Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen zajokat csaphat egy ékszíj?

Ékszíj a helyén

Ha röviden szeretnénk összefoglalni a személygépkocsikban lévő ékszíj szerepét, azt mondhatjuk, hogy egy olyan alkatrész, ami funkcióját tekintve azért felelős, hogy meghajtsa a motoron lévő külső alkatrészeket. Mint minden kocsiban található elem, az ékszíj is meghibásodhat, ezt az esetek döntő többségében komoly hanghatás is kísérni fogja.

Megéri rendszeresen ellenőrizni az aktuális állapotot

A személyautókban általában egy ékszíj található, de vannak olyan típusok is ahol kettő, vagy akár három is helyet kapott. Az autósok többsége, talán nincs is vele tisztában, hogy az ékszíj megfelelő működése nélkül elbúcsúzhatunk a vízpumpától, a generátortól, vagy akár a klímakompresszortól is. Egyszóval, ha nem kezeljük időben az esetlegesen felmerülő, ékszíjjal kapcsolatos problémákat, az a későbbiekben még nagyobb hibákhoz fog vezetni. Ezeknek a kijavítása pedig biztosan jelentős anyagi ráfordítást igényel majd. Ebből is látható, hogy jól járunk, ha rendszeresen ellenőrizzük az ékszíj állapotát, hiszen annak cseréje viszonylag gyorsan és alig néhány ezer forintból kivitelezhető. Az ellenőrzés könnyen elvégezhető, mivel már egy egyszerű szemrevételezés során is megállapíthatjuk, ha kopásnyomok tarkítják az ékszíj felületét. Amennyiben elmulasztjuk az ellenőrzést, ne csodálkozzunk, ha idővel kellemetlen hanghatásokra leszünk figyelmesek.

A meghibásodás kísérő tünetei

Közvetlenül indítás után érdekes, talán leginkább sípolásra emlékeztető hangot fogunk hallani abban az esetben, ha már túlzottan elkopott az ékszíj. Ez a kellemetlen hang egyébként nem minden esetben jelent problémát, hiszen esős vagy latyakos időben vélhetően csak arról van szó, hogy a nedves anyag súrlódása okozza ezt a hangot. Menet közben fura, monoton kattogásra is felfigyelhetünk. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy mindezt az eredményezi, hogy megszakadt az ékszíj egy része, ami menet közben, a forgómozgás következtében, a motorháztető aljához vagy egyéb alkatrészekhez csapódik. Amennyiben ehhez hasonló kellemetlen hangokat tapasztalunk, ne tétlenkedjünk, azonnal tegyünk a hiba mihamarabbi megszüntetéséért. Jó, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy egy ékszíjcsere komoly szaktudást és tapasztalatot, valamint nem mellékesen speciális szerszámokat igényel, így a műveletet minden esetben bízzuk ehhez értő szakemberre. Ez azért is fontos, mert az ékszíj beállítása precíziós művelet, hiszen ha túl laza, akkor károsodni fog a súrlódási felület, ha viszont túl feszes, akkor könnyedén tönkre mehetnek a csapágyak.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata