Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi történik, ha sokáig alacsony hűtővízszinttel autózunk?

Szivárgó hűtővíz

Az alacsony hűtővízszinttel autózás hosszabb távon komoly következményekkel járhat, akár visszafordíthatatlan károkat is eredményezhet az autóban. Az alábbiakban eláruljuk, hogy milyen gondokat okozhat, ha időben nem orvosolja a problémát az autó tulajdonosa.

Mi a feladata a hűtőfolyadéknak? Mi okozhat alacsony hűtőfolyadékszintet?

A hűtőfolyadék egy speciálisan adalékolt folyadék, amelynek feladata a motorban keletkezett hő elnyelése és továbbítása a hűtőradiátor felé. Vagyis a kritikus helyekről vezeti el a hőt, továbbá a hőmérséklet-szabályozás mellett ellátja a fémalkatrészek korrózióvédelmét is. Fontos, hogy a hűtőfolyadék fagyállóságát a téli időszakban biztosítani kell. A biztonság kedvéért érdemes ellenőrizni a folyadék hidegtűrését fokoló vagy refraktométer segítségével. A tömény, fagyálló koncentrátumok mellett kaphatóak már készre kevert változatok is. Amennyiben az előbbire esik a választás, nem szabad elfeledni, hogy a hígításhoz csupán desztillált víz használható. Miért fontos ez? Mert a csapvíz lerakódást és vízkövet eredményez a hűtőrendszerben, továbbá elősegíti a fagyást. Vásárlás során mindenképpen olyan hűtőfolyadékot kell választani, amely megfelel az autógyártó előírásainak. A hűtőfolyadék cseréjét mindig érdemes szakszervizre bízni, ahol szakszerűen elvégzik a leengedést, a rendszer átöblítését és a feltöltést. Továbbá a leengedett hűtőfolyadék hulladékkezeléséről is gondoskodnak, hiszen veszélyes hulladéknak számít, így nem önthető csak úgy a csatornába. A Bosch Car autószerviz Szegeden mindenre odafigyel! Mi okozhat alacsony hűtővízszintet? A hűtőfolyadék szintjének csökkenése mögött többnyire az ellenőrzés hiánya, a szervizelés elmaradása, esetleg a hűtőrendszer szivárgása áll.

Mi történik, ha huzamosabb ideig nincs szinten tartva a hűtőfolyadék?

Ha sokáig alacsony hűtővízszinttel autózunk, tönkremehetnek bizonyos alkatrészek. A folyadék víz–glikol elegyéből rozsdakeltő gőz jön létre, amely hozzájárul a fémalkatrészek korrodálódásához. Emellett az alacsony hűtővízszint hozzájárulhat a motor túlhevüléséhez és az autó teljesítményének csökkenéséhez. Ha nem történik meg időben a probléma orvoslása, teljesen tönkremehet a motor, a vízpumpa, a hengerfej és a hengerfejtömítés, ráadásul a túlhevülés miatt elhúzódhat a motorblokk is. A nem megfelelő minőségű hűtőfolyadék szintén jelentős károkat okozhat, hiszen a téli időszakban akár meg is fagyhat. Szóval a rossz minőségű hűtőfolyadék használata, valamint az alacsony hűtővízszinttel való autózás akár visszafordíthatatlan károkat is eredményezhet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata