Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mi történik, ha nem nyit ki, vagy épp nyitva marad a termosztát?

Mazda termosztát

Mi a feladata a termosztátnak? Milyen jelek utalnak a termosztát meghibásodására? Mi történik, ha a termosztát nem nyit ki vagy nyitva marad? Hogyan ellenőrizhető a termosztát hibája? Számos kérdés a termosztáttal kapcsolatban, melyekkel az autótulajdonosoknak érdemes tisztában lenniük. Mutatjuk a válaszokat!

Mit kell tudni a termosztátról?

A termosztát a hőmérséklet függvényében nyitó és záró szerkezet, mely a hengerfejből kivezető vízcsőnél található. A termosztát feladata a belső égésű motorokban a hűtőkör szabályozása. Mit jelent ez pontosan? A termosztát vezérli az autó motorjának hűtőrendszerét, melynek feladata indításkor a motor felmelegítése és az ideális, 90 fok körüli hőmérséklet fenntartása. A felmelegítés során a termosztát zárt helyzetben van, ezt követően az ideális hőmérséklet fenntartása érdekében nyit és zár a termosztát. Mikor nyitott állapotban van a termosztát, a motor hűtése zajlik. Amikor zárva van, akkor pedig a motor felmelegítése.

Milyen jelek utalnak a termosztát meghibásodására?

A termosztát meghibásodását jelezheti, ha az autó motorjának felmelegedése sok időbe telik vagy túlzottan felhevül. Ilyen esetben a termosztát nem nyit ki vagy nyitva marad, illetve lassan vált át egyik állapotból a másikba. Ha a termosztát nyitva marad, túlhűtést eredményez. Amennyiben zárva marad a termosztát, túlmelegedés jelentkezik. A túlhűtés következtében a hűtőfolyadék hőmérséklete a normál szint alá csökken. Ebben az esetben nő a fogyasztás és a kipufogófüst károsanyag-kibocsájtása. A túlmelegedés következtében a motor túlmelegszik, mely akár a hengerfej meghibásodását is eredményezheti. Hosszabb távon tönkremehet a motor a termosztát meghibásodásának következtében. Honnan lehet tudni, hogy a termosztát meghibásodott? Egyszerűen ellenőrizhető. A hideg motor beindítását követően egyszerűen kézzel lehet ellenőrizni, hogy a vízcső gyorsan felmelegszik-e vagy hideg marad. Az előbbi esetben a termosztát nem nyit, ha pedig hideg marad, nem zár. Amennyiben meghibásodik a termosztát, nem megfelelően zajlik le a hűtési ciklus. A termosztát meghibásodása esetén érdemes minél hamarabb elvégezni a cserét, hogy ne okozzon a hiba komolyabb problémákat az autóban. A termosztát cseréje házilag is elvégezhető. Fontos, hogy a csere során a motornak mindenképpen hidegnek kell lennie az esetleges sérülések elkerülése érdekében. Továbbá néhány környező alkatrészt is ki kell venni. Azonban, mint a legtöbb alkatrész cseréjénél, a termosztát esetében is érdemes szakember vagy mondjuk a szegedi Bosch Car autószerviz segítségét igénybe venni.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson