Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mire kell figyelni télen, ha fűtött garázsban tároljuk a kocsinkat?

fűtött garázs

Hacsak nem engedheted meg magadnak, hogy gyakrabban vásárolj új autót, akkor bizonyára te is mindent megteszel annak érdekében, hogy megvédd a sérülésektől és a korróziótól. Ennek egyik legjobb módja, ha a járgányt garázsban tartod, igaz? Tény, hogy nyáron a kocsiszín megvédi az autó festékét a túlexponálástól és a rozsdát okozó esőtől. Az is biztos, hogy téli viharok idején a kocsinak jobb a garázsban, mert nem borítja hó és jég. Ez mind igaz. De ezzel közel sem teljes még a történet. Köztudott, hogy a só a karosszéria egyik legnagyobb ellensége. Anélkül, hogy túlzottan belemerülnénk a középiskolai kémiába, kijelenthetjük, hogy a só rozsdásodást okoz a fémmel reakcióba lépve, és amit a legtöbb ember figyelmen kívül hagy, az az, hogy télen a garázsban való parkolás és a melegebb hőmérséklet a páratartalommal és a sómaradékkal kombinálva felgyorsítja az oxidációt, és ez még több rozsdát jelent.

Hogy is van ez a téli garázs téma?

Azok, akik szemüveget viselnek, tudják, mi történik, amikor belépünk egy melegebb helyiségbe, miután egy ideig a hidegben voltunk. A kondenzáció azonnal ködössé varázsolja a lencséket, és nyilvánvalóan ugyanez a jelenség zajlik autónk különböző mechanikai alkatrészei esetében is. Némelyikük hajlamos a rozsdára, mint például a kipufogórendszer. Ezenkívül a jármű gumitömítései gyorsabban amortizálódhatnak a jelentősebb hőmérséklet-eltolódások közepette. Amennyiben mindezt még sóval fűszerezett hó és jég is színesíti, az olvasztott latyakból származó víz még tovább növeli a só rozsdát okozó hatásait. Ez pedig jelentősebb korrózió károkhoz vezethet, mintha az autó kint maradna. A garázs nedvessége nem párolog el gyorsan a téli hűvösebb hőmérséklet és a szellőzés hiánya miatt. Ez azt eredményezi, hogy az autó hosszabb ideig marad ázott, ez a hosszan tartó nyirkosság pedig több időt ad a sónak a piszkos munka elvégzéséhez. És persze minden alkalommal, amikor ki-, majd visszamész a kocsival, az egész korróziót okozó folyamat megismétlődik.

Mit tegyek, hogy megelőzzem a korai korrózió metódusát?

Azért ne ijedj meg, vannak előnyei is a téli garázsjáratnak, nem is kevés! Az esszenciális folyadékok, mint például a motorolaj, vékonyabbak lesznek, ami az indításkor gyorsabb kenést tesz lehetővé. Ezenkívül nincs szükség hó vagy jégkaparásra, ami egyértelműen jót tesz a fényezésnek és az ablaktörlőknek is, és nem utolsó szempont az sem, hogy nem kell reszketve hosszú percekig melegíteni a járgányt. Hogy ne az ártalmas impulzusok vigyék el a prímet, javasoljuk, hogy ne melegítsd túl a garázst, télen a körülbelül 5 fokos környezeti hőmérséklet tökéletesen elegendő. Mindemellett a terület optimális szellőztetése lehetővé teszi, hogy csökkenjen a helyiség páratartalma, és ezáltal járművünk gyorsabban kiszáradjon. Figyeljünk oda arra is, hogy az autót gyakrabban vigyük el mosóba, ne várjuk meg, hogy nagyon koszos legyen, és priorizáljuk a viaszos kezeléseket is. A havas-latyakos szennyeződéseket pedig minden esetben távolítsuk el a karosszériáról, mert ezzel elkerülhető, hogy hólyagosodjanak a sárvédőívek, esetleg narancssárgán ragyogjon a küszöb alja, mert ha már kívülről is látszik, az esetek többségében a lemezek alatt már óriási a probléma. Ja, és ne higgyük, hogy csak az öreg autó rohadhat, mert sajnos nem. Viszont, ha be is üt a krach, nem kell beletörődni a pusztulásba, mert a gondos karbantartás, köztük a helyesen megválasztott téli tárolás, sokat segíthet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata