Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Gond lehet a szelepszár szimeringgel?

Szelepszár szimeringek

A szelepszár szimeringek a szelepek működését segítik ki, kiegészítő alkatrészekként. Ha elhasználódnak, tönkremennek, azt tipikus jelekből észlelhetjük. Ezeket gyűjtöttük most csokorba nektek.

A szelepek feladata, hogy az égéshez szükséges optimális üzemanyag-levegő elegy mennyiségét megszabják a hengerekben. Fontos, hogy az égésgázok nem juthatnak keresztül rajtuk, ennek érdekében hüvelyekkel és vezetőkkel látják el őket. A szelepek tetejére pedig – jellemzően nagy szilárdságú gumiból gyártott – szimeringeket szerelnek. Tulajdonképp a szelepszár tetejére, egy kis gallér belsejébe kerülnek.

A leggyakoribb jelek

Az egyik legszembetűnőbb jelenség, ami a szelepszár szimeringek hibájára utal, az a kékes fehér kipufogófüst. Pláne, ha indításnál és gyorsuláskor is hosszabb ideig tapasztaljuk. Ne tévesszen meg senkit, hogy a színes jelenség megszűnik a motor hosszabb járatását követően, ettől még hibát jelez. Az elhasználódott tömítések gondot okoznak az olajégésnél, eközben a viseltes szelepvezetők, illetve dugattyúgyűrűk pedig füstöt eredményeznek a motor üzemelése alatt. A legszembetűnőbb, szimering hibára utaló jelenség főként a hideg motor beindításakor jelentkezik. Ha sokáig parkoltatjuk az autónkat, akkor a szelepfedélben elhelyezkedő fej teteje bevonódik az előző üzemelés közben felpumpált maradék olajjal. Mivel működés közben nem bírt lehűlni a szelepszár szimering, így összehúzódik, s ezáltal egy kis hézag marad mellette. Ezután, ha újból beindítjuk a motort, a megmaradt motorolaj átjut a hibás szimeringen az égéstérbe. Emiatt hagyja el kék-fehér füst a kipufogócsövet egyből indításkor.

Ha már az imént szóba került az olaj és annak égése, ne feledkezzünk meg a mértéktelen olajfogyasztásról sem. A tönkrement szelepszár szimeringek ugyanis ezt is okozhatják. Hiába vannak jó állapotban a gyűrűk, a szelepvezetők, az elhasználódott tömítések akkor is okozhatnak olajveszteséget – ezt a nívópálcán tudjuk ellenőrizni.

Muszáj levenni a hengerfejet is a szelepszár szimeringek cseréjéhez?

A szelepszár szimeringek cseréjekor gyakran felmerülő kérdés, hogy muszáj-e a hengerfejet is leszedni. Jóllehet ez jelentősen növeli a munkadíjat, és valójában nem feltétlen kell, de erősen ajánlott. Ennek oka, hogy a szelepszár tömítéssel együtt használódnak el a hengerfej tömítések is. Amennyiben vékony szelepszárakat szerelt a gyártó a kocsiba, akkor annál a szelepvezető idő előtti elhasználódására is számíthatunk. Egy szó mint száz, lehet, hogy hosszú távon a drágább megoldás lesz az „olcsóbb”, vagyis az esetek többségében hengerfej-leszereléssel jár a művelet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata