Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen jótékony hatásai vannak az EGR hűtőnek?

EGR hűtő

Az EGR hűtő fontos alkotóelem a motorblokk alkatrészek és tömítések között. Miért fontos alkatrész? Mi a feladata? Milyen jótékony hatások társíthatóak hozzá? Mi okozhatja a meghibásodását? Milyen jelek utalnak a bajra? Minden fontos kérdést megválaszolunk az EGR hűtővel kapcsolatban.

Hűtővíz segítségével lehűti a motorból távozó gázok jelentős részét

A motortechnikában hosszú évtizedek óta fontos a kipufogógáz visszavezetése, azonban ez a probléma napjainkban még nagyobb figyelmet kap. Ennek hátterében a szigorodó károsanyag-kibocsátási határértékek vannak. Sőt napjainkban már nemcsak a kipufogógáz nagyobb aránya fontos, hanem annak hőmérséklete is. Ezért van kiemelkedő szerepe az EGR hűtőnek, mely a motor hűtővízkörébe lett beépítve. Az EGR hűtő a motorszívó torka és a kipufogó torka között található. Szóval az alkatrész szerepe a környezetvédelem szempontjából kiemelkedően fontos. Segítségével a gépjárművek meg tudnak felelni az egyre jobban szigorodó környezetvédelmi előírásoknak. Az EGR hűtő egy vákuumos vagy elektromos berendezés, rendkívül fontos alkatrész a motorblokk alkatrészek és tömítések között. Az EGR az angol exhaust gas recirculation (kipufogógáz-visszavezetés) rövidítése. Az EGR német megfelelője az abgasrückführung, azaz AGR.

Mi okozhatja az EGR hűtő meghibásodását?

Az EGR hűtő feladata, hogy hűtővíz segítségével lehűtse a motorból távozó gázok jelentős részét, mely így visszakerül a szívóoldalra. Ezzel az eljárással javítható a befecskendezés hatékonysága és csökkenthető a motor károsanyag-kibocsátása. Ráadásul az EGR hűtő használatával rövidíthető a melegedési fázis, mivel az üzemanyaggal kevert kipufogógáz melegebb a levegőnél. Hogyan szabályozható, hogy mennyi kipufogógáz kerüljön visszavezetésre? Az EGR-szeleppel. Mivel az EGR hűtő része a rendszernek, a közreműködésével le lehet hűteni a felforrósodott kipufogógázt a hűtővízzel. Az esetek többségében az EGR hűtő meghibásodása mögött a lerakódott szennyeződések állnak. A szennyeződések a hűtővízből és a kipufogógázból egyaránt bekerülhetnek a rendszerbe. A lerakódott szennyeződéseken kívül gondot okozhat az EGR hűtő kopása, illetve az esetleges törése is. Milyen jelek utalhatnak a meghibásodásra? Például a hűtővíz szivárgása és a megnövekedett károsanyag-kibocsátás. Továbbá a meghibásodást jelezheti a kipufogóból távozó, megszokottól eltérő, sötét füst. Mindemellett pedig egyértelműen jelezheti, hogy gond van az EGR hűtővel, a műszerfalon lévő jelzőlámpa világítása.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata