Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Miből tudhatom, hogy a kinyomócsapággyal vagy a kuplungtárcsával van gond?

Olajos kinyomócsapágy

Baj van a kuplunggal? A kuplung három részből áll: kuplungszerkezet, kuplungtárcsa és kinyomócsapágy. Cikkünkben az utóbbi két alkatrésszel foglalkozunk részletesen. Arra keressük a választ, hogy milyen jelek utalnak a kinyomócsapágy és a kuplungtárcsa meghibásodására. Mutatjuk a választ!

A kinyomócsapágy az egyik leggyakrabban meghibásodó alkatrész

A kinyomócsapágy a kinyomókar és a kuplungszerkezet között helyezkedik el. Egy nagy teherbírással rendelkező alkatrész, mely forgatja a kuplungtárcsát, így a segítségével továbbítódik az erőátvitel a kuplung felé. Többnyire egy bowden, valamint ritkább esetekben egy hidraulikus rendszer segítségével kapcsolódik a kuplungpedálhoz. Mivel folyamatosan nagy mértékű erőhatásoknak kell ellenállnia, ez az egyik leggyakrabban meghibásodó alkatrész. Mi okozza többnyire a kinyomócsapágy meghibásodását? Többek között a kuplung és a váltó nem megfelelő használata, a hirtelen fékezések, a kátyúk és a kuplung borítása alá bekerülő szennyeződés és nedvesség. Milyen jelek utalnak az alkatrész meghibásodására? A kinyomócsapágy meghibásodását jelezhetik többek között a rendellenes zajok, a nyikorgás és a motor túlmelegedése. Amennyiben meghibásodott a kinyomócsapágy, azonnal gondoskodni kell a javításáról vagy a cseréjéről. Fontos, hogy erre megbízható szervizben kerüljön sor.

A kuplungtárcsa cseréjére átlagosan 80-100 ezer megtett kilométer után van szükség

A kuplungtárcsa a hajtásrendszer és a sebességváltó közötti kapcsolatért felelős. Az alkatrész feladata a motortól érkező nyomaték átvitele a sebességváltóba. A kuplungtárcsa cseréjére átlagosan 80-100 ezer megtett kilométer után van szükség, azonban számos tényező eredményezheti a korábbi meghibásodást. Például okozhatja a meghibásodást a túlságosan agresszív vezetési stílus, a terepen való autózás, a motor vagy a sebességváltó szimmeringjeinek elhasználódása, a pedál holtjátékának nem megfelelő beállítása és az álló helyzetből való hirtelen elindulás. Milyen jelek utalnak a kuplungtárcsa meghibásodására? Számos jele lehet az alkatrész meghibásodásának, például csúszik a kuplung, nem lehet felengedni a tengelykapcsolót, a kuplung lenyomásakor rángatás jelentkezik, szokatlan hangok hallhatóak sebességváltáskor vagy nem lehet sebességet váltani. Elengedhetetlen, hogy a kuplungtárcsa cseréjére megbízható szervizben kerüljön sor. Továbbá fontos, hogy az új kuplungtárcsa teljes mértékben egyezzen meg a kiszerelt változattal.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson