Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Ezekből a jelekből érzékelheted, hogy gond van a porlasztóval

porlasztó a kocsiban

Mi a feladata a porlasztónak? Honnan lehet tudni, hogy gond van vele? Mi a teendő a meghibásodása esetén? Utánajártunk a porlasztóval kapcsolatos fontos tudnivalóknak.

Mivel kopóalkatrész, bizonyos időközönként mindenképpen cserére szorul

A porlasztó a levegő–üzemanyag keverék előállítására szolgál, lényegében egy üzemanyag-befecskendező a dízelautókban. Feladata az üzemanyag bepermetezése a motorba. A bepermetezett üzemanyag keveredik a levegővel, majd belép az égési kamrába, ahol a keverék meggyullad. A porlasztó, mint minden más alkatrész, meghibásodhat. Gondot okozhat, ha szennyező anyagok eltömítik a szelepet. Ebben az esetben olykor elég lehet a megtisztítás, de sokszor cserélni kell az alkatrészt. Továbbá gondot okozhat a gumitömítések elöregedése, amelynek következtében a porlasztó szivárogni kezd. Mindemellett a porlasztó meghibásodhat az életkor, a nedvesség és a hőkárosodás miatt is. Gyakori az anyag károsodása, amit különféle mechanikai tényezők idéznek elő. Mivel kopóalkatrész, bizonyos időközönként mindenképpen cserére szorul.

Mi történik akkor, ha nem kerül sor a hibás alkatrész javítására?

Komoly biztonsági problémát lehet vele okozni, ugyanis a porlasztóból szivárgó üzemanyag meggyulladhat a motorháztető alatt, és akár gyorsan elterjedő tüzet is előidézhet. Ha nem szivárgásról van szó, hanem meghibásodásról vagy eltömődésről, tűzveszély nem jelentkezik, de a jármű meghibásodása igen. Ráadásul a motor is meghibásodhat, amelynek javíttatása rendkívül költséges. Érdemes időben javíttatni a meghibásodott alkatrészt, hiszen így megelőzhető a tűzveszély és a még költségesebb javítási számla. Ha gond van egy porlasztóval, akkor érdemes az összes porlasztót kicserélni, mivel előbb-utóbb azok is meghibásodnak. Továbbá a tömítőgyűrűket is ki kell cserélni, amelyek feladata az üzemanyaggőzök kijutásának megakadályozása és a porlasztók lezárása. A hiba megelőzhető az üzemanyagrendszer karbantartásával és az üzemanyagszűrők megfelelő időközönkénti cseréjével. Továbbá érdemes kiváló minőségű üzemanyagot használni.

Honnan lehet tudni, hogy gond van a porlasztóval?

Többféle jele lehet. Például onnan lehet tudni, hogy gyújtáskimaradás jelentkezik. Ebben az esetben a porlasztó hibás, vagy eltömődött. Miért jelentkezik gyújtáskimaradás? Mert egy vagy több henger nem kap elegendő üzemanyagot a működéséhez. Szintén a meghibásodást jelezheti, ha a gépjármű alapjárata ingadozik, azonban magasabb fordulatszám esetén tökéletesen működik. Ezt a porlasztó alapjáraton történő üzemanyag-befecskendezésének csökkenése okozza. Gondot jelezhet az is, ha nem lehet gyorsulni az autóval – ilyenkor csökken a porlasztó teljes terhelési értéke. Jelezheti, hogy gond van a porlasztóval az is, ha füstöl az autó, illetve az is, ha megnövekedett az üzemanyag-fogyasztása. Mindemellett a meghibásodás jelei közé tartozik még, ha kihagy egy henger és az is, ha különféle hangok hallhatóak a motorháztető alól, például kopogás és csörömpölés. Az említett jelek esetén érdemes mihamarabb szervizbe vinni az autót, és szakemberre bízni a probléma okának megtalálását és megoldását. A porlasztók esetében az említett jelek jelentkezésekor minden esetben bevizsgálással kezdenek a szervizekben. Ebből kiderül, hogy mi is a probléma valódi oka. Bizonyos esetekben elegendő a javítás, olykor azonban cserére van szükség. A beszereléskor az üzemanyagrendszer tisztítására is sor kerül.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának m