Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Milyen tünetei vannak a hibás oxigénszenzornak?

Az oxigénszenzor vagy ismertebb nevén lambdaszonda folyamatosan ellenőrzi a motor által kibocsájtott kipufogógázokat. Értékelhető adatokat mér, és továbbít az autó vezérlőegységének a kipufogógázok oxigéntartalmáról, ami alapján a vezérlőegység szabályozza a motor működését. Meghibásodása többlet üzemanyag fogyasztáshoz és a katalizátor idő előtti elhasználódásához vezethet. Kijelenthető, hogy átvitt értelemben a lambdaszonda óvja a környezetet is!

Cikkünkben összegyűjtöttük az oxigénszenzor meghibásodásának okait, következményeit és a megelőzéssel kapcsolatos tanácsokat. Mit tudunk házilag ellenőrizni, javítani és mikor szükséges az autószerviz meglátogatása?

Az oxigénszenzor hibája miatt visszaesik a motor hatékonysága

A motor teljesítményének zuhanása persze könnyen észrevehető, hiszen nehezebb az indítás, látványosan megnő az üzemanyag fogyasztás. Rossz az alapjárat, rángat az autó, vagy éppen záptojás szagot ereget a kipufogó. Időközben segítségünkre siet az autónk elektronikája, és a műszerfalon kigyullad egy figyelmeztetés: tessék ellenőrizni a motort. Ilyen esetben lehet a lambdaszonda hibája az ok, de elképzelhető, hogy más alkatrész hibája miatt mért eltérő kipufogógáz keveréket. Korszerű motorok elektronikája ilyen esetekben le is állíthatja az autó működését. Ez pont egy olyan hiba ami a sokéves tapasztalatunk és naprakész diagnosztikai műszereink segítségével orvosolni tudunk Önnek autódiagnosztika szolgáltatásunk keretein belül.

Hogyan javíthatunk a lambdaszonda élettartamán?

Normál üzemeltetés mellett 80-100 ezer kilométer között szolgál megbízható adatokat a lambdaszonda, azonban 100 ezer kilométer futás fölött a szonda működése „lassul” fokozatosan növelve az autó üzemanyag-fogyasztását. Fűtött oxigénszenzorok akár 100-160 ezer km között is megfelelően működnek, ám néhány autógyártó javasolja a karbantartási ütemtervében a 160 ezer km megtétele utáni cserét. Élettartam szempontjából a legfontosabb tényezők a szonda minősége, az üzemanyag minősége és az autó rendszeres karbantartása. Minőségi lambdaszonda lehet olcsó is, például a Kovács Autó webáruházban jelentős kedvezménnyel rendelhetőek az NTK, vagy Bosch gyártmányú oxigénszenzorok. A gyenge minőségű, szennyezett, esetleg még ólmot is tartalmazó benzin viszont rövid idő alatt tönkreteszi az oxigénszenzort. Ha néhány oktánszámmal kisebb üzemanyagot használunk, mint amit a gyártó előír, akkor emelkedik a kipufogógáz szénhidrogén tartalma, és rövidül a katalizátor, lambdaszonda élettartama. Szervizünk számára egy lambdaszonda hiba diagnosztizálása rutinműveletnek számít.

Az autó rendszeres karbantartása során megelőzhetjük a gyertyák meghibásodását, és például a légszűrő állapota is kontrollálható. Hibás gyertya a tökéletlen égést, elhasznált szűrő pedig kevés oxigént vagy éppen szennyeződést juttat az égéstérbe. A lambda-szondát ajánlott 30 ezer kilométerenként ellenőriztetni, mivel megfelelő működésével biztosak lehetünk benne, hogy autónk üzemanyag-fogyasztása mindenkor optimális. A korszerű autókból számos hibakód kiolvasható a lambdaszonda működésével összefüggésben. Ha például szegényes keverék hibakódot ad, akkor lehet, hogy vákuum szivárgás van a szívótoroknál vagy hibás az üzemanyag-befecskendező. Ilyenkor a lambda-szonda cserével még megmarad a probléma.

A lambda-szonda cseréje elvileg házilag is megoldható

Egy felkészült autótulajdonos akár maga is belevághat a cseréjébe, de mégis jobb ötletnek tűnik egy autószerviz felkeresése. Ellenőrizzük ilyenkor a motor többi alkatrészét is, hogy megfelelően működnek-e. A lambdaszonda a benne lévő két elektróda közötti feszültségszintet méri, ezt ugyanis befolyásolja a kipufogógáz oxigénkoncentrációja. Amikor a feszültség eltér az előírt értéktől, a kipufogógázban nagyobb az oxigéntartalom, és az égéstérben dús a keverék vagy épp fordítva.

Az autónk elektronikája a lambdaszondából érkező adatok alapján szabályozza, korrigálja az üzemanyag és a levegő arányát. Ha az oxigénszenzor elromlik, a környezetet is szennyezzük. Az oxigénszenzor megrendelhető a Kovács Autó webáruházából, vagy személyesen is megvásárolható Szegeden az autószervizünk melletti üzletünkben. Mivel elektromos alkatrész, ezért a garancia szempontjából ajánlott az autószerviz beszerelési jegyzőkönyve, ha az újonnan vásárolt oxigénszenzor hibásnak bizonyul. Ugyanis lehetséges, hogy más autóelektronikai hiba okozta az alkatrész károsodását, és ezt az autószerelők mindig ellenőrzik a szonda cseréje előtt.