Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Minek köszönhető a téli gumi jobb tapadása?

Audi a hóban téli gumikkal

Sokan annyira nem foglalkoznak az időben történő gumicserével, hogy már csak akkor váltanak téli gumira, amikor leesik az első hó. A megfelelő gumicsere időszak azonban a tartósan 7 fok alá eső hőmérséklet idején érkezik el! Épp ezért a téli gumi elnevezés helyett szerencsésebb lenne a hideg évszaki abroncs nevet használni rájuk, mivel attól hogy nem esik a hó, még biztonságosabb, mint a nyári gumikkal közlekedni.

A siker kulcsa: szilika

A téli gumik fejlesztésekor három fő szempontot vesznek figyelembe: a futásteljesítményt, a tapadást, valamint a gördülő ellenállást. Ezek kölcsönösen hatnak egymásra. Az 1990-es években a tapadást még a profiltól, a profil mélységétől, annak kialakításától tették függővé. Ám az idő múlásával a szilikával érték el a gumigyártók az áttörést. Ez egy olyan kovasav vegyület, mely hidroxil csoportokat, valamint szilíciumhoz kötött oxidokat képez. A szilika szilárd halmazállapotában olyan polimerekké áll össze, melyek jelentősen befolyásolják a gumi minőségét, tapadását. A szilika alkalmazásának kezdetét vehetjük a téli és nyári abroncsok tényleges szétválasztásának. Ettől a ponttól kezdve már nem a futófelület kialakítása volt az elsődleges szempont a gyártóknál, hanem a megfelelő anyagválasztás, az anyag kémiai összetétele. Vagyis a tapadást mindinkább az anyag határozza meg, mint a futófelület kivitelezése. Míg a régebbi gumitípusoknál kb. 70-30%-ban befolyásolta a futófelület és az anyag a tapadást, addig ez az arány a mai, modernebb abroncsoknál 40-60%-ra tolódott át. Azért most ne gondoljunk egyből arra, hogy mindegy milyen a mintázat… Igenis odafigyelnek a nyári és téli abroncsok mintázatának elkülönítésére, az adott körülményekhez való alkalmazkodására. Ilyen mintázatbeli különbség például a kis lamellák oldalfalaiban futó árkok és bordák, mely redukálják az egymáshoz történő elmozdulásaikat, így téve sokkal stabilabbá a puha téli abroncsot.

Hóban, jégben is a toppon

Az évek múlásával az abroncsok kialakítását, mintázatát egyre inkább igyekeztek a hóban és jégben való kapaszkodáshoz is igazítani a gyártók. A régebbi gumitípusoknál inkább a bütykök akadtak a kitüremkedő jégrögökbe, míg a mai, modern típusoknál a lamellákat alkalmazzák erre a célra. Sok száz apró lamellát alakítanak ki a téli abroncs felületén, melyek gurulás közben kinyílnak, élükkel kapaszkodnak, és így fogadják be a havat a nyílt árkukba. Ezáltal biztosabbá válik a téli gumik kapaszkodása a havas útfelületbe. Minél több havat képes felvenni az abroncs, annál hatékonyabb, mivel a hó a hóval összetapad. Persze a jeges úton más technikát kell bevetni… Azon az útfelületen a deformálódó lamellák apró élei küzdenek a lehető legnagyobb tapadás biztosításáért.

Új téli gumi vásárlásánál érdemesebb prémiumkategóriás abroncsokat választani – marketingdumának tűnhet, de valójában tényleg így van. Nem véletlenül kerülnek annyiba, amennyibe… Anyaguk kémiai összetétele, futófelületük kialakítása sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak, mint a nyári abroncsok, vagy a kínai gagyibb téli abroncsok. Figyeljünk oda a téli gumik állapotára, azok futófelületének mélységére, a minták kopására! Szükség esetén pedig cseréltessük újra, mert az anyaguk – mint minden abroncsnak – elöregszik, csökken a tapadásuk balesetveszélyt okozva ezzel.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata