Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen folyadékokat cserélnek egy teljes időszakos karbantartás során?

olajszint ellenőrzése

Az autó tökéletes működéséhez szükségünk van néhány fontos hozzáadott folyadékra az egyes zárt rendszerekben. Ezek egy részének elsődleges feladata az alkatrészek védelme, az élettartamuk meghosszabbítása, míg mások a komfortosabb vezethetőségért vagy a biztonságért felelnek. Ezért rendkívül fontos, hogy bizonyos időközönként ellenőrizzük le, hogy megfelelő mennyiségben jelen vannak-e a kocsiban, és hogy milyen a minőségük.

Milyen folyadékokkal találkozhatunk az autóban?

Az elsők között kell megemlítenünk a motor forgó alkatrészeinek védelméért felelős motorolajat. A legfőbb szerepe a kenés, vagyis az, hogy az egymáson mozgó fémes alkatrészek ne tegyenek kárt egymásban. Másodszor, de nem utolsósorban, a hozzáadott adalékanyagok segítségével védi ugyanezeket a korróziótól. A motorolaj áldásos hatását leginkább a használata kezdetekor tudja kifejteni, az első tíz-tizenötezer kilométer megtételéig. Ezután rohamosan kezd el romlani a minősége, ezért ezután cserélnünk kell. Szintén nem árt egy, de maximum két évenként újat tennünk a gépjárműbe, abban az esetben is, ha keveset használjuk a kocsinkat. Következő versenyzőnk az autónkban található folyadékok között, a köznyelvben hűtővíznek nevezett, adalékanyagokkal szintén bőven ellátott hűtőfolyadék. Elsődleges feladata, hogy védje a motort a túlmelegedéstől, másodsorban szintén ellenállóvá teszi a korrózióval szemben a fémes alkatrészeket. Az időszakos szervizek alkalmával figyelnünk kell rá, hogy megfelelő legyen a hideg elleni ellenálló képessége, ezért megfelelő mennyiségű fagyálló folyadékkal, valamilyen alkoholszármazékkal van felturbózva. Mindkét folyadék esetében figyeljünk a mennyiségre is, ne várjunk az éves szervizre, azt mi magunk is bármikor ellenőrizhetjük. Ügyeljünk rá, hogy a megadott minimum és maximum érték között legyen a szintjük.

Milyen folyadékokat érdemes még átnézetnünk?

Bizonyos időközönként érdemes ellenőriztetnünk az autónkban található egyéb folyadékokat is. Ehhez kiváló alkalom a teljes időszakos szerviz. Az egyik a biztonságunkért felel. Ez nem más, mint a fékfolyadék. A folyadékok összenyomhatatlanok, így amikor a fékpedálra lépünk, akkor nyomást hozunk létre a rendszerben, ami jelentkezik a fékszerkezetnél. A fékfolyadék azonban idővel fellevegősödhet, így viszont összenyomhatóvá válik, és hiába nyomjuk páros lábbal a fékpedált, az nem tudja elvégezni a feladatát, nem tudja a fékrendszer biztonsággal megállítani az autót. Minden ellenőrzés alkalmával nem kell azonban cserélni, de az ajánlások szerint kétévente nem árt. Másik fontos folyadék, amit meg kell említenünk, az a kormánymű olaj. Ez a komfortos vezetésünket segíti elő, méghozzá a szervo, azaz a kormányzás rásegítés központi elemeként. A hibát az szervo olaj szivárgása okozhatja, ami általában a tömítések elhasználódásából eredeztethető. Ekkor fel kell újítanunk a sérült alkatrészt, és feltöltetnünk a tartályt a megfelelő szintre. Ellenkező esetben erőből kell megoldanunk a kormányzást, amely egyrészt a komfortérzetünket csorbítja, másrészt, ha nem vesszük észre, hogy sérülés van a kormánymű valamely részében, a hirtelen elszálló szervo balesetveszélyes helyzeteket teremthet. Egyetlen folyadékunk maradt, amelyet érdemes még megemlítenünk. Ez pedig nem más, mint a szélvédőmosó. A hideg idő közeledtével ne felejtsük el a nyári folyadékot egy legalább mínusz 20-25 foknak ellenálló téli szélvédőmosóra cserélni. Ellenkező esetben megfagyhat, és kárt tehet a tartályban.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!