Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Kisokos a megállásért felelős folyadék cseréjéhez

fékfolyadék tartály

A nem megfelelő fékfolyadék miatt pont akkor csökkenhet a gépjármű fékrendszerének hatása, mikor a legnagyobb szüksége lenne a vezetőnek a fékezésre. Mi az a fékfolyadék? Hol található az autóban? Miért és mikor kell cserélni? Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a fékfolyadékkal, illetve annak cseréjével kapcsolatban érdemes ismerni.

A fékfolyadék tulajdonságai nem változhatnak meg hő hatására

A fékrendszer a gépjármű legfontosabb része, főleg a biztonságos közlekedés tekintetében. Most nem részletezzük a fékrendszer működését, inkább annak egy részére, a fékfolyadékra helyezzük a hangsúlyt. A fékrendszerben használt folyadéknak számos követelménynek kell megfelelnie. Például a tulajdonságai nem változhatnak meg hő hatására, azonban előbb-utóbb víz, illetve pára kerül a fékfolyadékba, melyek már nem állnak ellen a magas hőmérsékletnek. Emiatt a melegebb hónapokban csökkenni fog a fékhatás, télen pedig megfagy a fékfolyadékban lévő víz, ami dugót képez a rendszerben és ennek eredményeként egyáltalán nem lehet fékezni. Szóval a biztonságos közlekedés érdekében a fékfolyadékot bizonyos időközönként mindenképpen cserélni kell.

Mikor kell cserélni a fékfolyadékot?

Körülbelül két évente mindenféleképpen cserélni kell a fékfolyadékot. Egyébként ellenőrizhető a fékfolyadék állapota, nedves forráspontja körülbelül fél perc alatt egy speciális eszközzel, mely egy kis minta segítségével képes megmutatni a folyadék állapotát. A mintavevő eszközzel a főfékhengeren lévő kiegyenlítő tartályból kell mintát venni. Ezt a mintát a speciális műszer addig melegíti, amíg forrni nem kezd és végül kiírja az eredményt. Mindig az első eredmény tekinthető reálisnak. A korszerű gépjárművek esetében 230 fok a forráspontja a fékfolyadéknak. Később ez az érték csökken, ahogy emelkedik a víztartalma. Amikor a fékfolyadék forráspontja eléri a 200 fokot, vagyis az alsó határértéket, mihamarabb cserélni kell azt. A nem megfelelő fékfolyadék nemcsak működési zavart okoz, hanem rongálja a fékszerkezetet is. Ez nem függ a kilométerfutástól. Számos fékfolyadék létezik, van jobb és van rosszabb minőségű. Szóval gondos körültekintést igényel a fékfolyadék kiválasztása. A különböző DOT osztályú fékfolyadékokat semmi esetre sem szabad egymásra tölteni. Ráadásul az ABS-szel szerelt gépjárművekbe nem szabad DOT3-as fékfolyadékot tölteni. A fékfolyadék cseréje jármű-, illetve fékspecifikusan történik, a fékrendszergyártó előírásának megfelelően. Szóval a fékfolyadék cseréjével nem szabad otthon próbálkozni, érdemes szakszervizben végeztetni a feladatot.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata