Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ezekből a jelekből érzékelheted, hogy gond van a porlasztóval

porlasztó a kocsiban

Mi a feladata a porlasztónak? Honnan lehet tudni, hogy gond van vele? Mi a teendő a meghibásodása esetén? Utánajártunk a porlasztóval kapcsolatos fontos tudnivalóknak.

Mivel kopóalkatrész, bizonyos időközönként mindenképpen cserére szorul

A porlasztó a levegő–üzemanyag keverék előállítására szolgál, lényegében egy üzemanyag-befecskendező a dízelautókban. Feladata az üzemanyag bepermetezése a motorba. A bepermetezett üzemanyag keveredik a levegővel, majd belép az égési kamrába, ahol a keverék meggyullad. A porlasztó, mint minden más alkatrész, meghibásodhat. Gondot okozhat, ha szennyező anyagok eltömítik a szelepet. Ebben az esetben olykor elég lehet a megtisztítás, de sokszor cserélni kell az alkatrészt. Továbbá gondot okozhat a gumitömítések elöregedése, amelynek következtében a porlasztó szivárogni kezd. Mindemellett a porlasztó meghibásodhat az életkor, a nedvesség és a hőkárosodás miatt is. Gyakori az anyag károsodása, amit különféle mechanikai tényezők idéznek elő. Mivel kopóalkatrész, bizonyos időközönként mindenképpen cserére szorul.

Mi történik akkor, ha nem kerül sor a hibás alkatrész javítására?

Komoly biztonsági problémát lehet vele okozni, ugyanis a porlasztóból szivárgó üzemanyag meggyulladhat a motorháztető alatt, és akár gyorsan elterjedő tüzet is előidézhet. Ha nem szivárgásról van szó, hanem meghibásodásról vagy eltömődésről, tűzveszély nem jelentkezik, de a jármű meghibásodása igen. Ráadásul a motor is meghibásodhat, amelynek javíttatása rendkívül költséges. Érdemes időben javíttatni a meghibásodott alkatrészt, hiszen így megelőzhető a tűzveszély és a még költségesebb javítási számla. Ha gond van egy porlasztóval, akkor érdemes az összes porlasztót kicserélni, mivel előbb-utóbb azok is meghibásodnak. Továbbá a tömítőgyűrűket is ki kell cserélni, amelyek feladata az üzemanyaggőzök kijutásának megakadályozása és a porlasztók lezárása. A hiba megelőzhető az üzemanyagrendszer karbantartásával és az üzemanyagszűrők megfelelő időközönkénti cseréjével. Továbbá érdemes kiváló minőségű üzemanyagot használni.

Honnan lehet tudni, hogy gond van a porlasztóval?

Többféle jele lehet. Például onnan lehet tudni, hogy gyújtáskimaradás jelentkezik. Ebben az esetben a porlasztó hibás, vagy eltömődött. Miért jelentkezik gyújtáskimaradás? Mert egy vagy több henger nem kap elegendő üzemanyagot a működéséhez. Szintén a meghibásodást jelezheti, ha a gépjármű alapjárata ingadozik, azonban magasabb fordulatszám esetén tökéletesen működik. Ezt a porlasztó alapjáraton történő üzemanyag-befecskendezésének csökkenése okozza. Gondot jelezhet az is, ha nem lehet gyorsulni az autóval – ilyenkor csökken a porlasztó teljes terhelési értéke. Jelezheti, hogy gond van a porlasztóval az is, ha füstöl az autó, illetve az is, ha megnövekedett az üzemanyag-fogyasztása. Mindemellett a meghibásodás jelei közé tartozik még, ha kihagy egy henger és az is, ha különféle hangok hallhatóak a motorháztető alól, például kopogás és csörömpölés. Az említett jelek esetén érdemes mihamarabb szervizbe vinni az autót, és szakemberre bízni a probléma okának megtalálását és megoldását. A porlasztók esetében az említett jelek jelentkezésekor minden esetben bevizsgálással kezdenek a szervizekben. Ebből kiderül, hogy mi is a probléma valódi oka. Bizonyos esetekben elegendő a javítás, olykor azonban cserére van szükség. A beszereléskor az üzemanyagrendszer tisztítására is sor kerül.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata