Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mit tehetek, ha elveszett a törzskönyv?

kérdőjelet ábrázoló tábla

Nincs meg a törzskönyv? Mi a teendő az okirat elvesztése, megsemmisülése vagy megrongálódása esetén? Milyen költségekkel jár az új kártya igénylése? Meghatalmazott is kérelmezheti a törzskönyv pótlását? A gépjármű eladásakor a forgalmi engedély mellett a törzskönyvet is át kell adni a vevőnek, szóval fontos okiratról van szó. Az alábbiakban eláruljuk, hogy mi a teendő, ha szükséges a törzskönyv pótlása.

A törzskönyv a jármű tulajdonjogát igazolja

A törzskönyv egy zöld műanyag kártya, a jármű tulajdonjogát igazoló okirat. Törzskönyv 1999 óta minden forgalomba helyezett vagy tulajdonjog-változáson átesett gépjárműhöz tartozik. Mit tartalmaz? Az első oldala a sorszámot, a gyártmányt, a típust, a kereskedelmi megnevezést, az alvázszámot, a motorszámot, a gyártási évet, a kiállítás helyét és keltét és a kiállító hatóság nevét tartalmazza. A második oldala a tulajdonosi adatokat, a hivatalos feljegyzéseket és a törzskönyv nyomdai sorszámának vonalkódját. A törzskönyvben tulajdonosként az a természetes személy vagy jogi személyiséggel rendelkező vagy jogi személyiség nélküli szervezetet kerül feltüntetésre, aki igazolja a jármű tulajdonjogának jogszerű megszerzését, származását és eredetiségét.

Milyen dokumentumokat kell bemutatni az igénylés során?

A törzskönyv kiállítása, valamint pótlása az illetékes okmányirodában történik. Az elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott törzskártya pótlását egy meghatalmazott is kérelmezheti, amennyiben rendelkezik hivatalos meghatalmazással. Milyen dokumentumokat kell bemutatni az igénylés során? Személyi igazolványt, lakcímkártyát, cég esetén aláírási címpéldányt és cégkivonatot. Továbbá az okmány elvesztéséről, megsemmisüléséről vagy eltulajdonításáról készült jegyzőkönyvet és az illeték megfizetéséről szóló igazolást. Amennyiben meghatalmazott jár el a tulajdonos helyett, a meghatalmazás bemutatása is szükséges. Az elveszett törzskönyv pótlása időigényes folyamat, körülbelül 2-3 hónapot vesz igénybe. A törzskönyv kiadásának illetéke 6000 forint. Illetékmentes a törzskönyv cseréje, ha annak oka családi állapotból eredő névváltozás, az okmány eltulajdonítása vagy az okmány gyártáshibája. Továbbá illetékmentes az okirat cseréje személyes költségmentesség engedélyezése esetén. A törzskönyv hiánya gondot okozhat az autó későbbi eladása során, szóval mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy a törzskönyv valóban megvan-e. Amennyiben nincs meg, javasolt minél hamarabb felkeresni az okmányirodát és pótolni az okiratot.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj