Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mikor érdemes tempomatot használni?

Tempomatvezérlő

A tempomat, azaz a sebességtartó elektronika a kényelem egészen új szintjét képes megteremteni az autózás során, mégsem ajánlott minden helyzetben a használata. Összeszedtük, mikor nyerünk vele, de azt is, mikor érdemes hanyagolni a rendszert.

Segít spórolni az üzemanyaggal

A tempomat hatalmas kedvenc az autósok körében. Akinek van, ódákat zeng róla, akinek nincs ilyen az autójában, az pedig vágyik rá, hogy legalább kipróbálhassa. A sebességtartó elektronika előnye, mert erről beszélünk, hogy nem kell nyomni a gázpedált, a kocsi magától megtartja az egyenletes tempót, azaz beállítható a KRESZ által meghatározott megfelelő sebesség. Kényelmes ez a lábaknak, ám talán nem ez a legfontosabb szempont: amíg nem ismertük a tempomatot, addig sem okozott hatalmas terhet, hogy rá kell lépni arra a bizonyos pedálra. A legnagyobb előnyének inkább azt tartják, hogy egyenletes sebességnél érezhetően kevesebbet fogyaszt az autó, így a tempomat az üzemanyag-takarékosság szempontjából is fontos technológiai fejlesztés. Ennek ellenére nem minden helyzetben alkalmazható ez az innováció, sőt van olyan szituáció, amikor veszélyes a tempomat alkalmazása.

Veszélyes úttesten, fáradtság esetén ne használjuk

Erős ajánlás, hogy a tempomatot csakis 30 kilométer/óra fölött alkalmazzuk, ez alatt a legtöbb eszköz be sem kapcsol. Nem ajánlott a használata a városokon belül csúcsidőben, azaz sűrű forgalomban sem. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy ilyenkor araszolni kell, kis haladás után lassítani, így nem használható ki a tempomat előnye, plusz elvész a motorfék hatása, azaz a gázpedál mellőzése esetén sem lassul az autó. Erre viszont sok sofőr számít, a tapasztalatainak köszönhetően tervez az automatikus sebességvesztéssel, ezért meglepődhet, ha az elmarad a tempomatnak köszönhetően. Szintén ne alkalmazzuk a technológiát kiszámíthatatlan, veszélyes úttest esetén, ilyen a jeges, a kátyús felület is. Balesetveszélyes szituációkat szülhet, ha ilyen körülmények közepette állandó sebességgel hasítunk. Ugyanez igaz az olyan helyzetekre, amikor valaki fáradtan ül a volán mögé. Persze, az az alapfelállás, hogy fáradtan senki ne vezessen, ám ezt nem mindig lehet elkerülni. Ha tompábbaknak érezzük magunkat, akkor a testünk automatizmusaira számíthatunk, nem véletlen, hogy ilyen helyzetben sokszor azt vesszük észre, hogy jóval a megengedett sebesség alatt haladunk. Ha azonban a tempomat tartja a sebességet, a reakcióidőnk azonban lecsökken, az balesethez vezethet. Összességében a tempomat hasznos kiegészítő, többnyire autópályán előnyösek a funkciói, teljesen azonban ne szokjuk meg a használatát.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.