Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért jön kereplő hang a motorból?

BMW motortere

Használat közben minden autónak van egy alapzaja. Megfelelő működés esetén ezt már igazán észre sem vesszük, vagy ha számunkra kedves a gépjármű, akkor még szeretjük is hallgatni, hogyan duruzsol. Eljön azonban az idő, amikor kedvencünk egyes alkatrészei elkezdenek kopni, ezáltal veszítenek hibátlan működésükből. Ilyenkor az avatatlan fülnek furcsa hangokat kezd az autó hallatni.

Milyen hangot ad ki?

Fontos, hogy figyeljünk oda az autónk által kibocsátott hangokra. Minden, a szokásostól eltérő hang valamilyen elváltozást, hibát jelez. Ha ezekkel nem foglalkozunk, könnyen lehet, hogy a kezdetben még akár csak egy tisztítással, vagy maximum pár ezer forintos költséggel helyrehozható hiba, később több tíz- vagy százezer forintos javítássá válik. Próbáljuk meg először is megállapítani, milyen hangot hallunk, aztán pedig, hogy a jármű melyik részéből. Sajnos, ezek a hangok rendkívül változatosak. Csörög, csattog, kattog, kopog, kalapál, vagy talán kerreg, esetleg kerepel? Mint láthatjuk sokszor nem könnyű pontosan megállapítani, hogyan is írjuk le a nem oda illő hangokat. De ha mégis sikerül, sokkal közelebb kerülünk a megoldáshoz, és nem kell az egész autót szétszedni, ahhoz, hogy egy apró hibát kijavítsunk. Ha például kereplő hangot hallunk, akkor az jó eséllyel a hidrotőke vagy hidraulikus szelepemelő meghibásodására utalhat.

Rohanjak a szerelőhöz?

Ha valóban csak ez a probléma, akkor egyből nem kell. De nem is szabad még hosszú hónapok alatt több ezer kilométert mennünk, mire egyáltalán foglalkozunk a problémával. Mi ez és mit kell tenni? Egy autó motorjának égésterében szelepek is vannak. A motorok fejlesztése során meghatározták ezek üzemi hőmérsékletének hosszát, majd kiszámolták a „szelephézag” értékét, hogy mennyinek kell lennie hideg motor esetén a szelepzár és a vezérlés között. Járó motor esetén a kiáramló forró gáz a szelep szárát felmelegíti, így változik a mérete. A folyamatos megterhelés miatt a szelep elhasználódik, ami egyre erősödő zajhoz vezethet. Ahhoz, hogy ezt a problémát kiküszöböljék a szelepzár és a vezérműtengely közé behelyeztek egy változtatható hosszúságú, üreges rudat. Ez a hidraulikus szelepemelő. Ahhoz, hogy a zajt megszüntessük, ezt az alkatrészt szakemberek javaslata szerint nagyjából tízezer kilométerenként cserélni kellene. Jó hír, hogy lehet kapni viszonylag olcsón hidrotőke-tisztítót, amely tulajdonképpen egy folyadék, amelyet a motorolajhoz adva könnyedén be tudjuk juttatni a motorba. Ezt minden olajcserénél meg tudjuk tenni, így talán elkerülhető, hogy valaha kereplő hangot hallasson szeretett autónk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.