Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Tipikus kézifék hibák és problémák

Kézifékpofa kiszerelve

Mi a szerepe a kéziféknek? Milyen tipikus kézifék hibák jelentkezhetnek? Hogyan kerülhetőek el ezek? Mi a teendő, ha jelentkeztek a kézifékkel kapcsolatos problémák? Miért nem szabad feleslegesen használni a kéziféket? Az alábbi írásunkban igyekszünk megválaszolni a kézifék hibákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Tarts velünk!

Mit érdemes tudni a kézifékről? Mit eredményez, ha nem működik megfelelően?

A kézi-, vagyis rögzítőfék többnyire teljesen mechanikus, azonban az újabb autók esetében automata vezérlésű elektronikus változatok is találhatóak. A legtöbb autónál kézzel kell vezérelni a rögzítőféket, de egyes kocsiknál lábbal használható. Hogyan működik? Egy bowden behúz egy kart a féken, amely ez által reteszel és teljesen lezár. Az utastéri kart egy racsnis szerkezet rögzíti a többi alkatrészhez. Amennyiben meghibásodik a kézifék, többnyire a huzalnál vagy a bowdennél érdemes keresni a probléma gyökerét. Mi történik akkor, ha nem megfelelően működik a kézifék? A nyúlás vagy beragadás következtében nem fogja meg az autót, amikor kellene vagy akkor fogja meg, amikor nem kellene.

Ha nem alszik el a kézifék jele a műszerfalon, az nem biztos, hogy a kézifék hibáját jelzi

Amennyiben nem alszik el a kézifék jele a műszerfalon, az attól nem feltétlenül a kézifék meghibásodását jelzi. Lehet, hogy a műszerfalnál, illetve a kéziféknél lévő érzékelőnél jelentkezett a hiba. Mindemellett alacsony fékfolyadékszintet is jelezhet a ki nem alvó kézifékjel. Amennyiben nem az említett problémák állnak a háttérben, előfordulhat, hogy beragadt a kézifék. Mi eredményezhet beragadt kéziféket? Ez az alkatrész a hosszabb várakozás esetén ragadhat be, szóval huzamosabb parkolás esetén a kézifék használatát kerülni kell. Hogyan előzhetőek meg a hibák és problémák? Leginkább a kézifék átgondolt használatával. Ez a fék elsősorban az autó rögzítésére szolgál lejtős helyen történő parkolás esetén. Sík talajon a gépjármű elgurulása ellen elegendő a sebességben hagyott hajtáslánc. Továbbá kerülni kell a kézifék felesleges használatát például a már említett, huzamosabb ideig tartó parkolás esetén. Mindemellett pedig nem szabad beleesni a sokak által elkövetett hibába, vagyis a behúzott kézifékkel való elindulást el kell kerülni. Mindig ellenőrizni kell a kéziféket indulás előtt, hiszen semmi esetre sem szabad behúzott kézifékkel autózni. Legjobb esetben minimálisan károsodnak az alkatrészek, ha azonban tövig van behúzva a kézifék az autózás során, akkor komolyabb problémák is jelentkezhetnek, hiszen a motornak le kell győznie a fékeket.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata