Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Minden, amit a motorolaj szivárgásról tudnod kell

Olajszivárgás

Egy esetleges motorolaj-szivárgás nagy mértékben ronthatja a motor, s így az autó teljesítményét is, mi több, nagyon veszélyes is! Szélsőséges esetben akár ki is gyulladhat miatta a kocsi! Ha folyadék-szivárgást észlelsz az autód alatt, inkább egyből vidd szervizbe, és ne várj vele. Cikkünkben a motorolaj szivárgás jelenségét vizsgáljuk, ennek lehetséges jeleit, okait.

Biztos, hogy a motorolaj szivárog?

A legtöbb autós, amikor folyadékfoltot lát a kocsija alatt, egyből a motorolajra gondol. Ugyanakkor ezen kívül még számos munkafolyadék dolgozik az autónkban, ami szivároghat. Ha sötét barna vagy sárga színe és síkos tapintása van a folyadéknak, akkor feltehetőleg tényleg a motorolaj szivárog. A folyadék színe mellett még akad néhány tényező, amikből ennek szivárgására következtethetünk. Amikor füstöt látsz távozni vezetés közben a motortérből, akkor is gyanakodhatsz a kenőanyag szivárgására. Ennek oka, hogy amint az olaj a kipufogóleömlőbe ér, elkezd füstölni. Ha sokáig figyelmen kívül hagyod a jelenséget, tönkremehet a tömítés. Gyanús lehet még a kék színű kipufogófüst is, ez olyankor tapasztalható, amikor túl sok kenőanyag kerül a motorba. Amikor az olaj más motoralkatrészekre folyik rá, akkor égett szagot is érezhetsz. Szivárgás esetén a dugattyúk nem kapnak elegendő kenést, emiatt pedig idővel felmelegszik a motor.

A szivárgás lehetséges okai

Több hiba is vezethet olajszivárgáshoz, több helyen is tapasztalhatjuk a kocsiban, például a sérült olajszűrő esetében. Szivárgáskor mindig ellenőrizd, hogy jól van-e rögzítve, nem mozdult-e el. Az olajteknő alján található egy olajleeresztő csavar, melynek elhasználódása, meghibásodása esetén szintén szivárogni kezdhet a kenőanyag. Ha már szóba került az olajteknő, ez is sérülhet idővel, ahogy a szennyeződések mélyedéseket vájnak az alján. Amikor a tömítés meglazul, itt is szivároghat a motorolaj. A hengerfej tetején szelepfedél tömítések találhatók, ezek akadályozzák meg a motorolaj eresztését. Mint minden tömítés, idővel ezek is elkopnak, s ilyenkor megszökhet a kenőanyag.

Vigyázni kell a gyenge minőségű motorolajokkal, mert azok nem tartalmaznak olyan adalékokat és kondicionálókat, amik szükségesek a motoralkatrészek megfelelő állapotának megőrzéséhez. A motor élettartamának maximalizálásához mindig válassz a gyártói előírásoknak megfelelő, minőségi kenőanyagot! Egy rossz típus alkalmazása miatt akár még az olajnyomás is rossz lehet a motorban, s végül szivárogni fog az olaj. A hengerfej repedése szerencsére nagyon ritka, de idősebb kocsikban vezethet szivárgáshoz, ilyenkor a kenőanyag akár még a hűtőrendszerbe is bekerülhet. A kilyukadt hengerfej tömítés miatt az erőátviteli rendszerbe is átszivároghat a motorolaj.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.