Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Jelek, amikből ablaktörlő relé hibára következtethetünk

Ablaktörlő relé a kocsiban

Az ablaktörlő problémás működésének egyik leggyakoribb oka a relé meghibásodása. Mi is ez pontosan? Honnan lehet tudni, hogy a relé okozza a problémát? Mit kell tenni, ha a relé meghibásodik? Mikor van szükség alkatrészcserére? Az alábbiakban többek között ezeket a kérdéseket is megválaszoljuk.

Az egyik leggyakoribb ok az ablaktörlő relé meghibásodása

Annak érdekében, hogy az autó vezetője szélsőséges időjárási körülmények mellett is tökéletesen lássa az utat, az autókat ablaktörlőkkel látták el. A hibás ablaktörlő nemcsak kellemetlenséget okoz csendes eső, felhőszakadás vagy havazás esetén, hanem akár közlekedési balesetet is előidézhet. Emiatt meghibásodott ablaktörlővel semmi esetre sem szabad elindulni hosszabb útra, mindenképpen utána kell járni a problémának. Az ablaktörlő hajtja végre a szélvédő felszínének tisztítását, azonban a háttérben további alkatrészek dolgoznak a tiszta felületért. Csukló, rudazat, fogaskerekes motor, kézi kapcsoló és relé. Utóbbi egy kisméretű alkatrész, amely ellátja elektromossággal a fogaskerekes motort, ezáltal arról gondoskodik, hogy az ablaktörlő a kívánt sebességgel mozogjon a szélvédőn törlés közben, illetve meghatározza a két ablaktörlés között eltelt időt. Az ablaktörlő hibás működését gyakran a relé meghibásodása okozza.

Honnan lehet tudni, hogy az ablaktörlő relé hibásodott meg?

Kizárólag alapos körültekintéssel lehet megállapítani, hogy az üzemzavar mögött az ablaktörlő relé meghibásodása áll. Mutatjuk, hogy milyen problémák esetén érdemes a relé meghibásodására következtetni. Amennyiben csak bizonyos módokban működik az ablaktörlő, az összesben nem, akkor minden bizonnyal kiégett a relétekercs vagy a reléérintkező. Ha nem lehet kikapcsolni az ablaktörlőt, vagy magától bekapcsol, lehetséges, hogy rövidzárlat lépett fel a reléérintkezőknél. Amennyiben lassan működik az ablaktörlő, lehetséges, hogy az összegyűlt szennyeződések állnak a probléma hátterében, mivel akadályozzák a megfelelő áramellátást. Abban az esetben, ha nem lehet bekapcsolni az ablaktörlőt, előfordulhat, hogy a relé kimozdult a helyéről, ezáltal megszakadt a fogaskerekes motor elektromossággal való ellátása. Alkatrészcserére lesz szükség, hogyha nem az ablaktörlő relé kimozdulása áll a probléma hátterében, hanem a meghibásodása. Érdemes szakember segítségét igénybe venni a művelethez, hiszen míg egy ablaktörlőlapát cseréje gyerekjáték, a megfelelő paraméterekkel rendelkező relé beszerzése és cseréje szakértelmet igényel.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata