fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Gond lehet a szelepszár szimeringgel?

Szelepszár szimeringek

A szelepszár szimeringek a szelepek működését segítik ki, kiegészítő alkatrészekként. Ha elhasználódnak, tönkremennek, azt tipikus jelekből észlelhetjük. Ezeket gyűjtöttük most csokorba nektek.

A szelepek feladata, hogy az égéshez szükséges optimális üzemanyag-levegő elegy mennyiségét megszabják a hengerekben. Fontos, hogy az égésgázok nem juthatnak keresztül rajtuk, ennek érdekében hüvelyekkel és vezetőkkel látják el őket. A szelepek tetejére pedig – jellemzően nagy szilárdságú gumiból gyártott – szimeringeket szerelnek. Tulajdonképp a szelepszár tetejére, egy kis gallér belsejébe kerülnek.

A leggyakoribb jelek

Az egyik legszembetűnőbb jelenség, ami a szelepszár szimeringek hibájára utal, az a kékes fehér kipufogófüst. Pláne, ha indításnál és gyorsuláskor is hosszabb ideig tapasztaljuk. Ne tévesszen meg senkit, hogy a színes jelenség megszűnik a motor hosszabb járatását követően, ettől még hibát jelez. Az elhasználódott tömítések gondot okoznak az olajégésnél, eközben a viseltes szelepvezetők, illetve dugattyúgyűrűk pedig füstöt eredményeznek a motor üzemelése alatt. A legszembetűnőbb, szimering hibára utaló jelenség főként a hideg motor beindításakor jelentkezik. Ha sokáig parkoltatjuk az autónkat, akkor a szelepfedélben elhelyezkedő fej teteje bevonódik az előző üzemelés közben felpumpált maradék olajjal. Mivel működés közben nem bírt lehűlni a szelepszár szimering, így összehúzódik, s ezáltal egy kis hézag marad mellette. Ezután, ha újból beindítjuk a motort, a megmaradt motorolaj átjut a hibás szimeringen az égéstérbe. Emiatt hagyja el kék-fehér füst a kipufogócsövet egyből indításkor.

Ha már az imént szóba került az olaj és annak égése, ne feledkezzünk meg a mértéktelen olajfogyasztásról sem. A tönkrement szelepszár szimeringek ugyanis ezt is okozhatják. Hiába vannak jó állapotban a gyűrűk, a szelepvezetők, az elhasználódott tömítések akkor is okozhatnak olajveszteséget – ezt a nívópálcán tudjuk ellenőrizni.

Muszáj levenni a hengerfejet is a szelepszár szimeringek cseréjéhez?

A szelepszár szimeringek cseréjekor gyakran felmerülő kérdés, hogy muszáj-e a hengerfejet is leszedni. Jóllehet ez jelentősen növeli a munkadíjat, és valójában nem feltétlen kell, de erősen ajánlott. Ennek oka, hogy a szelepszár tömítéssel együtt használódnak el a hengerfej tömítések is. Amennyiben vékony szelepszárakat szerelt a gyártó a kocsiba, akkor annál a szelepvezető idő előtti elhasználódására is számíthatunk. Egy szó mint száz, lehet, hogy hosszú távon a drágább megoldás lesz az „olcsóbb”, vagyis az esetek többségében hengerfej-leszereléssel jár a művelet.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata