Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi a regeneratív fékezés és hogyan működik?

A legnagyobb autógyártók évről évre dobnak piacra új konstrukciókat, amelyek valamilyen addig nem használt extra beépítésével próbálnak rést találni a gépjárművek piacán. Néha persze mellényúlnak, és felesleges újítás kerül a kocsiba, máskor viszont olyan újdonsággal szolgálnak, amelyet szép lassan a többi gyártó is használni kezd a saját portékájánál. Éppen ezért egyre több autó esetében jelenik meg a regeneratív fékezés.

Mi ez, és miért van rá szükség?

Ha útra kelünk bármilyen gépjárművel, akkor a legfontosabb, hogy akkor és ott tudjunk megállni, ahol, és amikor szeretnénk, illetve szükség van rá. A balesetveszélyes helyzetek elkerülése miatt elengedhetetlen a tökéletesen működő fékrendszer használata. A fékberendezés alkatrészeit legalább az éves szervizek alkalmával érdemes ellenőriztetnünk, és a legkisebb hiba esetén javíttatnunk az elkopott, lestrapált elemeket. Az évek során persze a fékrendszereknek is lezajlott az evolúciója, megjelentek újítások: a fékrásegítő rendszer, az ABS arra hivatottak, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést. A szakemberek szerint azonban a fékezés legnagyobb hibája, hogy a folyamat során elvesztegetjük az energiát. A hagyományos fékek a mozgási energiát hővé alakítják, amely elvész, nem hasznosítható újra. Ezt a jelenséget kihasználva kezdtek fejlesztésbe a mérnökök, és született meg az ötlet, hogy az „ingyen energia” ne vesszen kárba. A végeredmény pedig az lett, hogy megszületett az a technológia, amelyet fékenergia-visszanyerésnek, vagy regeneratív fékezésnek nevezünk. Lényege, hogy lassításkor, vagy fékezéskor egy generátort hajt meg a rendszer, amely elektromos áramot gerjeszt, ezt egy akkumulátorban eltárolja, ahonnan visszanyerhető szükség esetén. Leginkább az elektromos és hibrid autók sajátja, ugyanakkor a belső égésű motoros autóknál is próbálkoznak a használatával.

Meg tudunk állni a fékpedál használata nélkül?

A regeneratív fékezés olyankor működik a legjobban, ha sokszor kell lassítanunk, megállnunk. Városi közlekedés közben tudjuk legjobban kihasználni a technika adta előnyöket, méghozzá úgy ha enyhén nyomjuk a fékpedált. Az autó ugyanakkor úgy is termel energiát, ha nem érünk hozzá a pedálokhoz egyáltalán. A regeneratív fékezés segítségével ugyanis lassíthatjuk a járművet, amely végül megáll, részben a tehetetlenségének köszönhetően. A mérnökök ugyanakkor azon dolgoznak, hogy csupán a fékenergia-visszanyerő rendszer segítségével tudjon bármikor megállni az autó. Ez persze felvet néhány kérdést. Az még rendben van, hogy csökkenthető a sebesség, de mi a helyzet akkor, ha hirtelen vészfékezni kell? Honnan tudja a rendszer, hogy mikor, milyen intenzitással lehet, kell fékezni? Ez a felvetés az önvezető autók irányába mutat, amihez ma még sok egyéb újítás tökéletesítése szükséges. A fékpedál használata nélküli biztonságos megállás elméletben ugyanakkor nagyon is lehetséges. Hogy ezt meg is tudják-e valósítani a szakemberek, az még a jövő zenéje. A regeneratív fékezés ugyanakkor egy kiváló találmány, ugyanis tökéletesen beleillik az Európai Unió és a világ által folyamatosan emlegetett, és egyre jobban elvárt, károsanyag kibocsátás csökkentésére irányuló törekvéseibe. A felhasznált energia tulajdonképpen eddig is rendelkezésre állt, csak hagytuk elveszni. A rendszer használata miatt ugyanakkor nincs plusz üzemanyag felhasználás, ráadásul tökéletes segítséget biztosít más extrák gazdaságosabbá tételéhez, mint például a Start/Stop, amely így válik igazán hasznos kiegészítővé.

Jelentkezzen be szervizünkbe!