Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hová tűnt a hűtővíz?

Szivárgó hűtőfolyadék

A hűtővíz a motor belső hűtését biztosító folyadék, nélküle nem tud megfelelően működni az autónk. Ennek a szintjét könnyedén ellenőrizhetjük a műszerfalon, ahol néha azt vesszük észre, hogy jelentősen lecsökkent a nyomás, azaz a hűtővíz eltűnt a kocsiból. De hová?

Az autó működése során a motor folyamatosan melegszik, ezért hűteni kell azt. Erre szolgál a hűtőrendszer, amely azonban csakis a hűtővíz megfelelő mennyiségének használatával képes jól teljesíteni. Mégis előfordul, hogy lecsökken a speciális fagyállót is tartalmazó folyadék szintje a kocsiban.

A külső szivárgás

Ennek általában valamilyen szivárgás az oka, amelynek jeleit sokszor teljesen laikusként is felfedezhetjük az autónkon. Egyrészt figyelni kell a műszerfalon található jeleket: ha a nyomás lecsökken, vagy a hűtővíz hőmérséklete átlépi a kritikus pontot, azonnal kezdhetünk gyanakodni. Másrészt a hűtővíznek jellegzetes, édeskés illata van, ezt megérzi az ember orra, csak éppen fel is kell azt ismerni. Ha szokatlan szagot érzünk, mindig gondoljunk a hűtővíz szivárgására. Ezt a problémát okozhatja egy apró hiba is, ami a zárókupak sérülése. Fontos tudni, hogy a hűtőrendszer nyomás alatt működik, azaz egy zárt rendszer, éppen azért, hogy ne szivárogjon, párologjon el belőle a felhevülő folyadék. Egy apró repedés a zárókupakon megtörheti ezt a jól felépített szerkezetet, kiszökhet rajta a gőz, így pedig a hűtőfolyadék szintje folyamatosan csökken majd. Jó hír, hogy ezt a problémát könnyedén orvosolni lehet: egyszerűen le kell cserélni a kupakot. A külső szivárgás máshol is megvalósulhat, ami szintén szemmel látható jelekkel jár – mindig nagyon figyeljünk oda az autó körüli tócsákra.

A belső szivárgás

Ismerjük a belső szivárgás kifejezést is, amelyet azonban sokkal nehezebb kiszúrni. Ha csökken a hűtővíz mennyisége, de a kupaknál és az autó körül nem látunk erre utaló nyomot, akkor belső problémára kell gondolnunk. Ez azt jelenti, hogy egy sérülésen, rossz tömítésen, lyukon, repedésen keresztül szivárog a folyadék, csak éppen nem a külvilág felé, hanem motortérbe. Ezt okozhatja a vízcső, a vízhűtő, a vízpumpa, a fűtőradiátor, a termosztátház vagy éppen a kiegyenlítő tartály hibája is. Ettől nem kell megijedni, a hűtővíz nem csinál bajt a motorban, egyszerűen elpárolog, majd távozik a kipufogón keresztül. Viszont a hűtés hiánya nagy galibához vezethet, ezért kell résen lenni, figyelni a jeleket. Amennyiben lecsökken a hűtőfolyadék szintje, azonnal pótoljuk azt, hogy a rendszer megfelelően működjön. Ahhoz pedig, hogy rájöjjünk, hol a hiba, kérjük egy megbízható autószerelő segítségét.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata