Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Majonéz az autóban?

olajos nívópálca

Hallottad már azt a kontextust, hogy majonéz az autóban? Annyit segítünk, hogy nem a tojássárgájából és növényi olajból készülő mártás jelenlétére utalunk, legalábbis nem a szó szoros értelmében, csupán egy szlenges átvitt jelentéssel. Mire tippelsz, mit jelent ez a furcsa szösszenet? Az igazság az, hogy szerencsés vagy, ha fogalmad sincs róla, mert ha csak egyszer is volt részed egy ilyen slamasztikában, örökre megjegyezted, hogy mit takar. Vagy csak a szerelőd nem volt humoránál, így maradtatok a „hengerfejes motornál”? Mert ezt a hibajelenséget jelöli a kifejezés. De mire utal tulajdonképpen?

Mi ez a majonézes metafora?

A magyarázat borzasztóan egyszerű: amikor kezd hengerfejes lenni a motor, akkor érdemes csekkolni a motorolajat. A beszivárgó hűtővíztől ugyanis az olaj majonézszerűvé válik, és ez a történés a nívópálcán is jól látható lesz, így tökéletes teszt, ha gyanakodnál. Azt nem árt tudni, hogy a hengerfejek leggyakoribb problémája a repedés, ami leginkább a motor sorozatos túlmelegedése következtében történik meg. Egy repedt hengerfej miatt szivárogni fog a hűtőfolyadék, a motor így egyszerűen képtelen lesz normálisan lehűlni, ami a motor további túlmelegedését eredményezheti. A hengerfej repedésekor az olaj is csordogálni fog az égéskamrákba, pont ettől a hűtővizes-olajos elegytől jön szóba a majonézes jelleg. Ez az egész folyamat borzasztóan káros a motorra nézve, és költséges javításokat eredményezhet, úgyhogy érdemes időben elgurulni a szervizbe.

Mi utalhat még a hengerfejes motor problémájára?

Fontos, hogy a hibajelenséget észre lehet venni időben, így érdemes figyelmet fordítani az árulkodó jelekre, mert ha hirtelen üt be a krach, akkor bizony könnyen autómentőre lehet szükség. Vajon mik a gyanús szimptómák hengerfejes prognózis szinten?

  • Olajszivárgás – Ha repedt a hengerfej, akkor nyilvánvalóan olaj szivárog ki belőle, aminek sokszor egyértelmű jele a kocsi alatti olajpocsolya. Persze simán lehet, hogy ezt figyelmen kívül hagyod, mert mindig sietsz, de akkor a műszerfalon lévő alacsony olajnyomást jelző lámpa felvillanása legyen a végső jel számodra, és egy ilyen szituációban mindig nézd meg, hogy van-e motorolaj a hengerfej közvetlen környezetében! Néha belső szivárgás is előfordulhat, ennek egyik triviális ismertetője a kipufogóból áramló kék füst.
  • Hűtőfolyadék szivárgás – Ha a hengerfej súlyosan repedt, akkor valószínűleg az olaj mellett hűtőfolyadék is szivárog ki belőle. Ez a motor túlmelegedését okozhatja, amelyre az autó szintén figyelmeztet a műszerfalon. Természetesen a hűtőközeg szivárgása is lehet belső, ez pedig bekerülhet az olajjáratokba vagy az égéstérbe. Akárhogy is van, ellenőrizd néha a hűtőfolyadék szintjét, és ne vezess tovább, ha látható folyadéktócsákat tapasztalsz, vagy úgy érzed, hogy túl gyorsan csökken a hűtőfolyadék szintje.
  • Gyenge motorteljesítmény – Az első tünet, amit kapásból tapasztalhatsz, az a motorteljesítmény észrevehető csökkenése. Ha hengerfejrepedéssel rendelkezel motorügyileg, akkor az azt jelenti, hogy az égéstérből nagynyomású gázok kerülnek a hűtőrendszerbe.
  • Füst a motorból – Bár ez ritka, a hengerfejek nagyobb repedései előidézhetik a hűtőfolyadék beszivárgását az égéstérbe, ami fehér füstöt generál a motorból.
  • Motor gyújtáskimaradás – A motor nehezen, sokadszorra indul, 2-3 hengerrel, majd csak később kapcsolódik be a többi henger is. Gyakoriak lehetnek a gyújtógyertya problémái is, hiszen a gyújtógyertyára kerülő hűtőfolyadék összezárja a két pólust, aminek következtében ez az alkatrész tönkremegy.
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata