Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan vezess jeges úton?

Ha autóba ülünk, akkor a legfontosabb szempontok egyike, hogy mindig az útviszonyoknak megfelelően közlekedjünk. Ha esős az idő, máshogy kell vezetnünk, mint akkor, ha száraz. Szintén figyelembe kell vennünk azt is, ha fehér köd száll az útra, de azt sem intézhetjük el egy vállrándítással, ha nagy szél fúj. Az egyik leginkább veszélyes helyzet ugyanakkor a jeges úton való közlekedés. Milyen szabályokat tartsunk be, hogy épségben hazaérjünk?

Ha nem muszáj, ne induljunk el

Télen, elindulás előtt mindig tájékozódjunk, hogy várhatóan milyen körülményekre számíthatunk az utakon. Nem csak a kiindulóponton, hanem az érkezés helyén is, persze, ha nagyobb távolságra utazunk. Ha repkednek a mínuszok és valamilyen csapadékra is számít a meteorológiai szolgálat, akkor jó eséllyel havas, jeges úttest vár minket. Gondoljuk át, hogy halasztható-e az utazás. Ha ugyanis útra kelünk, akkor jó eséllyel, sokkal hosszabb menetidőre kell számítanunk, mint normál esetben. Ráadásul veszélynek tesszük ki magunkat, ugyanis hiába érezzük magunkat tapasztalt sofőrnek, aki, ha lassabban is, de letudja baj nélkül az utat, lehetnek mások, akik nem tudnak mit kezdeni a jeges úttal. Tapasztalatlanságuk miatt megcsúszhatnak, ettől megijedhetnek, és irányíthatatlanná válhat a kocsijuk a jeges úton. Persze, amilyen szerencsénk van, akár pont minket találhat telibe. Mindez azért, mert nem megfelelően választotta meg a sebességét. Akkor induljunk csak el tehát, ha halaszthatatlannak gondoljuk az utazást. Ha mégis a jeges úton való közlekedés mellett döntünk, akkor készüljünk fel az útra. Legyen nálunk egy feltöltött telefon, ivóvíz és egy meleg pokróc, így baj esetén hívhatunk segítséget, ráadásul nem kell a hideg autóban fagyoskodnunk, amíg megérkeznek.

Lassan járj…

Ha a felkészüléssel megvagyunk, akkor irány a benzinkút. Töltsük fel a tartályt a maximumig, ugyanis, ha egy baleset miatt vesztegelnünk kell valahol, akkor nem szabad, hogy leálljon a motor, hiszen akkor a fűtésről is lemondhatunk. Mérjük fel az útvonalat, ha nem muszáj, ne térjünk le a főbb utakról, jó eséllyel azokat fogják leghamarabb takarítani, sózni, így ezeken jobban haladhatunk. Válasszuk meg a megfelelő sebességet, lehetőleg minél lassabbat, hiszen abban az esetben, ha megcsúszik a kocsi, így van a legnagyobb esélyünk, hogy korrigáljunk. Ha úgy érezzük biztosnak, ne szégyelljünk ötvennel, vagy akár harminccal sem haladni. Ha megcsúszik az autó, akkor ne rángassuk a kormányt, ne tapossuk a féket. Vegyük el a gázról a lábunkat, nyomjuk le a kuplungot, és óvatosan kormányozzunk a csúszás irányába. Ezzel megakadályozhatjuk a kerekek kipördülését, és visszakaphatunk némi tapadást. Ha a cammogós tempó ellenére utolérünk valakit, akkor se előzzük meg, ha nem muszáj, sőt ne is menjünk túl közel, tartsunk a normálistól eltérően, akár öt-tízszeres követési távolságot. Ha vészfékeznie kell az előttünk haladónak, akkor nem lesz egyébként esélyünk megállni. Legyünk nagyon óvatosak kanyarodáskor is, ne használjuk a féket, lassítsunk a gázpedál elengedésével, és óvatos mozdulatokkal kormányozzuk az autót. Gyorsításkor sem szabad nagy gázt adnunk, finoman kezeljünk mindent, ami a kezünk ügyébe kerül. Végül pedig legyünk türelmesek, ha lassan is, de egyszer el fogunk jutni a kiválasztott célig. A jeges úton való közlekedés rendkívül veszélyes még a nagy tapasztalattal rendelkező sofőröknek is, ezért legyünk mindig körültekintőek, vigyázzunk egymásra, vezessünk lassan, hogy mindenki épségben hazaérjen.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata