Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért van szükség a NOx szenzorra?

Az autógyárak és a környezetvédelmi törekvések sokszor ellentétben állnak egymással. Ennek ellenére egyre nagyobb teret nyernek a föld megóvására tett próbálkozások, így a gyártók kénytelenek újabb és újabb technológiai újításokat bevetni, hogy az általuk piacra dobott járművek megfeleljenek a szigorú előírásoknak. Ezért alkalmazzák a NOx szenzort az autókban.

Mérgező gázok

A belső égésű motoroknak szüksége van valamilyen üzemanyagra, amelyek segítségével mozgásra tudják bírni az autókat. Akár benzin-, akár dízel üzemű a jármű, ezeknek az elégetése során rengeteg szennyezőanyag keletkezik, amely a kipufogórendszeren keresztül végül a levegőbe jut. A kiáramló gázok nem csak csúnya füstfelhőt hagyhatnak maguk után, hanem folyamatosan szennyezik a környezetet is, közülük többnek az emberre is ártalmas hatásai vannak. Emiatt a világon egyre határozottabb törekvések jelennek meg, amelyek azt próbálják elérni, hogy csökkenjen az autók által kibocsátott szennyező anyagok mennyisége. Persze a gazdaság, és az emberek kényelme miatt nehéz elérni, hogy kevesebb jármű szaladgáljon az utakon, ezért nem maradt más megoldás, mint a kocsik által a levegőbe jutó káros anyagok csökkentése. Ennek a törekvésnek az élére állt az Európai Unió, amely folyamatosan szigorodó környezetvédelmi normákat határoz meg néhány évente, ezzel kötelezve az autógyártókat arra, hogy kitaláljanak valamit a célok megvalósításának érdekében. A feltalálók, mérnökök nem is tétlenkedtek, az utóbbi években számtalan újítással álltak elő, amelyekkel a modern autókban találkozhatunk, és a segítségükkel sikeresen tartják a károsanyag kibocsátást a szigorú határértékek alatt. Hogyan segít ebben a törekvésben a NOx szenzor?

A NOx szenzor szerepe

Az üzemanyag elégetése során persze nem keletkezik kevesebb szennyeződés, mint korábban, azonban a tudósok megtalálták a módját, hogyan tudják ezek egy részét semlegesíteni. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, össze kell gyűjteni a nem kívánt szennyezőanyagokat. A füst, és benne az összes káros anyag a kipufogórendszeren keresztül távozik, így ésszerűnek tűnik, hogy ott ejtik csapdába ezeket az ártalmas részecskéket. Az egyik legegészségtelenebb ezek közül a nitrogén-oxid, emiatt építettek olyan eszközt, amely fel tudja ezt tartóztatni, mielőtt a levegőbe jutna. Ez nem más, mint a nitrogén-oxid tárolókatalizátor, vagy más néven NOx-csapda, amely a kipufogórendszer végén helyezkedik el. A katalizátor szerteágazó belső felének bárium bevonata gondoskodik a nitrogén-oxidok eltárolásáról. A folyamat azonban itt még nem ér véget, ugyanis a NOx-csapda nem bír végtelen mennyiségű nitrogén-oxidot megkötni, így bizonyos idő után telítődik az alkatrész. Hogy mikor, azt a NOx szenzornak, vagy NOx szondának nevezett eszköz figyeli. Ez az alkatrész a katalizátor után helyezkedik el a kipufogórendszerben, és folyamatosan visszajelzést ad a vezérlőegységnek a nitrogén-oxidok koncentrációjáról. Ha telítődött a NOx-csapda, akkor már nem képes több szennyezőanyagot csapdába ejteni, ezért a dízel részecskeszűrőhöz hasonlóan regenerációra van szüksége. Egy néhány másodperces oxigénmentes üzemmód elég is erre, hiszen ennyi idő alatt a motorban keletkezett szén-monoxid segítségével a nitrogén-oxidok nitrogénné és oxigénné alakíthatóak. Ezután pedig a katalizátor ismét képes lesz a káros anyagok felvételére. Persze a NOx szenzor is meghibásodhat, küldhet fals jeleket a vezérlő egység felé, ilyenkor a katalizátor nem képes a hatékony működésre, az autó pedig el fog bukni a műszaki vizsgán. Érdemes tehát időnként ellenőriztetni, hogy megfelelően működik-e az alkatrész.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata