Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi történik, ha nem nyit ki, vagy épp nyitva marad a termosztát?

Mazda termosztát

Mi a feladata a termosztátnak? Milyen jelek utalnak a termosztát meghibásodására? Mi történik, ha a termosztát nem nyit ki vagy nyitva marad? Hogyan ellenőrizhető a termosztát hibája? Számos kérdés a termosztáttal kapcsolatban, melyekkel az autótulajdonosoknak érdemes tisztában lenniük. Mutatjuk a válaszokat!

Mit kell tudni a termosztátról?

A termosztát a hőmérséklet függvényében nyitó és záró szerkezet, mely a hengerfejből kivezető vízcsőnél található. A termosztát feladata a belső égésű motorokban a hűtőkör szabályozása. Mit jelent ez pontosan? A termosztát vezérli az autó motorjának hűtőrendszerét, melynek feladata indításkor a motor felmelegítése és az ideális, 90 fok körüli hőmérséklet fenntartása. A felmelegítés során a termosztát zárt helyzetben van, ezt követően az ideális hőmérséklet fenntartása érdekében nyit és zár a termosztát. Mikor nyitott állapotban van a termosztát, a motor hűtése zajlik. Amikor zárva van, akkor pedig a motor felmelegítése.

Milyen jelek utalnak a termosztát meghibásodására?

A termosztát meghibásodását jelezheti, ha az autó motorjának felmelegedése sok időbe telik vagy túlzottan felhevül. Ilyen esetben a termosztát nem nyit ki vagy nyitva marad, illetve lassan vált át egyik állapotból a másikba. Ha a termosztát nyitva marad, túlhűtést eredményez. Amennyiben zárva marad a termosztát, túlmelegedés jelentkezik. A túlhűtés következtében a hűtőfolyadék hőmérséklete a normál szint alá csökken. Ebben az esetben nő a fogyasztás és a kipufogófüst károsanyag-kibocsájtása. A túlmelegedés következtében a motor túlmelegszik, mely akár a hengerfej meghibásodását is eredményezheti. Hosszabb távon tönkremehet a motor a termosztát meghibásodásának következtében. Honnan lehet tudni, hogy a termosztát meghibásodott? Egyszerűen ellenőrizhető. A hideg motor beindítását követően egyszerűen kézzel lehet ellenőrizni, hogy a vízcső gyorsan felmelegszik-e vagy hideg marad. Az előbbi esetben a termosztát nem nyit, ha pedig hideg marad, nem zár. Amennyiben meghibásodik a termosztát, nem megfelelően zajlik le a hűtési ciklus. A termosztát meghibásodása esetén érdemes minél hamarabb elvégezni a cserét, hogy ne okozzon a hiba komolyabb problémákat az autóban. A termosztát cseréje házilag is elvégezhető. Fontos, hogy a csere során a motornak mindenképpen hidegnek kell lennie az esetleges sérülések elkerülése érdekében. Továbbá néhány környező alkatrészt is ki kell venni. Azonban, mint a legtöbb alkatrész cseréjénél, a termosztát esetében is érdemes szakember vagy mondjuk a szegedi Bosch Car autószerviz segítségét igénybe venni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata