Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Magánszemélytől vagy cégtől vásároljunk használt autót?

Ha autót szeretnénk vásárolni, akkor számtalan szempont alapján dönthetünk. Lehet, hogy egy márka mellett tesszük le a voksunkat, az sem kizárt, hogy egy konkrét modellt keresünk, az sem elképzelhetetlen, hogy az árkategória határozza meg a döntésünket, de sokszor a motor nagysága vagy a kocsi fenntarthatósága tesz pontot a választásunkra. A keresgélés közben pedig nem árt eldöntenünk, hogy magánszemélytől vagy cégtől akarunk vásárolni?

Mi legyen a régi autónkkal?

Ha eldöntöttük, hogy milyen autók között keresgéljünk, akkor találni fogunk olyat, amelyet magánszemély akar értékesíteni, és olyat is, amely az autókereskedő udvarán várja a gazdáját. Kocsit nem veszünk minden héten, így nem árt, ha jól átgondoljuk a döntésünket. Az átlag magyar általában három-négy évente szeretné lecserélni az addig használt négykerekűjét. A többség igyekszik mindig egy-két kategóriával jobbat beszerezni, amelynek az értéke is magasabb, mint a saját kocsija, a régit pedig jó esetben nem az autóbontóba kell leadni, hátha van még benne valamilyen használható alkatrész, hanem igyekszik értékesíteni. Jó megoldás lehet a csere, vagy a megunt verda beszámítása az új vételárába. Ez utóbbi általában a kereskedőknél működik, magánszemély ritkán akarja kisebbre, idősebbre cserélni a járgányát. Persze kivételek mindig vannak, azonban, ha a megkímélt állapotú autónkat egy magasabb kategóriájú kocsira egy az egyben el akarják velünk cserélni, akkor kezdjünk el gyanakodni. Elképzelhető, hogy van a felkínált autónak valamilyen hibája, amit az eladó nem akar a tudomásunkra hozni, mi pedig ahelyett, hogy az újonnan vásárolt járművel szelnék a kilométereket, egyre több időt töltünk az autószerelőnél átvétel után. Ennek ellenére sok előnyünk származhat akkor, ha magánszemélytől szeretnénk vásárolni használt autót.

Figyeljünk a reakciókra

A cégek hátránya, hogy sok eladó portékájuk van, így a leglelkiismeretesebb használt autókkal foglalkozó kereskedő sem ismerheti az összes általa kínált járművet. Éppen ezért, hiába kapja meg az autó szervizkönyvét, hiába ellenőrzi le az összes hivatalos iratot, nem ismerheti a kocsi előtörténetét. Nem tudhatja, hogy egy felújítási munkára pontosan miért volt szükség, és valószínűleg azt sem, hogy a fényezés az előző tulajdonos gyermeke miatti karcolás, vagy egy kisebb törés, horpadás esetleg egy frontális ütközés miatt volt kijavítva, az összes sérült karosszériaelemmel együtt. Ezeket legkönnyebben az eredeti tulajdonostól tudhatjuk meg, aki az autó üzembentartója is volt. Ő használta nap, mint nap, ő hallotta a fura zörejeket, a nem odaillő szagokat, ha voltak. Ő járt vele a szervizbe, ő végeztette a javításokat. Ha látszik az eladón, hogy nehezen válik meg a kocsitól, mert a szívéhez nőtt, de a családi-, vagy az anyagi helyzet változása miatt kénytelen lecserélni az autót egy másikra, akkor biztosak lehetünk benne, hogy rendben lesz a szervizkönyv, és az is ki fog derülni, hogy adott esetben miért volt szükség az egyes javításokra. Ha azonban ezeket nem akarja megmutatni a tulajdonos, akkor szintén legyünk résen, valószínűleg valamit el akar titkolni az autóval kapcsolatban. Azért is jó magánszemélytől vásárolni a cégekkel szemben, mert így megtekinthetjük azt is, hogy milyen körülmények között tárolták a járművet. Ha például megkímélt állapotú garázsban tartottként jelenik meg a hirdetésben, mi pedig a panelek közötti parkoló övezetben nézhetjük csak meg, az szintén gyanakvásra adhat okot. Figyeljük az eladó reakcióit, így olyan körülményekre is fény derülhet, amelyet a tulajdonos esetleg nem akart megosztani velünk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!