Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Hová tűnt a hűtővíz?

Szivárgó hűtőfolyadék

A hűtővíz a motor belső hűtését biztosító folyadék, nélküle nem tud megfelelően működni az autónk. Ennek a szintjét könnyedén ellenőrizhetjük a műszerfalon, ahol néha azt vesszük észre, hogy jelentősen lecsökkent a nyomás, azaz a hűtővíz eltűnt a kocsiból. De hová?

Az autó működése során a motor folyamatosan melegszik, ezért hűteni kell azt. Erre szolgál a hűtőrendszer, amely azonban csakis a hűtővíz megfelelő mennyiségének használatával képes jól teljesíteni. Mégis előfordul, hogy lecsökken a speciális fagyállót is tartalmazó folyadék szintje a kocsiban.

A külső szivárgás

Ennek általában valamilyen szivárgás az oka, amelynek jeleit sokszor teljesen laikusként is felfedezhetjük az autónkon. Egyrészt figyelni kell a műszerfalon található jeleket: ha a nyomás lecsökken, vagy a hűtővíz hőmérséklete átlépi a kritikus pontot, azonnal kezdhetünk gyanakodni. Másrészt a hűtővíznek jellegzetes, édeskés illata van, ezt megérzi az ember orra, csak éppen fel is kell azt ismerni. Ha szokatlan szagot érzünk, mindig gondoljunk a hűtővíz szivárgására. Ezt a problémát okozhatja egy apró hiba is, ami a zárókupak sérülése. Fontos tudni, hogy a hűtőrendszer nyomás alatt működik, azaz egy zárt rendszer, éppen azért, hogy ne szivárogjon, párologjon el belőle a felhevülő folyadék. Egy apró repedés a zárókupakon megtörheti ezt a jól felépített szerkezetet, kiszökhet rajta a gőz, így pedig a hűtőfolyadék szintje folyamatosan csökken majd. Jó hír, hogy ezt a problémát könnyedén orvosolni lehet: egyszerűen le kell cserélni a kupakot. A külső szivárgás máshol is megvalósulhat, ami szintén szemmel látható jelekkel jár – mindig nagyon figyeljünk oda az autó körüli tócsákra.

A belső szivárgás

Ismerjük a belső szivárgás kifejezést is, amelyet azonban sokkal nehezebb kiszúrni. Ha csökken a hűtővíz mennyisége, de a kupaknál és az autó körül nem látunk erre utaló nyomot, akkor belső problémára kell gondolnunk. Ez azt jelenti, hogy egy sérülésen, rossz tömítésen, lyukon, repedésen keresztül szivárog a folyadék, csak éppen nem a külvilág felé, hanem motortérbe. Ezt okozhatja a vízcső, a vízhűtő, a vízpumpa, a fűtőradiátor, a termosztátház vagy éppen a kiegyenlítő tartály hibája is. Ettől nem kell megijedni, a hűtővíz nem csinál bajt a motorban, egyszerűen elpárolog, majd távozik a kipufogón keresztül. Viszont a hűtés hiánya nagy galibához vezethet, ezért kell résen lenni, figyelni a jeleket. Amennyiben lecsökken a hűtőfolyadék szintje, azonnal pótoljuk azt, hogy a rendszer megfelelően működjön. Ahhoz pedig, hogy rájöjjünk, hol a hiba, kérjük egy megbízható autószerelő segítségét.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási m