Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Tipikus kézifék hibák és problémák

Kézifékpofa kiszerelve

Mi a szerepe a kéziféknek? Milyen tipikus kézifék hibák jelentkezhetnek? Hogyan kerülhetőek el ezek? Mi a teendő, ha jelentkeztek a kézifékkel kapcsolatos problémák? Miért nem szabad feleslegesen használni a kéziféket? Az alábbi írásunkban igyekszünk megválaszolni a kézifék hibákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Tarts velünk!

Mit érdemes tudni a kézifékről? Mit eredményez, ha nem működik megfelelően?

A kézi-, vagyis rögzítőfék többnyire teljesen mechanikus, azonban az újabb autók esetében automata vezérlésű elektronikus változatok is találhatóak. A legtöbb autónál kézzel kell vezérelni a rögzítőféket, de egyes kocsiknál lábbal használható. Hogyan működik? Egy bowden behúz egy kart a féken, amely ez által reteszel és teljesen lezár. Az utastéri kart egy racsnis szerkezet rögzíti a többi alkatrészhez. Amennyiben meghibásodik a kézifék, többnyire a huzalnál vagy a bowdennél érdemes keresni a probléma gyökerét. Mi történik akkor, ha nem megfelelően működik a kézifék? A nyúlás vagy beragadás következtében nem fogja meg az autót, amikor kellene vagy akkor fogja meg, amikor nem kellene.

Ha nem alszik el a kézifék jele a műszerfalon, az nem biztos, hogy a kézifék hibáját jelzi

Amennyiben nem alszik el a kézifék jele a műszerfalon, az attól nem feltétlenül a kézifék meghibásodását jelzi. Lehet, hogy a műszerfalnál, illetve a kéziféknél lévő érzékelőnél jelentkezett a hiba. Mindemellett alacsony fékfolyadékszintet is jelezhet a ki nem alvó kézifékjel. Amennyiben nem az említett problémák állnak a háttérben, előfordulhat, hogy beragadt a kézifék. Mi eredményezhet beragadt kéziféket? Ez az alkatrész a hosszabb várakozás esetén ragadhat be, szóval huzamosabb parkolás esetén a kézifék használatát kerülni kell. Hogyan előzhetőek meg a hibák és problémák? Leginkább a kézifék átgondolt használatával. Ez a fék elsősorban az autó rögzítésére szolgál lejtős helyen történő parkolás esetén. Sík talajon a gépjármű elgurulása ellen elegendő a sebességben hagyott hajtáslánc. Továbbá kerülni kell a kézifék felesleges használatát például a már említett, huzamosabb ideig tartó parkolás esetén. Mindemellett pedig nem szabad beleesni a sokak által elkövetett hibába, vagyis a behúzott kézifékkel való elindulást el kell kerülni. Mindig ellenőrizni kell a kéziféket indulás előtt, hiszen semmi esetre sem szabad behúzott kézifékkel autózni. Legjobb esetben minimálisan károsodnak az alkatrészek, ha azonban tövig van behúzva a kézifék az autózás során, akkor komolyabb problémák is jelentkezhetnek, hiszen a motornak le kell győznie a fékeket.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson