A csere nem egyszerű feladat, alapos, precíz munkát és kellő tapasztalatot igényel, szóval nem szabad vele otthon próbálkozni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.