Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A slusszkulcs története

Slusszkulcs közelről

Az első autót, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy autóra emlékeztető használati tárgyat, amely a Benz Patent Motorwagen névre hallgatott, 1885-ben mutatták be. Ez már több mint 130 éve történt. A „slusszkulcs-evolúcióban” kevésbé jártasok azt hihetnék, hogy az első autókulcs legyártása is ekkora tehető. Nos, ez nem igaz, hiszen eleinte még szó sem volt autóindításhoz szükséges kulcsokról.

A kezdetek

Ahogy a bevezetőben is írtuk, az első autók megszületésekor még nem volt szükség slusszkulcsra. A vezetőnek viszont komoly ismeretekkel kellett rendelkeznie az indításhoz, hiszen a folyamat közel tíz lépésből állt. A gyújtás forgókapcsolóval történő bekapcsolása csak egy művelet volt ezek közül. Szó mi szó, az akkori autótolvajok csak igen nagy elszántsággal felvértezve tudták teljesíteni a terveiket. Az első autókulcs megszületésére egészen 1910-ig kellett várni. Az eszköz a gyújtóáramkör zárását szolgálta, azonban a motor konkrét beindítását még mindig csak kurbli segítségével lehetett megoldani. Bő egy évtized telt el, míg újabb mérföldkőhöz ért a slusszkulcs története. Ekkor gyártották le az első olyan darabokat, amelyek már nemcsak az áramkört zárták, hanem aktiválásra bírták az indítómotort is. Az ajtók nyitására és zárására még külön kulcsot kellett használni. Ez egészen az 50-es évekig, sőt egyes modellek esetében a 60-as évekig így volt, azonban idővel minden gyártó átállt a két funkciót egyesítő kulcsokra.

Fejlődő autóipar, modern, többfunkciós slusszkulcsok

A 90-es években jött egy újabb nagy mérföldkő, ugyanis ekkor gurultak ki az utakra az első központi zárral felvértezett járművek. Napjainkban már három az egyben kulcsokkal találkozhatunk. Egy kódolt chip végzi az indítást, emellett a kulcs mechanikusan biztosítja a kormányzárfunkciót, valamint vezérli a központi zárat és ezzel egyidejűleg a riasztót. Azóta már sok érdekes és talán praktikusnak is nevezhető fejlesztéssel kísérleteztek a gyárak. Elég csak a svéd SAAB autógyárra gondolni, ahol az ittas vezetés megelőzése ellen, a 2000-es évek elején készítettek olyan slusszkulcsot, amelybe alkoholszonda került beépítésre. Természetesen a szonda könnyen kijátszható, de egy teljesen ittas ember esetében valóban meggátolja az indítást. A Land Rover is kreatívnak bizonyult, ugyanis a Freelander modelljéhez az autó tulajdonságához megfelelő, vízálló kulccsal kedveskedett az ügyfeleinek. A Tesla mindig is híres volt egyedi innovációiról, ami a márka névjegye alatt született autók slusszkulcsain is látható. Az autó formájú slusszkulcsokon elhelyezkedő gombok segítségével a csomagtartó és az ajtók mellet a motorháztető is könnyedén kinyitható.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata