fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Ezekből a jelekből érzékelheted, hogy gond van a porlasztóval

porlasztó a kocsiban

Mi a feladata a porlasztónak? Honnan lehet tudni, hogy gond van vele? Mi a teendő a meghibásodása esetén? Utánajártunk a porlasztóval kapcsolatos fontos tudnivalóknak.

Mivel kopóalkatrész, bizonyos időközönként mindenképpen cserére szorul

A porlasztó a levegő–üzemanyag keverék előállítására szolgál, lényegében egy üzemanyag-befecskendező a dízelautókban. Feladata az üzemanyag bepermetezése a motorba. A bepermetezett üzemanyag keveredik a levegővel, majd belép az égési kamrába, ahol a keverék meggyullad. A porlasztó, mint minden más alkatrész, meghibásodhat. Gondot okozhat, ha szennyező anyagok eltömítik a szelepet. Ebben az esetben olykor elég lehet a megtisztítás, de sokszor cserélni kell az alkatrészt. Továbbá gondot okozhat a gumitömítések elöregedése, amelynek következtében a porlasztó szivárogni kezd. Mindemellett a porlasztó meghibásodhat az életkor, a nedvesség és a hőkárosodás miatt is. Gyakori az anyag károsodása, amit különféle mechanikai tényezők idéznek elő. Mivel kopóalkatrész, bizonyos időközönként mindenképpen cserére szorul.

Mi történik akkor, ha nem kerül sor a hibás alkatrész javítására?

Komoly biztonsági problémát lehet vele okozni, ugyanis a porlasztóból szivárgó üzemanyag meggyulladhat a motorháztető alatt, és akár gyorsan elterjedő tüzet is előidézhet. Ha nem szivárgásról van szó, hanem meghibásodásról vagy eltömődésről, tűzveszély nem jelentkezik, de a jármű meghibásodása igen. Ráadásul a motor is meghibásodhat, amelynek javíttatása rendkívül költséges. Érdemes időben javíttatni a meghibásodott alkatrészt, hiszen így megelőzhető a tűzveszély és a még költségesebb javítási számla. Ha gond van egy porlasztóval, akkor érdemes az összes porlasztót kicserélni, mivel előbb-utóbb azok is meghibásodnak. Továbbá a tömítőgyűrűket is ki kell cserélni, amelyek feladata az üzemanyaggőzök kijutásának megakadályozása és a porlasztók lezárása. A hiba megelőzhető az üzemanyagrendszer karbantartásával és az üzemanyagszűrők megfelelő időközönkénti cseréjével. Továbbá érdemes kiváló minőségű üzemanyagot használni.

Honnan lehet tudni, hogy gond van a porlasztóval?

Többféle jele lehet. Például onnan lehet tudni, hogy gyújtáskimaradás jelentkezik. Ebben az esetben a porlasztó hibás, vagy eltömődött. Miért jelentkezik gyújtáskimaradás? Mert egy vagy több henger nem kap elegendő üzemanyagot a működéséhez. Szintén a meghibásodást jelezheti, ha a gépjármű alapjárata ingadozik, azonban magasabb fordulatszám esetén tökéletesen működik. Ezt a porlasztó alapjáraton történő üzemanyag-befecskendezésének csökkenése okozza. Gondot jelezhet az is, ha nem lehet gyorsulni az autóval – ilyenkor csökken a porlasztó teljes terhelési értéke. Jelezheti, hogy gond van a porlasztóval az is, ha füstöl az autó, illetve az is, ha megnövekedett az üzemanyag-fogyasztása. Mindemellett a meghibásodás jelei közé tartozik még, ha kihagy egy henger és az is, ha különféle hangok hallhatóak a motorháztető alól, például kopogás és csörömpölés. Az említett jelek esetén érdemes mihamarabb szervizbe vinni az autót, és szakemberre bízni a probléma okának megtalálását és megoldását. A porlasztók esetében az említett jelek jelentkezésekor minden esetben bevizsgálással kezdenek a szervizekben. Ebből kiderül, hogy mi is a probléma valódi oka. Bizonyos esetekben elegendő a javítás, olykor azonban cserére van szükség. A beszereléskor az üzemanyagrendszer tisztítására is sor kerül.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata