Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Milyen autót érdemes venni, ha tényleg kitiltják a dízeleket a városokból?

dízelautó

Fokozatosan kerülnek kitiltásra a korszerűtlen dízelautók Budapestről. De mi számít korszerűtlen dízelautónak? Milyen autót érdemes venni, ha tényleg kitiltják a dízeleket a városokból? Mutatjuk a válaszokat!

Az Euro 4-es és az annál régebbi besorolású dízelautók kerülnek kitiltásra

Mi számít jelenleg korszerűtlen dízelautónak? Az Euro 4-es, illetve az annál régebbi környezetvédelmi besorolású dízeles kocsik. Joggal merül fel a kérdés, hogy az Euro 5-ös miért számít korszerűnek? Azért, mert az Euro 5-ös szabvány esetében a koromszemcsék kibocsátását kilométerenként 0,005 grammra csökkentették a 0,025 grammról. Ez azt jelenti, hogy ezek az autók négyötödével kevesebb koromszemcsét bocsátanak ki kilométerenként, mint a korábbi szabványok. Miért veszélyesek a koromszemcsék? Mert légzőszervi és rákos megbetegedéseket idézhetnek elő, továbbá jelentős a környezetszennyező hatásuk. Az Euro 5-ös szabvány esetében a kibocsátott koromszemcsék mennyiségének csökkentését úgy érték el a gyártók, hogy részecskeszűrőt építettek be a kipufogórendszerbe, amely összegyűjti a koromszemcséket. Ezt követően pedig ezeket a szemcséket szén-dioxiddá égeti el. Szóval az Euro 4-es és az annál régebbi környezetvédelmi besorolású dízelautókat azért vonják ki a forgalomból, mert jelentősen nagyobb a kilométerenkénti koromszemcsék kibocsátása az esetükben, mint például az Euro 5-ös szabványú dízelautóknál.

Milyen autót érdemes venni, ha tényleg kitiltják a korszerűtlen dízelautókat?

Fontos kérdés, hogy honnan lehet tudni, hogy a dízelautó Euro 5-ös szabványú? A magyar forgalmi engedélyek V.9-es rovatában lehet ellenőrizni a besorolást. Ha ott 12-es, 13-as vagy 14-es szám szerepel, akkor a dízelautó Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású. Még jobb, ha az autó megfelel a 2014-ben életbe lépett Euro 6-os szabványnak. Ez a szabályozás jelentősen csökkentette a nitrogén-oxidok kibocsátását. Mit jelent ez számokban? Azt, hogy a megtett kilométerenkénti nitrogén-oxid-kibocsátás 0,08 grammra csökkent a 0,18 grammról. Az Euro 6-os szabványú dízelautók kipufogórendszerébe SCR-katalizátor került beszerelésre. Ez a szerkezet AdBlue adalék segítségével valóban jelentősen tudja csökkenteni a nitrogén-oxid-kibocsátást. Miért van szükség az új szabályozásra? Mert az utakon közlekedő dízelautók nagy része korszerűtlen. Többségük Euro 4-es vagy még annál is régebbi környezetvédelmi besorolású. Mindez nagymértékben károsítja a környezetet, illetve komoly egészségügyi problémákat és haláleseteket idézhet elő. Milyen autót érdemes venni, ha tényleg kitiltják a korszerűtlen dízeleket? Ha alacsony árszinten történik a keresés, akkor a kisautók közül jó választás lehet a Suzuki Swift, a Honda Jazz, az Opel Corsa C és a Suzuki Alto. A kompaktok közül jó választás lehet a Ford Focus második generációja, az Opel Astra G, amelyből kombi is könnyen található. Azonban a választásnál résen kell lenni, hiszen van közöttük olyan, amely csak az Euro 3-as szabványnak felel meg. Szintén jó választás lehet a Nissan Almera második generációja. Ha picivel többet lehet szánni az új autóra, egymilliónál vagy akár kétmilliónál is nagyobb összeget, akkor jó választásnak bizonyulhat a Toyota Yaris második generációja, a 2010 utáni Suzuki Swift, az Opel Corsa D, a Fiat 500 és a Ford Fiesta. Mindez jól mutatja, hogy azok számára, akik korszerűtlen dízelautóról kényszerülnek váltásra, leginkább a benzines változatok nyújtanak megoldást.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata