Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miből tudhatom, hogy odavan az EGR szelep?

Teljesen eltömődött AGR

Az EGR szelep rendkívüli módon megosztja az autós társadalmat; sok tulaj csak egy szükségtelen alkatrészként tekint rá. Szerintük csak egy új, drága hibaforrás került az alkatrésszel a kocsiba. De vajon tényleg felesleges? A gyártók nem véletlen szerelik az autókba, ugyanis csak ennek segítségével képesek a modellek az egyre szigorodó környezetvédelmi elvárásoknak, előírásoknak eleget tenni.

Kipufogógáz visszavezetés a szívócsőbe

Fejezetünk alcíme gyakorlatilag az angol EGR (exhaust gas recirculation) mozaikszó tükörfordítása. Az AGR szelepként is ismert alkatrész a kipufogógáz szívócsőbe történő visszavezetéséért, s ebből adódóan a motorba kerülő levegő hőmérsékletének szabályozásáért felel. Az első EGR szelepek még kizárólag pneumatikusan szabályozható, mozgatható változatban készültek – csupán egy tányérszelep végezte ezeket. Az alkatrész modernizálásával, idővel bevezették a pneumatikus visszacsapó-, ill. korlátozó, továbbá késleltető-szelepeket is. A korszerű motorokhoz azonban ezek már nem bizonyultak elegendőnek: a gyártók kifejlesztették a teljesen elektromos irányítású szelepeket. Ezekkel már bármilyen motorterhelés esetén garantálni tudták, tudják a rövid reakcióidőt, illetve a precíz szabályozást.

Magától értetődő, hogy az autó rendszereinek komplexebbé válása miatt könnyebben csúszhatnak hibák a gépezetbe. A sok kicsi EGR szelep bizony eltelítődhet a motorból távozó gázokkal – ez a leggyakoribb meghibásodási okuk, ilyenkor megoldás lehet az EGR szelep tisztítás. Ügyfeleink sokszor arra is panaszkodnak, ha EGR szelep meghibásodást észlelnek, hogy a vákuumcsöveknél lehet valami gond. A szelep nem megfelelő nyitása-zárása is szülhet problémákat. Ilyenkor nem továbbítja a motorba visszavezetett levegőt, s emiatt a távozó gázokat sem tudja a rendszer utánégetni. A léghőmérséklet nem optimális szabályozása pedig már csak hab a tortán. Ha már azt érzed, hogy csökken az autód teljesítménye, netán nő az üzemanyag fogyasztás, esetleg hangosan zajong a motor, akkor EGR szelep hibára is kezdhetsz gyanakodni. Ilyenkor valószínűleg az történik a háttérben, hogy a szelepre rakódott koromtól nem képes zárni az alkatrész. A telerakódás miatt túl sok, kevés oxigént tartalmazó kipufogógáz kerül az égéstérbe.

EGR hiba jelek benzines és dízeles kocsikban

Az EGR meghibásodásának tipikus jelenségeit két táborra oszthatjuk: más-más tipikus hibák jelentkezhetnek a benzin- és dízelüzemű autók esetében. A benzines motorokban kevesebb korom képződik, így szerencsére ezeknél viszonylag ritkán romlik el az AGR. Amennyiben mégis megtörténik a baj, akkor azt valószínűleg az intenzív hőterhelés okozza, ilyenkor ugyanis az elektronika bedobja a törölközőt, mechanikus szerkezetnél pedig átszakad a vákuumdob membránja. Az elektromos EGR szelep hibáját tárolja a rendszer; az elektronikus hibát leghamarabb a motorhiba jelző lámpa felvillanásából észlelhetjük. Vákuumos változatok esetében sajnos csak az ösztöneink súghatnak nekünk: ha alapjáratban ingadozni kezd a motorteljesítmény, netán bedadog, beráz a motor, akkor biztosan EGR gond áll a háttérben. A jobbik eset az, ha zárva marad a szelep – ilyenkor van, aki csak a következő műszaki vizsgán észleli a hibát, mivel a kocsit nem engedik át. Ilyen esetekben kizárólag az AGR csere jelenthet megoldást.

A dízelmotorok esetében már kicsit komplikáltabb a történet. Ezekben a kocsikban sokkal több korom képződik, vagyis az EGR szelep bekoszolódása, a koromlerakódás egy idő után elkerülhetetlenné válik. Persze sokat tudunk hosszabbítani az alkatrész élettartamán a vezetési stílusunkkal, szokásainkkal. A tipikus városi autósoknak, akik csak munka-otthon-bevásárlás ingázásra használják a kocsijukat, garantáltan idő előtt használódik majd el az EGR szelepük. A „városi üzemben” akár – a motor állapotától is függően – már 15 000 kilométer után teljesen bekormosodhat az alkatrész.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata