Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Minden, amit a motorolaj szivárgásról tudnod kell

Olajszivárgás

Egy esetleges motorolaj-szivárgás nagy mértékben ronthatja a motor, s így az autó teljesítményét is, mi több, nagyon veszélyes is! Szélsőséges esetben akár ki is gyulladhat miatta a kocsi! Ha folyadék-szivárgást észlelsz az autód alatt, inkább egyből vidd szervizbe, és ne várj vele. Cikkünkben a motorolaj szivárgás jelenségét vizsgáljuk, ennek lehetséges jeleit, okait.

Biztos, hogy a motorolaj szivárog?

A legtöbb autós, amikor folyadékfoltot lát a kocsija alatt, egyből a motorolajra gondol. Ugyanakkor ezen kívül még számos munkafolyadék dolgozik az autónkban, ami szivároghat. Ha sötét barna vagy sárga színe és síkos tapintása van a folyadéknak, akkor feltehetőleg tényleg a motorolaj szivárog. A folyadék színe mellett még akad néhány tényező, amikből ennek szivárgására következtethetünk. Amikor füstöt látsz távozni vezetés közben a motortérből, akkor is gyanakodhatsz a kenőanyag szivárgására. Ennek oka, hogy amint az olaj a kipufogóleömlőbe ér, elkezd füstölni. Ha sokáig figyelmen kívül hagyod a jelenséget, tönkremehet a tömítés. Gyanús lehet még a kék színű kipufogófüst is, ez olyankor tapasztalható, amikor túl sok kenőanyag kerül a motorba. Amikor az olaj más motoralkatrészekre folyik rá, akkor égett szagot is érezhetsz. Szivárgás esetén a dugattyúk nem kapnak elegendő kenést, emiatt pedig idővel felmelegszik a motor.

A szivárgás lehetséges okai

Több hiba is vezethet olajszivárgáshoz, több helyen is tapasztalhatjuk a kocsiban, például a sérült olajszűrő esetében. Szivárgáskor mindig ellenőrizd, hogy jól van-e rögzítve, nem mozdult-e el. Az olajteknő alján található egy olajleeresztő csavar, melynek elhasználódása, meghibásodása esetén szintén szivárogni kezdhet a kenőanyag. Ha már szóba került az olajteknő, ez is sérülhet idővel, ahogy a szennyeződések mélyedéseket vájnak az alján. Amikor a tömítés meglazul, itt is szivároghat a motorolaj. A hengerfej tetején szelepfedél tömítések találhatók, ezek akadályozzák meg a motorolaj eresztését. Mint minden tömítés, idővel ezek is elkopnak, s ilyenkor megszökhet a kenőanyag.

Vigyázni kell a gyenge minőségű motorolajokkal, mert azok nem tartalmaznak olyan adalékokat és kondicionálókat, amik szükségesek a motoralkatrészek megfelelő állapotának megőrzéséhez. A motor élettartamának maximalizálásához mindig válassz a gyártói előírásoknak megfelelő, minőségi kenőanyagot! Egy rossz típus alkalmazása miatt akár még az olajnyomás is rossz lehet a motorban, s végül szivárogni fog az olaj. A hengerfej repedése szerencsére nagyon ritka, de idősebb kocsikban vezethet szivárgáshoz, ilyenkor a kenőanyag akár még a hűtőrendszerbe is bekerülhet. A kilyukadt hengerfej tömítés miatt az erőátviteli rendszerbe is átszivároghat a motorolaj.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata