Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Tényleg megtérül a prémium üzemanyag ára?

Shell benzinkút éjszaka

Általában többször is átgondolja az ember, hogy prémium üzemanyagot tankoljon-e a kocsijába az ára miatt. A kutasok természetesen a prémiumot szokták ajánlani, de vajon tényleg annyival jobb a hagyományoshoz képest?

Milyen kocsikba ajánlatos prémiumot tankolni?

Bizonyos motortípusokkal szerelt autók esetében a gyártók egyenesen előírják a prémium benzin alkalmazását. Ha belelapozol a kocsid kézikönyvébe, a motorolajhoz hasonlóan az üzemanyagra vonatkozó résznél is találni fogsz egy adott minimumszintet (oktánszámmal megadva). A gázolaj esetében nincsenek ilyen egzakt előírások, ott igazából csak a hidegfolyási tulajdonságokra fontos figyelni. Annyi biztosan elmondható, hogy a benzines kocsik esetében is főleg a nagy teljesítményű, magas kompresszióviszonnyal bíró motorokkal szerelt autókba szokták előírni a magasabb oktánszámú (100-as) üzemanyag tankolását. A dolog miértje nem bonyolult: a magasabb oktánszám nagyobb kompressziótűréssel jár. 100-as benzinnel kevésbé ingadozik a motorjárás, kevésbé érezzük „kopogósnak”. Mindezen túl maga az erőforrás is maximális teljesítményt tud általa nyújtani. Szerencsére a modern motorokban azért az egyszerű 95-ös üzemanyaggal sem okozhatunk nagy kárt. Ezeket már kopogás-érzékelővel látják el, mely szükség esetén változtat a gyújtáson és a befecskendezésen, ám ilyen esetekben viszont az erőforrás nem lesz képes a maxteljesítményre.

Most akkor humbug, vagy nem?

A prémium üzemanyag használata is olyan kényes téma az autósok körében, mint mondjuk a DPF részecskeszűrő szükségessége. Nem igazán lehet dűlőre jutni a vitában, mivel aki hisz benne, nyugodt szívvel ad érte mondjuk 20-30 Ft-tal többet literenként, míg aki nem, nem áldoz erre. De vajon melyik oldalnak van igaza? A pártolók sok mindennel érvelnek; vannak például olyanok, akik naplóznak, hogy bizonyítsák az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást, ebből következően pedig a már nem is olyan drága vételárat. Vannak, akik arra esküsznek, hidegen is első pöccre, könnyedén indul az autó, egyenletesebb a motorműködés, dinamikusabb a kocsi stb. az ilyen üzemanyagokkal. A jelenlegi helyzetben, amikor azért viszonylag alacsonyan vannak az üzemanyagárak, még többen „áldoznak” a prémium változatra.

A jelentősebb hazai benzinkút-hálózatok mind-mind kínálnak saját fejlesztésű prémium benzint és gázolajat. Szinte kivétel nélkül garantálják a mérsékeltebb fogyasztást, a tisztább járást, valamint a meglévő lerakódások megszüntetését, és a későbbiek létrejöttének gátlását. Ám, ha alaposan átolvassuk a reklámanyagokat, észrevehetjük, hogy gyakran használnak feltételes módot szövegeikben. Ennek oka, hogy számszerűsített, tényszerű adatokkal nem igazán tudják alátámasztani a tulajdonságokat. Persze ez még nem jelenti azt egyből, hogy az egész átverés lenne. Az üzemanyag tesztek eredményeit több minden befolyásolhatja, úgy a sofőr szokásai, a motor kondíciója is. Annyira komplex az üzemanyagok vizsgálhatósága, hogy százalékos eredményeket, differenciát egyik forgalmazó sem igazán tud közvetíteni. Mi azt javasoljuk, érdemes kipróbálni a prémium változatokat is, és úgy véleményt alkotni a témáról!

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufo