Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mikor érdemes tempomatot használni?

Tempomatvezérlő

A tempomat, azaz a sebességtartó elektronika a kényelem egészen új szintjét képes megteremteni az autózás során, mégsem ajánlott minden helyzetben a használata. Összeszedtük, mikor nyerünk vele, de azt is, mikor érdemes hanyagolni a rendszert.

Segít spórolni az üzemanyaggal

A tempomat hatalmas kedvenc az autósok körében. Akinek van, ódákat zeng róla, akinek nincs ilyen az autójában, az pedig vágyik rá, hogy legalább kipróbálhassa. A sebességtartó elektronika előnye, mert erről beszélünk, hogy nem kell nyomni a gázpedált, a kocsi magától megtartja az egyenletes tempót, azaz beállítható a KRESZ által meghatározott megfelelő sebesség. Kényelmes ez a lábaknak, ám talán nem ez a legfontosabb szempont: amíg nem ismertük a tempomatot, addig sem okozott hatalmas terhet, hogy rá kell lépni arra a bizonyos pedálra. A legnagyobb előnyének inkább azt tartják, hogy egyenletes sebességnél érezhetően kevesebbet fogyaszt az autó, így a tempomat az üzemanyag-takarékosság szempontjából is fontos technológiai fejlesztés. Ennek ellenére nem minden helyzetben alkalmazható ez az innováció, sőt van olyan szituáció, amikor veszélyes a tempomat alkalmazása.

Veszélyes úttesten, fáradtság esetén ne használjuk

Erős ajánlás, hogy a tempomatot csakis 30 kilométer/óra fölött alkalmazzuk, ez alatt a legtöbb eszköz be sem kapcsol. Nem ajánlott a használata a városokon belül csúcsidőben, azaz sűrű forgalomban sem. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy ilyenkor araszolni kell, kis haladás után lassítani, így nem használható ki a tempomat előnye, plusz elvész a motorfék hatása, azaz a gázpedál mellőzése esetén sem lassul az autó. Erre viszont sok sofőr számít, a tapasztalatainak köszönhetően tervez az automatikus sebességvesztéssel, ezért meglepődhet, ha az elmarad a tempomatnak köszönhetően. Szintén ne alkalmazzuk a technológiát kiszámíthatatlan, veszélyes úttest esetén, ilyen a jeges, a kátyús felület is. Balesetveszélyes szituációkat szülhet, ha ilyen körülmények közepette állandó sebességgel hasítunk. Ugyanez igaz az olyan helyzetekre, amikor valaki fáradtan ül a volán mögé. Persze, az az alapfelállás, hogy fáradtan senki ne vezessen, ám ezt nem mindig lehet elkerülni. Ha tompábbaknak érezzük magunkat, akkor a testünk automatizmusaira számíthatunk, nem véletlen, hogy ilyen helyzetben sokszor azt vesszük észre, hogy jóval a megengedett sebesség alatt haladunk. Ha azonban a tempomat tartja a sebességet, a reakcióidőnk azonban lecsökken, az balesethez vezethet. Összességében a tempomat hasznos kiegészítő, többnyire autópályán előnyösek a funkciói, teljesen azonban ne szokjuk meg a használatát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata