Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi a teendőm lassú defekt esetén?

Defektes gumi az autón

Az egyik legrosszabb, ami megtörténhet egy autóssal, ha egyszer csak egy durranás üti meg a fülét, majd képtelen lesz irányítani a kocsiját. Bizony, ez a nagyon veszélyes jelenség a durrdefekt! A defektnek azonban kevésbé ijesztő, sokszor észre sem vehető válfaja is van, lassú defektnek hívjuk. Ami gyanússá válhat ilyenkor, az az, ha napokon belül újra kell mindig fújni az abroncsot. Általában egy elhasználódott tömítés, egy rossz szelep vagy valamilyen felnihiba esetén szokott előfordulni. Gyakori az is, hogy nem vesszük észre, s belehajtunk egy szögbe vagy csavarba, ami beszorul, és fokozatosan ereszteni kezd a gumi. Lassúdefekt esetén az autó a sérült gumi/kerék felé kezd el fokozatosan, egyre jobban húzni.

Sokszor észre sem vesszük

A mai modern kocsikat már ellátják abroncsnyomás figyelő rendszerekkel, de a magyar autóállományból kiindulva bizony sok autósnak nincs ilyen a kocsijában. A rendszer folyamatosan figyeli a guminyomást, és jelez, ha probléma van valamelyik keréknél. Viszont sokaknak maguktól kell a nyomásra figyelniük, nehogy gond legyen. Habár nem annyira veszélyes, mint egy hirtelen durrdefekt, ám a lassú defekt is veszélyforrásnak számít. A gumi leeresztésének ideje függhet a defekt kialakulási okától, az éppen uralkodó időjárási körülményektől, a vezetési stílustól. Sokszor észre sem vesszük, ha lassú defektünk van, mivel előfordulhat, hogy csak egy bizonyos nyomásértékig csökken a levegőszint, azután pedig már megőrzi ezt az értéket, és nem megy alább. A lapos abroncsokkal közlekedő sofőrök biztos, hogy nem direkt fújták ilyen alacsony nyomásúra a gumijaikat – ha ilyet látsz, figyelmeztesd az illetőt. Nem árt, ha időnként Te is szemrevételezed a kocsid abroncsait, még az is sokat jelenthet, ha „kézrátétellel” vagy „rárúgással” vizsgálod meg. Még jobb, ha minden második-harmadik tankolásnál ránézel a benzinkúton műszerrel is. Benzinkutakon, alkatrész boltokban vásárolhatunk különböző defektjavító habokat, folyadékokat is, de ezek kizárólag ideiglenes megoldásként alkalmazhatók!

Mitől alakulhat ki lassú defekt?

Lassú defektet számos dolog okozhat: a szelep meghibásodása, az abroncsok sérülése, mondjuk egy beleragadó szögtől vagy csavartól, üvegszilánktól. Az is megeshet, hogy az abroncs nem tökéletesen fekszik fel a felniperemen. Utóbbi a korrodált acélfelnik esetében a leggyakoribb, ezeknél ugyanis könnyen levegőszivárgás alakulhat ki a felniperem felületi hibájából. A magnézium ötvözetből gyártott felnikkel is ugyanígy megtörténhet a porózus öntvényfelszín okán. Ha szerencséd van, és az abroncs még nem sérült, akkor olcsón megúszhatod a dolgot; a szelepcsere, a felni drótkorongozása nem annyira pénztárcaürítő műveletek.

Még nagy odafigyelés mellett is belemehetünk néha egy-egy kátyúba, ami miatt deformálódhat a felni pereme, ilyenkor is ereszteni fog az abroncs. Amint észreveszed, hogy csökken az előírt nyomás, javíttasd meg a kereket, bármelyik gumiszerviz segíthet! Nem csak a defekt okoz fejtörést, a formáját vesztett kerék a futóműben is nagy kárt tehet. Drágább lesz a helyzet orvoslása, amikor a gumi futófelületét szúrja át valami, és benneragad. A tárgy, dolog beszorulását vezetés közben is észlelheted, például ha a kerék forgásakor csattogó hangot hallasz. Szemrevételezéssel is könnyen észlelhető az ilyen hiba, a fémdarabok, csavar, szög szabad szemmel is könnyen észlelhető.

Javítható a lassú defektes abroncs?

Amint lassú defektet észlelsz, azonnal fordulj szerelőhöz, ha szerencséd van, a szervizben könnyedén megoldják a gondodat. A gumi sérülésekor már nem feltétlen vállalják a javítást, ugyanis a szerelők nem szeretik a defektjavító szerek, eszközök alkalmazását, mivel nem nyújtanak 100%-os megoldást. Mivel a szerelők nem látnak bele az abroncs belsejébe, így nem láthatják pontosan, sérült-e benne a fő elem. Fokozottan igaz ez a nagyteljesítményű gumikra, melyeknél a roncsolódás miatt még intenzívebben romlik az abroncs tűrőképessége. A mai modern kocsikra azonban általában ilyeneket raknak… Amennyiben a gumi oldalfala rongálódik, akkor garantáltan cserélni fogják neked.