Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Jelek, amikből ablaktörlő relé hibára következtethetünk

Ablaktörlő relé a kocsiban

Az ablaktörlő problémás működésének egyik leggyakoribb oka a relé meghibásodása. Mi is ez pontosan? Honnan lehet tudni, hogy a relé okozza a problémát? Mit kell tenni, ha a relé meghibásodik? Mikor van szükség alkatrészcserére? Az alábbiakban többek között ezeket a kérdéseket is megválaszoljuk.

Az egyik leggyakoribb ok az ablaktörlő relé meghibásodása

Annak érdekében, hogy az autó vezetője szélsőséges időjárási körülmények mellett is tökéletesen lássa az utat, az autókat ablaktörlőkkel látták el. A hibás ablaktörlő nemcsak kellemetlenséget okoz csendes eső, felhőszakadás vagy havazás esetén, hanem akár közlekedési balesetet is előidézhet. Emiatt meghibásodott ablaktörlővel semmi esetre sem szabad elindulni hosszabb útra, mindenképpen utána kell járni a problémának. Az ablaktörlő hajtja végre a szélvédő felszínének tisztítását, azonban a háttérben további alkatrészek dolgoznak a tiszta felületért. Csukló, rudazat, fogaskerekes motor, kézi kapcsoló és relé. Utóbbi egy kisméretű alkatrész, amely ellátja elektromossággal a fogaskerekes motort, ezáltal arról gondoskodik, hogy az ablaktörlő a kívánt sebességgel mozogjon a szélvédőn törlés közben, illetve meghatározza a két ablaktörlés között eltelt időt. Az ablaktörlő hibás működését gyakran a relé meghibásodása okozza.

Honnan lehet tudni, hogy az ablaktörlő relé hibásodott meg?

Kizárólag alapos körültekintéssel lehet megállapítani, hogy az üzemzavar mögött az ablaktörlő relé meghibásodása áll. Mutatjuk, hogy milyen problémák esetén érdemes a relé meghibásodására következtetni. Amennyiben csak bizonyos módokban működik az ablaktörlő, az összesben nem, akkor minden bizonnyal kiégett a relétekercs vagy a reléérintkező. Ha nem lehet kikapcsolni az ablaktörlőt, vagy magától bekapcsol, lehetséges, hogy rövidzárlat lépett fel a reléérintkezőknél. Amennyiben lassan működik az ablaktörlő, lehetséges, hogy az összegyűlt szennyeződések állnak a probléma hátterében, mivel akadályozzák a megfelelő áramellátást. Abban az esetben, ha nem lehet bekapcsolni az ablaktörlőt, előfordulhat, hogy a relé kimozdult a helyéről, ezáltal megszakadt a fogaskerekes motor elektromossággal való ellátása. Alkatrészcserére lesz szükség, hogyha nem az ablaktörlő relé kimozdulása áll a probléma hátterében, hanem a meghibásodása. Érdemes szakember segítségét igénybe venni a művelethez, hiszen míg egy ablaktörlőlapát cseréje gyerekjáték, a megfelelő paraméterekkel rendelkező relé beszerzése és cseréje szakértelmet igényel.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.