Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen folyadékokat cserélnek egy teljes időszakos karbantartás során?

olajszint ellenőrzése

Az autó tökéletes működéséhez szükségünk van néhány fontos hozzáadott folyadékra az egyes zárt rendszerekben. Ezek egy részének elsődleges feladata az alkatrészek védelme, az élettartamuk meghosszabbítása, míg mások a komfortosabb vezethetőségért vagy a biztonságért felelnek. Ezért rendkívül fontos, hogy bizonyos időközönként ellenőrizzük le, hogy megfelelő mennyiségben jelen vannak-e a kocsiban, és hogy milyen a minőségük.

Milyen folyadékokkal találkozhatunk az autóban?

Az elsők között kell megemlítenünk a motor forgó alkatrészeinek védelméért felelős motorolajat. A legfőbb szerepe a kenés, vagyis az, hogy az egymáson mozgó fémes alkatrészek ne tegyenek kárt egymásban. Másodszor, de nem utolsósorban, a hozzáadott adalékanyagok segítségével védi ugyanezeket a korróziótól. A motorolaj áldásos hatását leginkább a használata kezdetekor tudja kifejteni, az első tíz-tizenötezer kilométer megtételéig. Ezután rohamosan kezd el romlani a minősége, ezért ezután cserélnünk kell. Szintén nem árt egy, de maximum két évenként újat tennünk a gépjárműbe, abban az esetben is, ha keveset használjuk a kocsinkat. Következő versenyzőnk az autónkban található folyadékok között, a köznyelvben hűtővíznek nevezett, adalékanyagokkal szintén bőven ellátott hűtőfolyadék. Elsődleges feladata, hogy védje a motort a túlmelegedéstől, másodsorban szintén ellenállóvá teszi a korrózióval szemben a fémes alkatrészeket. Az időszakos szervizek alkalmával figyelnünk kell rá, hogy megfelelő legyen a hideg elleni ellenálló képessége, ezért megfelelő mennyiségű fagyálló folyadékkal, valamilyen alkoholszármazékkal van felturbózva. Mindkét folyadék esetében figyeljünk a mennyiségre is, ne várjunk az éves szervizre, azt mi magunk is bármikor ellenőrizhetjük. Ügyeljünk rá, hogy a megadott minimum és maximum érték között legyen a szintjük.

Milyen folyadékokat érdemes még átnézetnünk?

Bizonyos időközönként érdemes ellenőriztetnünk az autónkban található egyéb folyadékokat is. Ehhez kiváló alkalom a teljes időszakos szerviz. Az egyik a biztonságunkért felel. Ez nem más, mint a fékfolyadék. A folyadékok összenyomhatatlanok, így amikor a fékpedálra lépünk, akkor nyomást hozunk létre a rendszerben, ami jelentkezik a fékszerkezetnél. A fékfolyadék azonban idővel fellevegősödhet, így viszont összenyomhatóvá válik, és hiába nyomjuk páros lábbal a fékpedált, az nem tudja elvégezni a feladatát, nem tudja a fékrendszer biztonsággal megállítani az autót. Minden ellenőrzés alkalmával nem kell azonban cserélni, de az ajánlások szerint kétévente nem árt. Másik fontos folyadék, amit meg kell említenünk, az a kormánymű olaj. Ez a komfortos vezetésünket segíti elő, méghozzá a szervo, azaz a kormányzás rásegítés központi elemeként. A hibát az szervo olaj szivárgása okozhatja, ami általában a tömítések elhasználódásából eredeztethető. Ekkor fel kell újítanunk a sérült alkatrészt, és feltöltetnünk a tartályt a megfelelő szintre. Ellenkező esetben erőből kell megoldanunk a kormányzást, amely egyrészt a komfortérzetünket csorbítja, másrészt, ha nem vesszük észre, hogy sérülés van a kormánymű valamely részében, a hirtelen elszálló szervo balesetveszélyes helyzeteket teremthet. Egyetlen folyadékunk maradt, amelyet érdemes még megemlítenünk. Ez pedig nem más, mint a szélvédőmosó. A hideg idő közeledtével ne felejtsük el a nyári folyadékot egy legalább mínusz 20-25 foknak ellenálló téli szélvédőmosóra cserélni. Ellenkező esetben megfagyhat, és kárt tehet a tartályban.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata