Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

A slusszkulcs története

Slusszkulcs közelről

Az első autót, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy autóra emlékeztető használati tárgyat, amely a Benz Patent Motorwagen névre hallgatott, 1885-ben mutatták be. Ez már több mint 130 éve történt. A „slusszkulcs-evolúcióban” kevésbé jártasok azt hihetnék, hogy az első autókulcs legyártása is ekkora tehető. Nos, ez nem igaz, hiszen eleinte még szó sem volt autóindításhoz szükséges kulcsokról.

A kezdetek

Ahogy a bevezetőben is írtuk, az első autók megszületésekor még nem volt szükség slusszkulcsra. A vezetőnek viszont komoly ismeretekkel kellett rendelkeznie az indításhoz, hiszen a folyamat közel tíz lépésből állt. A gyújtás forgókapcsolóval történő bekapcsolása csak egy művelet volt ezek közül. Szó mi szó, az akkori autótolvajok csak igen nagy elszántsággal felvértezve tudták teljesíteni a terveiket. Az első autókulcs megszületésére egészen 1910-ig kellett várni. Az eszköz a gyújtóáramkör zárását szolgálta, azonban a motor konkrét beindítását még mindig csak kurbli segítségével lehetett megoldani. Bő egy évtized telt el, míg újabb mérföldkőhöz ért a slusszkulcs története. Ekkor gyártották le az első olyan darabokat, amelyek már nemcsak az áramkört zárták, hanem aktiválásra bírták az indítómotort is. Az ajtók nyitására és zárására még külön kulcsot kellett használni. Ez egészen az 50-es évekig, sőt egyes modellek esetében a 60-as évekig így volt, azonban idővel minden gyártó átállt a két funkciót egyesítő kulcsokra.

Fejlődő autóipar, modern, többfunkciós slusszkulcsok

A 90-es években jött egy újabb nagy mérföldkő, ugyanis ekkor gurultak ki az utakra az első központi zárral felvértezett járművek. Napjainkban már három az egyben kulcsokkal találkozhatunk. Egy kódolt chip végzi az indítást, emellett a kulcs mechanikusan biztosítja a kormányzárfunkciót, valamint vezérli a központi zárat és ezzel egyidejűleg a riasztót. Azóta már sok érdekes és talán praktikusnak is nevezhető fejlesztéssel kísérleteztek a gyárak. Elég csak a svéd SAAB autógyárra gondolni, ahol az ittas vezetés megelőzése ellen, a 2000-es évek elején készítettek olyan slusszkulcsot, amelybe alkoholszonda került beépítésre. Természetesen a szonda könnyen kijátszható, de egy teljesen ittas ember esetében valóban meggátolja az indítást. A Land Rover is kreatívnak bizonyult, ugyanis a Freelander modelljéhez az autó tulajdonságához megfelelő, vízálló kulccsal kedveskedett az ügyfeleinek. A Tesla mindig is híres volt egyedi innovációiról, ami a márka névjegye alatt született autók slusszkulcsain is látható. Az autó formájú slusszkulcsokon elhelyezkedő gombok segítségével a csomagtartó és az ajtók mellet a motorháztető is könnyedén kinyitható.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson