Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miből tudhatom, hogy a kinyomócsapággyal vagy a kuplungtárcsával van gond?

Olajos kinyomócsapágy

Baj van a kuplunggal? A kuplung három részből áll: kuplungszerkezet, kuplungtárcsa és kinyomócsapágy. Cikkünkben az utóbbi két alkatrésszel foglalkozunk részletesen. Arra keressük a választ, hogy milyen jelek utalnak a kinyomócsapágy és a kuplungtárcsa meghibásodására. Mutatjuk a választ!

A kinyomócsapágy az egyik leggyakrabban meghibásodó alkatrész

A kinyomócsapágy a kinyomókar és a kuplungszerkezet között helyezkedik el. Egy nagy teherbírással rendelkező alkatrész, mely forgatja a kuplungtárcsát, így a segítségével továbbítódik az erőátvitel a kuplung felé. Többnyire egy bowden, valamint ritkább esetekben egy hidraulikus rendszer segítségével kapcsolódik a kuplungpedálhoz. Mivel folyamatosan nagy mértékű erőhatásoknak kell ellenállnia, ez az egyik leggyakrabban meghibásodó alkatrész. Mi okozza többnyire a kinyomócsapágy meghibásodását? Többek között a kuplung és a váltó nem megfelelő használata, a hirtelen fékezések, a kátyúk és a kuplung borítása alá bekerülő szennyeződés és nedvesség. Milyen jelek utalnak az alkatrész meghibásodására? A kinyomócsapágy meghibásodását jelezhetik többek között a rendellenes zajok, a nyikorgás és a motor túlmelegedése. Amennyiben meghibásodott a kinyomócsapágy, azonnal gondoskodni kell a javításáról vagy a cseréjéről. Fontos, hogy erre megbízható szervizben kerüljön sor.

A kuplungtárcsa cseréjére átlagosan 80-100 ezer megtett kilométer után van szükség

A kuplungtárcsa a hajtásrendszer és a sebességváltó közötti kapcsolatért felelős. Az alkatrész feladata a motortól érkező nyomaték átvitele a sebességváltóba. A kuplungtárcsa cseréjére átlagosan 80-100 ezer megtett kilométer után van szükség, azonban számos tényező eredményezheti a korábbi meghibásodást. Például okozhatja a meghibásodást a túlságosan agresszív vezetési stílus, a terepen való autózás, a motor vagy a sebességváltó szimmeringjeinek elhasználódása, a pedál holtjátékának nem megfelelő beállítása és az álló helyzetből való hirtelen elindulás. Milyen jelek utalnak a kuplungtárcsa meghibásodására? Számos jele lehet az alkatrész meghibásodásának, például csúszik a kuplung, nem lehet felengedni a tengelykapcsolót, a kuplung lenyomásakor rángatás jelentkezik, szokatlan hangok hallhatóak sebességváltáskor vagy nem lehet sebességet váltani. Elengedhetetlen, hogy a kuplungtárcsa cseréjére megbízható szervizben kerüljön sor. Továbbá fontos, hogy az új kuplungtárcsa teljes mértékben egyezzen meg a kiszerelt változattal.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata