Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az alacsony üzemanyagnyomás jelei

Üzemanyag szivattyú és a hozzátartozó csövek

Számtalan tünete és kiváltó oka lehet az alacsony üzemanyagnyomásnak. Míg egy szervizben hétköznapi eszköznek számít a nyomásmérő, egy átlag garázsban az esetek többségében ez nem található meg – egyedül a következmények utalnak a hiba eredetére.

Tünetek és következmények

A motor egyenetlen járása, alkalomadtán kihagyása, változó teljesítménye gyorsuláskor, illetve hirtelen leállás – ezek mind annak a tünetei lehetnek, hogy alacsony az üzemanyag nyomása az autónkban. Míg előbbiek kellemetlenek, utóbbi egyenesen balesetveszélyes, nem árt tehát tisztában lennünk azzal, hogy mi okozhatja a hibát, illetve milyen egyéb tünet jelentkezhet akkor, ha az üzemanyag-szivattyú meghibásodására gyanakszunk. Azt sem árt tisztázni, hogy milyen egyéb alkatrész meghibásodása okozhat alacsony üzemanyagnyomást. Nem szükséges azonban aggódunk, a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb esetben nincs szükség drasztikus javításra.

Szivattyú, relé vagy cső – a kör bezárul

Amikor alacsony üzemanyagnyomásról beszélünk, az esetek 99 százalékában a szivattyú, a relé, vagy éppen az üzemanyagcső valamelyike a hibás. Amennyibe a relé, avagy a biztosíték nem megfelelően működik, rosszul adagolja az üzemanyagot. Ha a motor emiatt nem indul, de később mégis működik, elkezdhetünk erre a hibára gyanakodni. Mindezek előtt azonban nem árt átnézni az üzemanyagcsövet, szivárgás után kutatva. Amennyiben a fenti két forrás egyike sem mutat hibát, nagy valószínűséggel maga az üzemanyag-szivattyú lesz a hibás. Otthoni körülmények között egy dolgot tehetünk csupán: segédet fogadunk magunk mellé, aki, miközben mi lecsavarjuk a tanksapkát és hallgatózunk, beindítja az autót. Amennyiben nem hallunk szívó hangot, valamint a relé és üzemanyagcső hibájának lehetőségét kizártuk, már tárcsázhatjuk is a szerviz telefonszámát, hiszen az üzemanyagpumpa cseréjére lesz szükségünk. Amennyiben otthoni körülmények között szeretnénk az alkatrészt kicserélni, előre készüljünk fel – mindegyik autóhoz egyedi üzemanyag-szivattyú tartozik, annak a cseréje egy igencsak összetett folyamat, még gyakorlott házi szerelőknek is sok kihívást tartogathat. Amennyiben a csere bármelyik mozzanatában bizonytalanok lennénk, nem árt kockáztatni, bízzuk szakemberre a javítást. Természetesen amennyiben újabb típusú az autónk, az ilyen jellegű hibákra már előre figyelmeztet, abban a pillanatban, amikor érzékeli a nyomás csökkenését – megóvva minket attól, hogy egy váratlan pillanatban az út mellé kelljen gurulnunk kocsink leálló motorja miatt.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.