fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Kisokos a megállásért felelős folyadék cseréjéhez

fékfolyadék tartály

A nem megfelelő fékfolyadék miatt pont akkor csökkenhet a gépjármű fékrendszerének hatása, mikor a legnagyobb szüksége lenne a vezetőnek a fékezésre. Mi az a fékfolyadék? Hol található az autóban? Miért és mikor kell cserélni? Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a fékfolyadékkal, illetve annak cseréjével kapcsolatban érdemes ismerni.

A fékfolyadék tulajdonságai nem változhatnak meg hő hatására

A fékrendszer a gépjármű legfontosabb része, főleg a biztonságos közlekedés tekintetében. Most nem részletezzük a fékrendszer működését, inkább annak egy részére, a fékfolyadékra helyezzük a hangsúlyt. A fékrendszerben használt folyadéknak számos követelménynek kell megfelelnie. Például a tulajdonságai nem változhatnak meg hő hatására, azonban előbb-utóbb víz, illetve pára kerül a fékfolyadékba, melyek már nem állnak ellen a magas hőmérsékletnek. Emiatt a melegebb hónapokban csökkenni fog a fékhatás, télen pedig megfagy a fékfolyadékban lévő víz, ami dugót képez a rendszerben és ennek eredményeként egyáltalán nem lehet fékezni. Szóval a biztonságos közlekedés érdekében a fékfolyadékot bizonyos időközönként mindenképpen cserélni kell.

Mikor kell cserélni a fékfolyadékot?

Körülbelül két évente mindenféleképpen cserélni kell a fékfolyadékot. Egyébként ellenőrizhető a fékfolyadék állapota, nedves forráspontja körülbelül fél perc alatt egy speciális eszközzel, mely egy kis minta segítségével képes megmutatni a folyadék állapotát. A mintavevő eszközzel a főfékhengeren lévő kiegyenlítő tartályból kell mintát venni. Ezt a mintát a speciális műszer addig melegíti, amíg forrni nem kezd és végül kiírja az eredményt. Mindig az első eredmény tekinthető reálisnak. A korszerű gépjárművek esetében 230 fok a forráspontja a fékfolyadéknak. Később ez az érték csökken, ahogy emelkedik a víztartalma. Amikor a fékfolyadék forráspontja eléri a 200 fokot, vagyis az alsó határértéket, mihamarabb cserélni kell azt. A nem megfelelő fékfolyadék nemcsak működési zavart okoz, hanem rongálja a fékszerkezetet is. Ez nem függ a kilométerfutástól. Számos fékfolyadék létezik, van jobb és van rosszabb minőségű. Szóval gondos körültekintést igényel a fékfolyadék kiválasztása. A különböző DOT osztályú fékfolyadékokat semmi esetre sem szabad egymásra tölteni. Ráadásul az ABS-szel szerelt gépjárművekbe nem szabad DOT3-as fékfolyadékot tölteni. A fékfolyadék cseréje jármű-, illetve fékspecifikusan történik, a fékrendszergyártó előírásának megfelelően. Szóval a fékfolyadék cseréjével nem szabad otthon próbálkozni, érdemes szakszervizben végeztetni a feladatot.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.

Tájékoztatjuk, hogy 2021.12.24. és 2022.01.02. között ZÁRVA tartunk. 2022.01.03-tól a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Üdvözlettel: KA csapata