Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Tényleg megtérül a prémium üzemanyag ára?

Shell benzinkút éjszaka

Általában többször is átgondolja az ember, hogy prémium üzemanyagot tankoljon-e a kocsijába az ára miatt. A kutasok természetesen a prémiumot szokták ajánlani, de vajon tényleg annyival jobb a hagyományoshoz képest?

Milyen kocsikba ajánlatos prémiumot tankolni?

Bizonyos motortípusokkal szerelt autók esetében a gyártók egyenesen előírják a prémium benzin alkalmazását. Ha belelapozol a kocsid kézikönyvébe, a motorolajhoz hasonlóan az üzemanyagra vonatkozó résznél is találni fogsz egy adott minimumszintet (oktánszámmal megadva). A gázolaj esetében nincsenek ilyen egzakt előírások, ott igazából csak a hidegfolyási tulajdonságokra fontos figyelni. Annyi biztosan elmondható, hogy a benzines kocsik esetében is főleg a nagy teljesítményű, magas kompresszióviszonnyal bíró motorokkal szerelt autókba szokták előírni a magasabb oktánszámú (100-as) üzemanyag tankolását. A dolog miértje nem bonyolult: a magasabb oktánszám nagyobb kompressziótűréssel jár. 100-as benzinnel kevésbé ingadozik a motorjárás, kevésbé érezzük „kopogósnak”. Mindezen túl maga az erőforrás is maximális teljesítményt tud általa nyújtani. Szerencsére a modern motorokban azért az egyszerű 95-ös üzemanyaggal sem okozhatunk nagy kárt. Ezeket már kopogás-érzékelővel látják el, mely szükség esetén változtat a gyújtáson és a befecskendezésen, ám ilyen esetekben viszont az erőforrás nem lesz képes a maxteljesítményre.

Most akkor humbug, vagy nem?

A prémium üzemanyag használata is olyan kényes téma az autósok körében, mint mondjuk a DPF részecskeszűrő szükségessége. Nem igazán lehet dűlőre jutni a vitában, mivel aki hisz benne, nyugodt szívvel ad érte mondjuk 20-30 Ft-tal többet literenként, míg aki nem, nem áldoz erre. De vajon melyik oldalnak van igaza? A pártolók sok mindennel érvelnek; vannak például olyanok, akik naplóznak, hogy bizonyítsák az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást, ebből következően pedig a már nem is olyan drága vételárat. Vannak, akik arra esküsznek, hidegen is első pöccre, könnyedén indul az autó, egyenletesebb a motorműködés, dinamikusabb a kocsi stb. az ilyen üzemanyagokkal. A jelenlegi helyzetben, amikor azért viszonylag alacsonyan vannak az üzemanyagárak, még többen „áldoznak” a prémium változatra.

A jelentősebb hazai benzinkút-hálózatok mind-mind kínálnak saját fejlesztésű prémium benzint és gázolajat. Szinte kivétel nélkül garantálják a mérsékeltebb fogyasztást, a tisztább járást, valamint a meglévő lerakódások megszüntetését, és a későbbiek létrejöttének gátlását. Ám, ha alaposan átolvassuk a reklámanyagokat, észrevehetjük, hogy gyakran használnak feltételes módot szövegeikben. Ennek oka, hogy számszerűsített, tényszerű adatokkal nem igazán tudják alátámasztani a tulajdonságokat. Persze ez még nem jelenti azt egyből, hogy az egész átverés lenne. Az üzemanyag tesztek eredményeit több minden befolyásolhatja, úgy a sofőr szokásai, a motor kondíciója is. Annyira komplex az üzemanyagok vizsgálhatósága, hogy százalékos eredményeket, differenciát egyik forgalmazó sem igazán tud közvetíteni. Mi azt javasoljuk, érdemes kipróbálni a prémium változatokat is, és úgy véleményt alkotni a témáról!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata