Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen tünetei vannak a hibás oxigénszenzornak?

Az oxigénszenzor vagy ismertebb nevén lambdaszonda folyamatosan ellenőrzi a motor által kibocsájtott kipufogógázokat. Értékelhető adatokat mér, és továbbít az autó vezérlőegységének a kipufogógázok oxigéntartalmáról, ami alapján a vezérlőegység szabályozza a motor működését. Meghibásodása többlet üzemanyag fogyasztáshoz és a katalizátor idő előtti elhasználódásához vezethet. Kijelenthető, hogy átvitt értelemben a lambdaszonda óvja a környezetet is!

Cikkünkben összegyűjtöttük az oxigénszenzor meghibásodásának okait, következményeit és a megelőzéssel kapcsolatos tanácsokat. Mit tudunk házilag ellenőrizni, javítani és mikor szükséges az autószerviz meglátogatása?

Az oxigénszenzor hibája miatt visszaesik a motor hatékonysága

A motor teljesítményének zuhanása persze könnyen észrevehető, hiszen nehezebb az indítás, látványosan megnő az üzemanyag fogyasztás. Rossz az alapjárat, rángat az autó, vagy éppen záptojás szagot ereget a kipufogó. Időközben segítségünkre siet az autónk elektronikája, és a műszerfalon kigyullad egy figyelmeztetés: tessék ellenőrizni a motort. Ilyen esetben lehet a lambdaszonda hibája az ok, de elképzelhető, hogy más alkatrész hibája miatt mért eltérő kipufogógáz keveréket. Korszerű motorok elektronikája ilyen esetekben le is állíthatja az autó működését. Ez pont egy olyan hiba ami a sokéves tapasztalatunk és naprakész diagnosztikai műszereink segítségével orvosolni tudunk Önnek autódiagnosztika szolgáltatásunk keretein belül.

Hogyan javíthatunk a lambdaszonda élettartamán?

Normál üzemeltetés mellett 80-100 ezer kilométer között szolgál megbízható adatokat a lambdaszonda, azonban 100 ezer kilométer futás fölött a szonda működése „lassul” fokozatosan növelve az autó üzemanyag-fogyasztását. Fűtött oxigénszenzorok akár 100-160 ezer km között is megfelelően működnek, ám néhány autógyártó javasolja a karbantartási ütemtervében a 160 ezer km megtétele utáni cserét. Élettartam szempontjából a legfontosabb tényezők a szonda minősége, az üzemanyag minősége és az autó rendszeres karbantartása. Minőségi lambdaszonda lehet olcsó is, például a Kovács Autó webáruházban jelentős kedvezménnyel rendelhetőek az NTK, vagy Bosch gyártmányú oxigénszenzorok. A gyenge minőségű, szennyezett, esetleg még ólmot is tartalmazó benzin viszont rövid idő alatt tönkreteszi az oxigénszenzort. Ha néhány oktánszámmal kisebb üzemanyagot használunk, mint amit a gyártó előír, akkor emelkedik a kipufogógáz szénhidrogén tartalma, és rövidül a katalizátor, lambdaszonda élettartama. Szervizünk számára egy lambdaszonda hiba diagnosztizálása rutinműveletnek számít.

Az autó rendszeres karbantartása során megelőzhetjük a gyertyák meghibásodását, és például a légszűrő állapota is kontrollálható. Hibás gyertya a tökéletlen égést, elhasznált szűrő pedig kevés oxigént vagy éppen szennyeződést juttat az égéstérbe. A lambda-szondát ajánlott 30 ezer kilométerenként ellenőriztetni, mivel megfelelő működésével biztosak lehetünk benne, hogy autónk üzemanyag-fogyasztása mindenkor optimális. A korszerű autókból számos hibakód kiolvasható a lambdaszonda működésével összefüggésben. Ha például szegényes keverék hibakódot ad, akkor lehet, hogy vákuum szivárgás van a szívótoroknál vagy hibás az üzemanyag-befecskendező. Ilyenkor a lambda-szonda cserével még megmarad a probléma.

A lambda-szonda cseréje elvileg házilag is megoldható

Egy felkészült autótulajdonos akár maga is belevághat a cseréjébe, de mégis jobb ötletnek tűnik egy autószerviz felkeresése. Ellenőrizzük ilyenkor a motor többi alkatrészét is, hogy megfelelően működnek-e. A lambdaszonda a benne lévő két elektróda közötti feszültségszintet méri, ezt ugyanis befolyásolja a kipufogógáz oxigénkoncentrációja. Amikor a feszültség eltér az előírt értéktől, a kipufogógázban nagyobb az oxigéntartalom, és az égéstérben dús a keverék vagy épp fordítva.

Az autónk elektronikája a lambdaszondából érkező adatok alapján szabályozza, korrigálja az üzemanyag és a levegő arányát. Ha az oxigénszenzor elromlik, a környezetet is szennyezzük. Az oxigénszenzor megrendelhető a Kovács Autó webáruházából, vagy személyesen is megvásárolható Szegeden az autószervizünk melletti üzletünkben. Mivel elektromos alkatrész, ezért a garancia szempontjából ajánlott az autószerviz beszerelési jegyzőkönyve, ha az újonnan vásárolt oxigénszenzor hibásnak bizonyul. Ugyanis lehetséges, hogy más autóelektronikai hiba okozta az alkatrész károsodását, és ezt az autószerelők mindig ellenőrzik a szonda cseréje előtt.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata