Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mire jó az olajszűrő?

Az autóban számos folyadék segíti az alkatrészek tökéletes munkáját, ráadásul ezek segítségével hosszabb ideig megóvhatjuk az állapotukat is. A hűtőfolyadék, a váltóolaj, a szervoolaj, a fékolaj mind rendkívül fontos funkciót töltenek be, azonban a legösszetettebb feladata talán a motorolajnak van mind közül. Ahhoz, hogy megfelelő hatásfokon tudjon hozzájárulni az autó működéséhez, az olajszűrőnek is hatalmas szerepe van.

A motorolaj

A motor hosszan tartó, hibátlan működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű motorolaj megléte. A legfontosabb feladata, hogy vékony filmréteget képezzen az erőforrás fémes elemei között, ezáltal védve az egymáson forgó elemeket az extrém kopástól. Ezt leginkább az üzemi hőmérséklet elérése után tudja megtenni, ugyanis addigra tudja a megfelelő állagot felvenni, hogy minden szükséges pontra eljuthasson. Emiatt nem szabad a hideg motorral nagy gázt adva útnak indulni, hiszen akkor a motorolaj még nem tudott védőréteget kialakítani az alkatrészek között. Az olajnak azonban nem csak ez a szerepe. Nagyban hozzájárul a motor hűtéséhez is, sőt, a hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően a korróziótól is védi a fémes elemeket. Áldásos hatása persze csak akkor tud segítségére lenni a motornak, ha megfelelő mennyiségben, a megadott minimum és maximum értékek közötti tartományban feltöltött tartállyal van jelen a járműben. A minőség sem elhanyagolható szempont, a motorolaj állaga és ezáltal hatásfoka ugyanis folyamatosan romlik. Kezdetben csak kis mértékben, bizonyos idő, vagy használat után viszont meredeken zuhanni kezd az eredményessége. Emiatt javasolt az olajcsere legkésőbb a gyártók által előírt időpontban. Hogy ez pontosan mennyi? Autónként, használati módonként, vezetési stílustól függően változhat, de legrosszabb esetben tizenöt-húszezer futott kilométerenként, vagy maximum kétévente cserélni kell. A legjobb, ha jóval a megadott értékek előtt megtesszük.

Az olajszűrő

A motorolaj minőségének romlása nagyban befolyásolhatja a motor élettartamát, emiatt a legjobb, ha évente, vagy tízezer megtett kilométerenként olajat cserélünk. Persze le tudjuk egyszerűen ellenőrizni, meg tudjuk nézni a nívópálca segítségével a motorolajat, de a legtöbben nem értenek hozzá, és nehezen tudják megállapítani, ha baj van. Ne kockáztassunk, évente tíz-húszezer forintot ne sajnáljunk az autótól, hosszú távon spórolunk is vele, ha megpróbáljuk megőrizni a jelenlegi állapotát. Az olajcserével együtt érdemes egy hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészt is leváltanunk egy újra: az olajszűrőt. A motorolaj ugyanis szennyeződhet, apró szemcsék kerülhetnek bele, amelyek miatt, nem hogy védené az alkatrészeket a folyadék, hanem még segítséget is ad ahhoz, hogy lekopjanak az egyes alkatrészek felületei. Elsősorban az olajszivattyú és a motor csapágyfelületei kerülhetnek bajba a nem megfelelő szűrő miatt. Az olajszűrő feladata ugyanis, hogy ezeket az apró szennyeződéseket megállítsa, így próbálva meg sokáig tisztán tartani a motorolajat, amely ennek köszönhetően továbbra is hatékonyan tudja végezni a munkáját. Ha olajcserére kerül a sor, akkor célszerű minden alkalommal a szűrőt is cserélni, ugyanis a használt alkatrészen fennakadhatnak az előző olajból kiszűrt apró részecskék, ami azonnal beszennyezheti a tiszta motorolajat. Ráadásul minél lestrapáltabb a szűrő, annál nehezebben tud ellenállni a szennyeződéseknek, emiatt pedig feleslegesen munkát végeztünk az olajcserével. Mindig az autóhoz ajánlott olajszűrőt válasszuk, ugyanis az egyes típusok között minimális eltérések lehetnek, amely pont elegendő a parányi szennyeződéseknek, hogy átfurakodjanak a réseken.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata