Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen jótékony hatásai vannak az EGR hűtőnek?

EGR hűtő

Az EGR hűtő fontos alkotóelem a motorblokk alkatrészek és tömítések között. Miért fontos alkatrész? Mi a feladata? Milyen jótékony hatások társíthatóak hozzá? Mi okozhatja a meghibásodását? Milyen jelek utalnak a bajra? Minden fontos kérdést megválaszolunk az EGR hűtővel kapcsolatban.

Hűtővíz segítségével lehűti a motorból távozó gázok jelentős részét

A motortechnikában hosszú évtizedek óta fontos a kipufogógáz visszavezetése, azonban ez a probléma napjainkban még nagyobb figyelmet kap. Ennek hátterében a szigorodó károsanyag-kibocsátási határértékek vannak. Sőt napjainkban már nemcsak a kipufogógáz nagyobb aránya fontos, hanem annak hőmérséklete is. Ezért van kiemelkedő szerepe az EGR hűtőnek, mely a motor hűtővízkörébe lett beépítve. Az EGR hűtő a motorszívó torka és a kipufogó torka között található. Szóval az alkatrész szerepe a környezetvédelem szempontjából kiemelkedően fontos. Segítségével a gépjárművek meg tudnak felelni az egyre jobban szigorodó környezetvédelmi előírásoknak. Az EGR hűtő egy vákuumos vagy elektromos berendezés, rendkívül fontos alkatrész a motorblokk alkatrészek és tömítések között. Az EGR az angol exhaust gas recirculation (kipufogógáz-visszavezetés) rövidítése. Az EGR német megfelelője az abgasrückführung, azaz AGR.

Mi okozhatja az EGR hűtő meghibásodását?

Az EGR hűtő feladata, hogy hűtővíz segítségével lehűtse a motorból távozó gázok jelentős részét, mely így visszakerül a szívóoldalra. Ezzel az eljárással javítható a befecskendezés hatékonysága és csökkenthető a motor károsanyag-kibocsátása. Ráadásul az EGR hűtő használatával rövidíthető a melegedési fázis, mivel az üzemanyaggal kevert kipufogógáz melegebb a levegőnél. Hogyan szabályozható, hogy mennyi kipufogógáz kerüljön visszavezetésre? Az EGR-szeleppel. Mivel az EGR hűtő része a rendszernek, a közreműködésével le lehet hűteni a felforrósodott kipufogógázt a hűtővízzel. Az esetek többségében az EGR hűtő meghibásodása mögött a lerakódott szennyeződések állnak. A szennyeződések a hűtővízből és a kipufogógázból egyaránt bekerülhetnek a rendszerbe. A lerakódott szennyeződéseken kívül gondot okozhat az EGR hűtő kopása, illetve az esetleges törése is. Milyen jelek utalhatnak a meghibásodásra? Például a hűtővíz szivárgása és a megnövekedett károsanyag-kibocsátás. Továbbá a meghibásodást jelezheti a kipufogóból távozó, megszokottól eltérő, sötét füst. Mindemellett pedig egyértelműen jelezheti, hogy gond van az EGR hűtővel, a műszerfalon lévő jelzőlámpa világítása.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal hasz