Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Milyen autót érdemes venni, ha tényleg kitiltják a dízeleket a városokból?

dízelautó

Fokozatosan kerülnek kitiltásra a korszerűtlen dízelautók Budapestről. De mi számít korszerűtlen dízelautónak? Milyen autót érdemes venni, ha tényleg kitiltják a dízeleket a városokból? Mutatjuk a válaszokat!

Az Euro 4-es és az annál régebbi besorolású dízelautók kerülnek kitiltásra

Mi számít jelenleg korszerűtlen dízelautónak? Az Euro 4-es, illetve az annál régebbi környezetvédelmi besorolású dízeles kocsik. Joggal merül fel a kérdés, hogy az Euro 5-ös miért számít korszerűnek? Azért, mert az Euro 5-ös szabvány esetében a koromszemcsék kibocsátását kilométerenként 0,005 grammra csökkentették a 0,025 grammról. Ez azt jelenti, hogy ezek az autók négyötödével kevesebb koromszemcsét bocsátanak ki kilométerenként, mint a korábbi szabványok. Miért veszélyesek a koromszemcsék? Mert légzőszervi és rákos megbetegedéseket idézhetnek elő, továbbá jelentős a környezetszennyező hatásuk. Az Euro 5-ös szabvány esetében a kibocsátott koromszemcsék mennyiségének csökkentését úgy érték el a gyártók, hogy részecskeszűrőt építettek be a kipufogórendszerbe, amely összegyűjti a koromszemcséket. Ezt követően pedig ezeket a szemcséket szén-dioxiddá égeti el. Szóval az Euro 4-es és az annál régebbi környezetvédelmi besorolású dízelautókat azért vonják ki a forgalomból, mert jelentősen nagyobb a kilométerenkénti koromszemcsék kibocsátása az esetükben, mint például az Euro 5-ös szabványú dízelautóknál.

Milyen autót érdemes venni, ha tényleg kitiltják a korszerűtlen dízelautókat?

Fontos kérdés, hogy honnan lehet tudni, hogy a dízelautó Euro 5-ös szabványú? A magyar forgalmi engedélyek V.9-es rovatában lehet ellenőrizni a besorolást. Ha ott 12-es, 13-as vagy 14-es szám szerepel, akkor a dízelautó Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású. Még jobb, ha az autó megfelel a 2014-ben életbe lépett Euro 6-os szabványnak. Ez a szabályozás jelentősen csökkentette a nitrogén-oxidok kibocsátását. Mit jelent ez számokban? Azt, hogy a megtett kilométerenkénti nitrogén-oxid-kibocsátás 0,08 grammra csökkent a 0,18 grammról. Az Euro 6-os szabványú dízelautók kipufogórendszerébe SCR-katalizátor került beszerelésre. Ez a szerkezet AdBlue adalék segítségével valóban jelentősen tudja csökkenteni a nitrogén-oxid-kibocsátást. Miért van szükség az új szabályozásra? Mert az utakon közlekedő dízelautók nagy része korszerűtlen. Többségük Euro 4-es vagy még annál is régebbi környezetvédelmi besorolású. Mindez nagymértékben károsítja a környezetet, illetve komoly egészségügyi problémákat és haláleseteket idézhet elő. Milyen autót érdemes venni, ha tényleg kitiltják a korszerűtlen dízeleket? Ha alacsony árszinten történik a keresés, akkor a kisautók közül jó választás lehet a Suzuki Swift, a Honda Jazz, az Opel Corsa C és a Suzuki Alto. A kompaktok közül jó választás lehet a Ford Focus második generációja, az Opel Astra G, amelyből kombi is könnyen található. Azonban a választásnál résen kell lenni, hiszen van közöttük olyan, amely csak az Euro 3-as szabványnak felel meg. Szintén jó választás lehet a Nissan Almera második generációja. Ha picivel többet lehet szánni az új autóra, egymilliónál vagy akár kétmilliónál is nagyobb összeget, akkor jó választásnak bizonyulhat a Toyota Yaris második generációja, a 2010 utáni Suzuki Swift, az Opel Corsa D, a Fiat 500 és a Ford Fiesta. Mindez jól mutatja, hogy azok számára, akik korszerűtlen dízelautóról kényszerülnek váltásra, leginkább a benzines változatok nyújtanak megoldást.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.