Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Hogyan cseréljük a hengerfejtömítést?

A hengerfejtömítés sérülése, az egyik legkomolyabb meghibásodás, ami egy motorral előfordulhat, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy időben észrevegyük a tüneteit és gyorsan tudjunk reagálni. Rendszeres motordiagnosztikával, a figyelmeztető jelek ismeretében megelőzhetjük a nagyobb motorkárosodást. Az autók motorszervizelésének rutinfeladat a hengerfejtömítés cseréje, de nézzük mi a feladata ennek az alkatrésznek.

Miért fontos a hengerfejtömítés

A hengerfejtömítés gondoskodik arról, hogy jól záródjon az égéstér és a dugattyú közötti felület, amikor a dugattyú az üzemanyag égése során gyors mozgást végez, és a dugattyú, a henger az égés miatt magas hőmérsékletre melegszik fel. A henger fala és a dugattyú perem közti rész eltömítése a feltétele annak, hogy a hengerben keletkezett energia ne szökhessen meg és kizárólag a dugattyú mozgatására legyen felhasználva. Ebből mindjárt magától érthetődően következik, hogy a motor csak akkor működik jól, ha a hengerfejtömítés jó állapotban van. Ellenkező esetben tökéletlen égés történik, vagy szökik a nyomás, ami a motor hatékonyságát rontja és végül is emeli az üzemeltetés költségeit, hiszen megnő az üzemanyag fogyasztás.

Zár, de amit kell, azt átenged

A hengerfejtömítésnek jól kell zárnia, de át is kell engednie a hűtőfolyadékot és a kenést végző motorolajt. Mindezt extrém körülmények között, amelyekből a legnagyobb igénybevételt az égéstér rendkívül magas, akár 2000 C fokos hőmérséklete jelenti. Hogy ilyen körülmények között is hibátlan legyen a tömítés, sok rétegből és különösen hőálló anyagokból kell gyártani. A hengerfejtömítés hibájának látványos jele, ha a motor alapjáraton egyenetlenül megy, vagy még le is fullad. A másik könnyen észlelhető üzenet a hengerfejkopás állapotáról a gyors tempóban fogyó hűtővíz. Ha ebben a hűtővízben olajnyomokat észlelünk. Teljesen biztosak lehetünk a dolgunkban, lehet indulni az autószervizbe a hengerfejtömítés cseréjére.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől h