Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

E-mail üzenet írása

Árajánlat, időpont kérés

Milyen tünetei vannak a hibás oxigénszenzornak?

Az oxigénszenzor, más néven lambdaszonda, adatokat gyűjt az autó üzemanyagrendszerének működéséről, óvja a környezetet, és szabályozza a motor működését. Meghibásodása más alkatrészek károsodását, többlet üzemanyag- és olajfogyasztást, és környezetszennyezést okozza. Összegyűjtöttük az oxigénszenzor meghibásodásának okait, következményeit és a megelőzéssel kapcsolatos tanácsokat. Mit tudunk házilag ellenőrizni, javítani és mikor szükséges az autószerviz meglátogatása.

Az oxigénszenzor hibája miatt visszaesik a motor hatékonysága

A motor teljesítményének zuhanása persze könnyen észrevehető, hiszen nehezebb az indítás, látványosan megnő az üzemanyag fogyasztás. Rossz az alapjárat, rángat az autó, vagy éppen záptojás szagot ereget a kipufogó. Időközben segítségünkre siet az autónk elektronikája, és a műszerfalon kigyullad egy figyelmeztetés: tessék ellenőrizni a motort. Ilyen esetben lehet a lambdaszonda hibája az ok, de elképzelhető, hogy más alkatrész hibája miatt mért eltérő kipufogógáz keveréket. Korszerű motorok elektronikája ilyen esetekben le is állíthatja az autó működését. Ez pont egy olyan hiba, amivel érdemes minél hamarabb felkeresni kedvenc autószervizünket. Az autójavítás elmulasztása miatt komolyabb kár keletkezhet a motorban, például tönkremehet a katalizátor.

Hogyan javíthatunk a lambdaszonda élettartalmán?

Normál üzemeltetés mellett 80-100 ezer kilométer között szolgál megbízható adatokat a lambdaszonda. Fűtött oxigénszenzorok akár 100-160 ezer km között is megfelelően működnek. Élettartalom szempontjából a legfontosabb tényezők a szonda minősége, üzemanyag minősége és az autó rendszeres karbantartása. Minőségi lambdaszonda lehet olcsó is, például a Kovács Autó webáruházunkban jelentős kedvezménnyel rendelhető NTK, vagy Bosch oxigénszenzor. Minőségi szondák akár 180-200 ezer kilométert is kibírnak. A gyenge minőségű, szennyezett, esetleg ólmot tartalmazó benzin tönkreteszi a oxigénszenzort. Ha néhány oktánszámmal kisebb üzemanyagot használunk, mint amit a gyártó előír, akkor emelkedik a kipufogó gáz szénhidrogén tartalma, és a katalizátor, lambdaszonda élettartama kevésbé károsodik. Autószervizek számára egy lambdaszonda csere kiváló autódiagnosztikai eszköz is lehet.

Az rendszeres autószerviz karbantartása során időben kiszűrhető, a gyertyák és légszűrők állapota. Hibás gyertya a tökéletlen égést, elhasznált szűrő pedig kevés oxigént, szennyeződést juttat az égéstérbe. A hengerfej tömítés meghibásodása miatt olaj kerülhet az égéstéren keresztül a kipufogógázba, ami szintén károsítja a szenzort. A lambda-szondát 30 ezer kilométterenként érdemes ellenőrizni, mivel a megfelelő működésével fontos adatokat gyűjt az autó üzemanyagrendszerének alkatrészeinek állapotáról. A korszerű autókból számos hibakód kiolvasható az autószervizekben. Ha például szegényes keverék kódot ad, akkor lehet, hogy vákuum szivárgás van, vagy hibás az üzemanyag-befecskendező. Ilyenkor a lambda-szonda cserével még a probléma megmarad.

A lambda-szonda cseréje elvileg házilag is megoldható

Egy felkészült autótulajdonos akár maga is belevághat a cseréjébe, de mégis jobb ötletnek tűnik az autószerviz felkeresése. Ellenőrizzük a motor többi alkatrészét is, károsodtak-e. A lambda-szonda a benne lévő két elektróda közötti feszültségszintet méri, ezt ugyanis befolyásolja az oxigén koncentrációja. Amikor a feszültség eltér a kívánatos értéktől, a kipufogógázban nagyobb az oxigéntartalom és a keverék üzemanyagban kevés, vagy fordítva.

Az autónk elektronikája a lambdaszondából érkező adatok alapján szabályozza, korrigálja az üzemanyag és a levegő arányát. Ha az oxigénszenzor elromlik, a környezetet is szennyezzük. Az oxigénszenzor megrendelhető a Kovács Autó webáruházból, vagy személyesen megvásárolható Szegeden, autószervizünk melletti üzletünkben. Mivel elektromos alkatrész, ezért a garancia szempontjából ajánlott az autószerviz beszerelési jegyzőkönyve, ha az újonnan vásárolt oxigénszenzor hibásnak bizonyul. Ugyanis lehetséges, hogy más autóelektronikai hiba okozta az alkatrész károsodását és ezt az autószerelők mindig ellenőrzik a szonda cseréje előtt.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat