Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mikor kell Adblue folyadékot rakni a kocsiba?

Adblue tartály kupakja

Világszerte próbálnak az autógyártók megfelelni a fejlett országok azon törekvéseinek, hogy a közlekedésben részt vevő járművek károsanyag-kibocsátása egyre inkább közelítsen a minimumhoz. Ezért az Európai Unió országai is folyamatosan lépéseket tesznek, újabb és jobb fejlesztésekre sarkallják ezeket a világcégeket. Ezért kerülnek bele az autókba olyan alkatrészek, mint például az EGR szelep. És ezért jött létre, ezért használják az újabb dízelautóknál az Adblue folyadékot.

Mi az az Adblue?

Az autók teljesítményének növelésével a károsanyag-kibocsátás is növekszik. Az Európai Unió a kilencvenes évek óta több lépcsőben folyamatosan csökkenti a forgalomba hozható autók által maximálisan megengedett nitrogén-oxidok levegőbe jutásának korlátját. Ezt az autógyártók már nem, vagy csak nehezen tudták teljesíteni a 2010-es évek elejére, ezért kellett találniuk valamit, amely segít nekik áthidalni a problémát. Egy folyadék formájában sikerült megoldani, amely az Adblue nevet kapta. Ez egy olyan adalékanyag, amely a kipufogógázba permetezve bizonyos kémiai reakciók által a káros nitrogén-oxidokat ártalmatlan vízgőzzé és nitrogénné alakítja. Ahhoz, hogy használni lehessen, egy külön üzemanyagtartályt és töltőnyílást kellett létrehozni az autón. Ezen kívül lényegében semmilyen jele nincs a kocsin annak, hogy az Adblue-val kiegészített jármű vagy sem. Nem lesz nagyobb a teljesítménye, nem lesz halkabb a motor. Egyetlen észrevehető különbség, hogy megszűnik az az egyedi dízeles szag. A rendszer szép csendben teszi a dolgát, adagolja az adalékanyagot. Felmerül a kérdés: akkor nekem nincs vele semmi dolgom?

Minden tankoláskor adjak hozzá?

Nem kell minden tankoláskor, de igenis figyelni kell a megfelelő szintjét. Ugyanúgy, ahogy az üzemanyagszintet, az Adblue szintjét is jelzi az autó műszerfala, és ahogyan a gázolajat, úgy az adalékanyagot sem szabad, hogy teljesen hagyjuk kifogyni, különben ugyanazt érjük el vele, megáll az autó, s nem megy tovább, míg nem töltünk bele újra. Típusonként változó, de általában egy tartályfeltöltéssel akár tízezer kilométert is megtehetünk. A feltöltést pedig a legtöbb benzinkúton egyszerűen meg tudjuk tenni, a beöntő általában közvetlenül az üzemanyagtöltő nyílás mellett van a kocsin. Ügyeljünk rá, hogy az Adblue tartályába semmiféle szennyeződés ne kerüljön, mert akkor romlik a hatásfoka, emiatt nem tudja teljesíteni a számára kitűzött feladatot. Ezzel pedig, ha nem vigyázunk, azt érjük el, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, hiszen az Európai Unió számos országában komoly büntetéseket osztanak, ha túl nagy az autónk károsanyag-kibocsátása.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata