Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Miért jön csattogó hang a motorból?

Honda motortér

A motortérből hallatszódó csattogásért, kattogásért több mindent is okolhatunk, így például a szabálytalanul működő szelepvezérlőt, a tönkrement hidrotőkét vagy a rosszul működő motorvezérlő rendszert egyaránt. Cikkünkben most ezeket a problémákat és az őket kísérő jelenségeket vizsgáljuk meg.

Okozhatják a motor kapcsolódó alkatrészei

A motor felől érkező csattogó hang mögött leggyakrabban talán a hidrotőkék meghibásodása áll. Tönkremenetelükhöz több minden vezethet, például a motorolaj-csövek koszolódása, a dugattyúpár hézagának nagyobbodása (azaz kopás) vagy a visszacsapó szelep eresztése. A motor bemelegedése alatt még normálisnak tekinthető a csattogás, ám üzemmeleg állapotban már feltehetőleg a hidrotőkék meghibásodását jelzi. A mechanizmus átmosása segíthet felderíteni a kopogó, csattogó hang kiváltóját. Szennyeződés esetén meg kell szűnnie a zajnak, ahogy kitisztítjuk a szelepüléket és a motorolaj-csöveket. Amennyiben a hidrotőkék túlzott kopása áll fenn, muszáj cserélni az alkatrészt.

A motortérből hallható kopogásért a motor kapcsolódó alkatrészeinek kopása is okolható. A motor felső részéből jövő zajért a szelepvezérlőnél megnövekedett hézagok, netán a szelepszárak megnagyobbodott hézagai lehetnek felelősek. Ilyenkor érdemes megvizsgáltatni a bütyköstengely bütykeinek állapotát. A zaj megszüntetéséhez ebben az esetben is a tönkrement alkatrészeket cserélni kell, esetleg a szelepsort beállítani.

A rosszul működő motorvezérlő rendszer miatt is csattoghat

Nem is gondolnánk, de a túl korai gyújtás is produkálhat csattogást, kopogást. Ilyenkor a levegő-üzemanyag elegy a motor forró alkatrészein gyullad be, a dugattyúkon, valamint szelepeken, illetve az égéstér felületén leülepedő sok szén következtében. Ezeket mi magunk, házilag is eltávolíthatjuk bizonyos dekarbonizáló, kifejezetten motortisztításra specializált adalékokkal. Ugyanúgy alkalmazhatjuk őket dízel- és benzinmotorokhoz egyaránt, a beragadt dugattyúgyűrűk széntelenítésére szánt adalékokat egyből a motor hengerébe kell bevinni. Minden ilyen kezelést követően motorolaj cserét kell végezni!

A benzinmotorok esetében a korai gyújtáson kívül, egyéb, a motorvezérlő rendszer helytelen működéséből adódó problémák is okozhatnak kopogást, s ebből következően fémes csörgést. Ezek a jelenségek – pl. késői gyújtás, a gyújtógyertya tekercshez vagy az injektor nyitásához szükséges jelek hiánya stb. – a motor bizonyos üzemeiben jelentkeznek csak, mondjuk intenzív terhelésnél. Ilyen esetekben át kell vizsgálni a motorvezérlő rendszert, és szükség esetén új alkatrészt szerelni a rosszak helyett.

Vigyázni kell a gyenge minőségű vagy túl kevés üzemanyaggal

Ha huzamosabb ideig használunk gyenge minőségű üzemanyagot, az is eredményezhet irritáló motorhangokat. Szerencsére a benzin és a gázolaj tulajdonságait egyaránt javíthatjuk különböző üzemanyag adalékok segítségével. Olyankor is akadhat gond, ha a befecskendező tömítődése, koszolódása, netán tönkremenetele miatt túl kevés üzemanyag kerül adagolásra. Az injektorokhoz is rendelhetünk különböző üzemanyagrendszer-tisztító adalékokat.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.