Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mikor és milyen hóláncot használj?

Ha autóba ülünk, fontos, hogy mindig az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedjünk, és az sem árt, ha minden eshetőségre fel vagyunk készülve. Télen sokkal rosszabb körülményekkel találkozhatunk, a vizes, csúszós utak szinte mindennaposak, ezért a téli gumi használata erősen ajánlott. A jeges, havas úton pedig az sem árt, ha van nálunk hólánc, amit bármikor fel tudunk szerelni az autóra.

Mikor használjuk?

Magyarországon a jelenlegi szabályozás szerint nem kötelező a téli gumi használata sem, nem is beszélve a hóláncról. Emiatt kevés hazánkfia szaladgál ezzel a kiegészítővel a csomagtartójában, holott hatalmas segítséget jelenthet, ha tartós havazás közben kell autóba ülnünk. Más a helyzet Európa sok országában. Ausztriában például, novembertől április közepéig kötelező a téli abroncsok használata, sőt a hólánc esetében is megkövetelik, hogy bármikor elérhető legyen, ha szükség van rá. Emiatt, ha a sógorok felé vesszük a téli időszakban az irányt, ne felejtsük el, hogy akár már a határon is ellenőrizhetik, hogy van-e hólánc a csomagtartóban. Ha meg is ússzuk az országba lépéskor a szemlét, akkor is bajba kerülhetünk, ha nagyobb mennyiségű hó érkezik, és nem tudjuk elővenni. A rendőrség ugyanis büntet: ha szerencsénk van, csak 35 Eurónk bánhatja, ha azonban feltartjuk a forgalmat emiatt, vagy rosszabb esetben balesetet is okozunk, akkor a lelki sebek elviselése mellett akár ötezer Eurós bírságra is számíthatunk. Itthon kötelező érvényű hólánc-használat nincs, néhány kijelölt helyen, a magasabb hegyeinken előfordulhat, hogy nagy havazás esetén fel kell raknunk, de az egész ország területén nem követeli meg az érvényben lévő szabályozás. Ha azonban mégis fel akarjuk tenni, megtehetjük, arra azonban figyelnünk kell, hogy csak erősen havas, jeges úton használható. Ha megszűntek ezek a nehezítő körülmények, akkor azonnal el kell távolítani az autóról. Egyrészt azért mert tönkretehetjük az utat, emiatt pedig büntetésre is számíthatunk, másrészt pedig a saját autónkban is kárt tehetünk a nem megfelelő helyen való használattal.

Milyen hóláncot érdemes használnunk?

Ha szeretnénk beszerezni egy hóláncot, akkor egy nagyon fontos szempontot kell figyelembe vennünk: az autónk kerekeihez illő méretűre van szükségünk. Se kisebb, se nagyobb nem lesz megfelelő, ugyanis nem fogjuk tudni megfelelően felszerelni a járműre. Választhatunk létra mintázatú láncot, amely hátránya, hogy előfordulhat megálláskor olyan pozíciója, amikor a hólánc nem ér a földhöz, emiatt pedig nem tud segíteni a csúszós úton a tovább haladásban. Emiatt a trapéz-, vagy a rombuszmintás verziókat sokkal szívesebben ajánlják a hozzáértők. Ha ezeket átgondoltuk, akkor már csak az ár határozhatja meg, hogy milyen láncot vegyünk. Ha egy kicsit többet szánunk rá, akkor kaphatunk automata feszítős hóláncot, amelyet könnyebben felszerelhetünk. Ha azonban ezen is spórolni szeretnénk, akkor válasszuk a kézi feszítős típust, amely komolyabb erőkifejtésre fog késztetni minket. Mindenki gondolja át, hogy mennyire esik jól a szakadó hóesésben erőlködni a hólánc felszerelése közben. Ha a helyén van a lánc, akkor már csak arra kell figyelnünk, hogy ne legyünk gyorsabbak az óránkénti ötven kilométernél, mivel ennek a kiegészítőnek a használatával ennyi a maximálisan megengedett sebesség. Érdemes inkább ennél is lassabbra fogni a tempót, hiszen az út mégiscsak csúszik, a gyakorlatlan vezetőnek még hólánccal is gondot okozhat az úton tartani a kocsit. Ha extrém havas körülmények között muszáj autóba ülnünk, akkor a legfontosabb szempont a biztonság kell, hogy legyen.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata