Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Megbízható konstrukció a Skoda Fabia 1.4 mpi motorja?

Skoda Fabia 1.4 mpi motorja

Ritkán látott tulajdonság a motorok esetében az időtállóság és a megbízhatóság. Éppen emiatt érdekes megvizsgálni egy olyan konstrukciót, amely idén lett 21 éves – a legelső 1.4 MPI Fabia motor 1999-ben került ki az utcákra, és úgy tűnik, kiállta az idő próbáját.

Többpontos befecskendezés az előző évezredből

Multi-Point Injection, azaz többpontos befecskendezés 1999-től kezdődően – ez volt a siker egyik záloga a Fabiák esetében, vélték akkoriban a konszern mérnökei. Közvetlen befecskendezés a hengerek felett, mindegyik henger felett külön, a Volkswagen Polo és Jetta által letesztelve – egy olyan szívómotorról beszélünk, amelyek ma már nem feltétlenül állják ki a környezetvédelmi és takarékossági kritériumokat, azonban pár évtizede még nem is ez volt az elsődleges szempont. Nem csupán 1.4 literes változat létezett a Fabiákból, hiszen piacra került az 1.2-es MPI is, ugyanakkor utóbbi gyengesége miatt hamar feledésbe merült, az 1.6 literes változat pedig csupán a modell második generációjáról kezdve volt elérhető.

Erőtlen, de elnyűhetetlen

Elég csak rápillantani a használtautó-hirdetésekre ahhoz, hogy megállapítsuk, az 1.4 MPI motorokkal ellátott Fabiák a mai napig keresettek. Nem csoda, hiszen a motor egyszerű kialakítása és szívóssága bizonyította, hogy ezek a típusok még mindig jó felépítésnek számítanak. Az MPI motorok kevésbé kényesek az üzemanyag minőségére, nem csoda, hogy a magasabb kéntartalmú benzint „elnéző” országokban kultusza van az ilyen kocsiknak. Természetesen el kell mondani, hogy az MPI soha nem a kiemelkedő teljesítményről volt híres. Turbót felépítéséből kifolyólag nem lehetett hozzá csatlakoztatni, sportos vezetésről álmodni sem lehetett annak, aki ilyen autó tulajdonosa volt. Mi több, legendák szólnak a dombnak felfelé való vánszorgásról, nyáron, bekapcsolt klíma mellett, amikor is bizony az MPI hajlamos volt elfogyni. Az előzést is alaposan meg kellett velük gondolni, ugyanakkor továbbra is róják az utakat, ha nem is gondtalanul, de a legtöbb esetben csak kisebb javításokon átesve. Kiemelt figyelmet kellett szentelni a motor hűtésére – a típus sajátossága a túlmelegedés, hiszen az üzemanyag alacsony nyomáson, de magas hőmérsékleten szállítódott. Ha eme hiányosságok felett hajlandóak vagyunk szemet hunyni, kétségtelen, nagyon sok mai meghajtás sem kelhet versenyre a Fabia 1.4 MPI változatának tartósságával. Egy kis kereséssel több olyan teszt is fellelhető, amely éppen ezt a típust veszi górcső alá 2020-ban, hasonló megállapításokat felállítva.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata