Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért jön csattogó hang a motorból?

Honda motortér

A motortérből hallatszódó csattogásért, kattogásért több mindent is okolhatunk, így például a szabálytalanul működő szelepvezérlőt, a tönkrement hidrotőkét vagy a rosszul működő motorvezérlő rendszert egyaránt. Cikkünkben most ezeket a problémákat és az őket kísérő jelenségeket vizsgáljuk meg.

Okozhatják a motor kapcsolódó alkatrészei

A motor felől érkező csattogó hang mögött leggyakrabban talán a hidrotőkék meghibásodása áll. Tönkremenetelükhöz több minden vezethet, például a motorolaj-csövek koszolódása, a dugattyúpár hézagának nagyobbodása (azaz kopás) vagy a visszacsapó szelep eresztése. A motor bemelegedése alatt még normálisnak tekinthető a csattogás, ám üzemmeleg állapotban már feltehetőleg a hidrotőkék meghibásodását jelzi. A mechanizmus átmosása segíthet felderíteni a kopogó, csattogó hang kiváltóját. Szennyeződés esetén meg kell szűnnie a zajnak, ahogy kitisztítjuk a szelepüléket és a motorolaj-csöveket. Amennyiben a hidrotőkék túlzott kopása áll fenn, muszáj cserélni az alkatrészt.

A motortérből hallható kopogásért a motor kapcsolódó alkatrészeinek kopása is okolható. A motor felső részéből jövő zajért a szelepvezérlőnél megnövekedett hézagok, netán a szelepszárak megnagyobbodott hézagai lehetnek felelősek. Ilyenkor érdemes megvizsgáltatni a bütyköstengely bütykeinek állapotát. A zaj megszüntetéséhez ebben az esetben is a tönkrement alkatrészeket cserélni kell, esetleg a szelepsort beállítani.

A rosszul működő motorvezérlő rendszer miatt is csattoghat

Nem is gondolnánk, de a túl korai gyújtás is produkálhat csattogást, kopogást. Ilyenkor a levegő-üzemanyag elegy a motor forró alkatrészein gyullad be, a dugattyúkon, valamint szelepeken, illetve az égéstér felületén leülepedő sok szén következtében. Ezeket mi magunk, házilag is eltávolíthatjuk bizonyos dekarbonizáló, kifejezetten motortisztításra specializált adalékokkal. Ugyanúgy alkalmazhatjuk őket dízel- és benzinmotorokhoz egyaránt, a beragadt dugattyúgyűrűk széntelenítésére szánt adalékokat egyből a motor hengerébe kell bevinni. Minden ilyen kezelést követően motorolaj cserét kell végezni!

A benzinmotorok esetében a korai gyújtáson kívül, egyéb, a motorvezérlő rendszer helytelen működéséből adódó problémák is okozhatnak kopogást, s ebből következően fémes csörgést. Ezek a jelenségek – pl. késői gyújtás, a gyújtógyertya tekercshez vagy az injektor nyitásához szükséges jelek hiánya stb. – a motor bizonyos üzemeiben jelentkeznek csak, mondjuk intenzív terhelésnél. Ilyen esetekben át kell vizsgálni a motorvezérlő rendszert, és szükség esetén új alkatrészt szerelni a rosszak helyett.

Vigyázni kell a gyenge minőségű vagy túl kevés üzemanyaggal

Ha huzamosabb ideig használunk gyenge minőségű üzemanyagot, az is eredményezhet irritáló motorhangokat. Szerencsére a benzin és a gázolaj tulajdonságait egyaránt javíthatjuk különböző üzemanyag adalékok segítségével. Olyankor is akadhat gond, ha a befecskendező tömítődése, koszolódása, netán tönkremenetele miatt túl kevés üzemanyag kerül adagolásra. Az injektorokhoz is rendelhetünk különböző üzemanyagrendszer-tisztító adalékokat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata