Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért jön kereplő hang a motorból?

BMW motortere

Használat közben minden autónak van egy alapzaja. Megfelelő működés esetén ezt már igazán észre sem vesszük, vagy ha számunkra kedves a gépjármű, akkor még szeretjük is hallgatni, hogyan duruzsol. Eljön azonban az idő, amikor kedvencünk egyes alkatrészei elkezdenek kopni, ezáltal veszítenek hibátlan működésükből. Ilyenkor az avatatlan fülnek furcsa hangokat kezd az autó hallatni.

Milyen hangot ad ki?

Fontos, hogy figyeljünk oda az autónk által kibocsátott hangokra. Minden, a szokásostól eltérő hang valamilyen elváltozást, hibát jelez. Ha ezekkel nem foglalkozunk, könnyen lehet, hogy a kezdetben még akár csak egy tisztítással, vagy maximum pár ezer forintos költséggel helyrehozható hiba, később több tíz- vagy százezer forintos javítássá válik. Próbáljuk meg először is megállapítani, milyen hangot hallunk, aztán pedig, hogy a jármű melyik részéből. Sajnos, ezek a hangok rendkívül változatosak. Csörög, csattog, kattog, kopog, kalapál, vagy talán kerreg, esetleg kerepel? Mint láthatjuk sokszor nem könnyű pontosan megállapítani, hogyan is írjuk le a nem oda illő hangokat. De ha mégis sikerül, sokkal közelebb kerülünk a megoldáshoz, és nem kell az egész autót szétszedni, ahhoz, hogy egy apró hibát kijavítsunk. Ha például kereplő hangot hallunk, akkor az jó eséllyel a hidrotőke vagy hidraulikus szelepemelő meghibásodására utalhat.

Rohanjak a szerelőhöz?

Ha valóban csak ez a probléma, akkor egyből nem kell. De nem is szabad még hosszú hónapok alatt több ezer kilométert mennünk, mire egyáltalán foglalkozunk a problémával. Mi ez és mit kell tenni? Egy autó motorjának égésterében szelepek is vannak. A motorok fejlesztése során meghatározták ezek üzemi hőmérsékletének hosszát, majd kiszámolták a „szelephézag” értékét, hogy mennyinek kell lennie hideg motor esetén a szelepzár és a vezérlés között. Járó motor esetén a kiáramló forró gáz a szelep szárát felmelegíti, így változik a mérete. A folyamatos megterhelés miatt a szelep elhasználódik, ami egyre erősödő zajhoz vezethet. Ahhoz, hogy ezt a problémát kiküszöböljék a szelepzár és a vezérműtengely közé behelyeztek egy változtatható hosszúságú, üreges rudat. Ez a hidraulikus szelepemelő. Ahhoz, hogy a zajt megszüntessük, ezt az alkatrészt szakemberek javaslata szerint nagyjából tízezer kilométerenként cserélni kellene. Jó hír, hogy lehet kapni viszonylag olcsón hidrotőke-tisztítót, amely tulajdonképpen egy folyadék, amelyet a motorolajhoz adva könnyedén be tudjuk juttatni a motorba. Ezt minden olajcserénél meg tudjuk tenni, így talán elkerülhető, hogy valaha kereplő hangot hallasson szeretett autónk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata