Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mire kell figyelni motorolaj-választásnál a DPF szűrők szempontjából?

motorolaj öntése a kocsiba

Mit lehet tudni a DPF szűrőkről? Hogyan kapcsolódnak a környezetvédelemhez és az egészségmegőrzéshez? Milyen motorolaj használható ezeknél a szűrőknél? Milyen időközönként kerüljön sor olajcserére? Mi történik akkor, ha nem a megfelelő motorolaj kerül a DPF szűrővel szerelt gépjárműbe? Mit mutat a SAPS? Mutatjuk a válaszokat!

Motorolaj-választás a DPF szűrőkhöz, vagyis a dízel részecskeszűrőkhöz

Az autók gondos odafigyelést igényelnek, melyhez hozzátartozik az olajcsere is. A motorolaj biztosítja az egymáshoz súrlódó alkatrészek gördülékeny mozgását, valamint védelmet nyújt az elhasználódás és a kopás ellen. Milyen időközönként kerüljön sor olajcserére? Fontos, hogy legalább évente egyszer kerüljön sor a motorolaj cseréjére. Sőt, akár gyakrabban is sort lehet rá keríteni, mondjuk 10 ezer kilométerenként. A rendszeres motorolajcserét hosszú távon meg fogja hálálni az autó. Azonban a motorolaj beszerzésekor ügyelni kell arra, hogy az megbízható forrásból származzon, és kiváló minőséget képviseljen. Mire kell figyelni motorolaj-választásnál a DPF szűrők szempontjából? A kérdés megválaszolása előtt térjünk ki arra, hogy mit érdemes tudni a DPF szűrőkről. A DPF (Diesel Particulate Filter), vagyis dízel részecskeszűrő egyre több dízel személy- és haszongépjárműben megtalálható. A dízel részecskeszűrő egy összetett kerámiarendszer. Feladata, hogy fizikailag szűrje a kipufogógázt, és így csökkentse a kibocsátott szilárd részecskék számát. Ezeknek a részecskéknek a számát minimálisan kell tartani az EURO IV szabvány miatt, hiszen komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Szóval ennek a szűrőnek kiemelt szerepe van környezetvédelmi és egészségvédelmi szempontból is. A szűrő a koromrészecskéket begyűjti és megsemmisíti. Azonban a DPF szűrő csak addig tudja jól ellátni a feladatát, amíg nem tömődik el. Rendkívül érzékeny ez az alkatrész, mely hatással van az üzemanyag és a motorolaj minőségére is.

Különleges törődést igényel ez a részecskeszűrő

A dízel részecskeszűrő esetében kizárólag alacsony kéntartalmú gázolaj, valamint alacsony vagy közepes SAPS („low SAPS” vagy „mid SAPS”) szintű motorolaj használható. Utóbbi az adott motorolaj kén-, szulfáthamu- és foszfortartalmát mutatja. Mindhárom nagy ellensége ennek az érzékeny alkatrésznek, szóval ezért is fontos, hogy az adott motorolaj alacsony vagy közepes szinten tartalmazza ezeket. Jól látható, hogy különleges törődést igényel ez a részecskeszűrő. Az eszköz megfelelő körülmények között képes az öntisztulásra. Speciális motorolaj szükséges a megfelelő működéséhez. Mi történik akkor, ha az említett kritériumok nem kapnak kellő figyelmet. Ha az említett követelmények nem teljesülnek a kiválasztott motorolaj esetében, akkor a DPF szűrő rövid időn belül eltömődik. Nem tudja a koromrészecskéket begyűjteni és megsemmisíteni. Mivel így nem csökken kellő mértékben a kibocsátott szilárd részecskék száma, az autó nem felel meg az EURO IV szabványnak. Ez pedig azt jelenti, hogy azonnal szervizbe kell vinni az autót, és cserélni kell az adott alkatrészt. A feladatot minden esetben kellő tapasztalattal rendelkező szakemberre kell bízni. Ez akár többszázezres kiadást is jelenthet a gépjármű tulajdonosa számára. A dízel részecskeszűrős autóknál kiemelten fontos, hogy a gyárilag előírt szabálynak megfelelő motorolaj kerüljön az autóba. Kiemelt figyelmet kell erre fordítani, ugyanis egy rossz döntés rendkívül drága javítási költségeket eredményezhet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata