Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mire kell figyelni motorolaj-választásnál a DPF szűrők szempontjából?

motorolaj öntése a kocsiba

Mit lehet tudni a DPF szűrőkről? Hogyan kapcsolódnak a környezetvédelemhez és az egészségmegőrzéshez? Milyen motorolaj használható ezeknél a szűrőknél? Milyen időközönként kerüljön sor olajcserére? Mi történik akkor, ha nem a megfelelő motorolaj kerül a DPF szűrővel szerelt gépjárműbe? Mit mutat a SAPS? Mutatjuk a válaszokat!

Motorolaj-választás a DPF szűrőkhöz, vagyis a dízel részecskeszűrőkhöz

Az autók gondos odafigyelést igényelnek, melyhez hozzátartozik az olajcsere is. A motorolaj biztosítja az egymáshoz súrlódó alkatrészek gördülékeny mozgását, valamint védelmet nyújt az elhasználódás és a kopás ellen. Milyen időközönként kerüljön sor olajcserére? Fontos, hogy legalább évente egyszer kerüljön sor a motorolaj cseréjére. Sőt, akár gyakrabban is sort lehet rá keríteni, mondjuk 10 ezer kilométerenként. A rendszeres motorolajcserét hosszú távon meg fogja hálálni az autó. Azonban a motorolaj beszerzésekor ügyelni kell arra, hogy az megbízható forrásból származzon, és kiváló minőséget képviseljen. Mire kell figyelni motorolaj-választásnál a DPF szűrők szempontjából? A kérdés megválaszolása előtt térjünk ki arra, hogy mit érdemes tudni a DPF szűrőkről. A DPF (Diesel Particulate Filter), vagyis dízel részecskeszűrő egyre több dízel személy- és haszongépjárműben megtalálható. A dízel részecskeszűrő egy összetett kerámiarendszer. Feladata, hogy fizikailag szűrje a kipufogógázt, és így csökkentse a kibocsátott szilárd részecskék számát. Ezeknek a részecskéknek a számát minimálisan kell tartani az EURO IV szabvány miatt, hiszen komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Szóval ennek a szűrőnek kiemelt szerepe van környezetvédelmi és egészségvédelmi szempontból is. A szűrő a koromrészecskéket begyűjti és megsemmisíti. Azonban a DPF szűrő csak addig tudja jól ellátni a feladatát, amíg nem tömődik el. Rendkívül érzékeny ez az alkatrész, mely hatással van az üzemanyag és a motorolaj minőségére is.

Különleges törődést igényel ez a részecskeszűrő

A dízel részecskeszűrő esetében kizárólag alacsony kéntartalmú gázolaj, valamint alacsony vagy közepes SAPS („low SAPS” vagy „mid SAPS”) szintű motorolaj használható. Utóbbi az adott motorolaj kén-, szulfáthamu- és foszfortartalmát mutatja. Mindhárom nagy ellensége ennek az érzékeny alkatrésznek, szóval ezért is fontos, hogy az adott motorolaj alacsony vagy közepes szinten tartalmazza ezeket. Jól látható, hogy különleges törődést igényel ez a részecskeszűrő. Az eszköz megfelelő körülmények között képes az öntisztulásra. Speciális motorolaj szükséges a megfelelő működéséhez. Mi történik akkor, ha az említett kritériumok nem kapnak kellő figyelmet. Ha az említett követelmények nem teljesülnek a kiválasztott motorolaj esetében, akkor a DPF szűrő rövid időn belül eltömődik. Nem tudja a koromrészecskéket begyűjteni és megsemmisíteni. Mivel így nem csökken kellő mértékben a kibocsátott szilárd részecskék száma, az autó nem felel meg az EURO IV szabványnak. Ez pedig azt jelenti, hogy azonnal szervizbe kell vinni az autót, és cserélni kell az adott alkatrészt. A feladatot minden esetben kellő tapasztalattal rendelkező szakemberre kell bízni. Ez akár többszázezres kiadást is jelenthet a gépjármű tulajdonosa számára. A dízel részecskeszűrős autóknál kiemelten fontos, hogy a gyárilag előírt szabálynak megfelelő motorolaj kerüljön az autóba. Kiemelt figyelmet kell erre fordítani, ugyanis egy rossz döntés rendkívül drága javítási költségeket eredményezhet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!