Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit tehetek, ha elveszett a törzskönyv?

kérdőjelet ábrázoló tábla

Nincs meg a törzskönyv? Mi a teendő az okirat elvesztése, megsemmisülése vagy megrongálódása esetén? Milyen költségekkel jár az új kártya igénylése? Meghatalmazott is kérelmezheti a törzskönyv pótlását? A gépjármű eladásakor a forgalmi engedély mellett a törzskönyvet is át kell adni a vevőnek, szóval fontos okiratról van szó. Az alábbiakban eláruljuk, hogy mi a teendő, ha szükséges a törzskönyv pótlása.

A törzskönyv a jármű tulajdonjogát igazolja

A törzskönyv egy zöld műanyag kártya, a jármű tulajdonjogát igazoló okirat. Törzskönyv 1999 óta minden forgalomba helyezett vagy tulajdonjog-változáson átesett gépjárműhöz tartozik. Mit tartalmaz? Az első oldala a sorszámot, a gyártmányt, a típust, a kereskedelmi megnevezést, az alvázszámot, a motorszámot, a gyártási évet, a kiállítás helyét és keltét és a kiállító hatóság nevét tartalmazza. A második oldala a tulajdonosi adatokat, a hivatalos feljegyzéseket és a törzskönyv nyomdai sorszámának vonalkódját. A törzskönyvben tulajdonosként az a természetes személy vagy jogi személyiséggel rendelkező vagy jogi személyiség nélküli szervezetet kerül feltüntetésre, aki igazolja a jármű tulajdonjogának jogszerű megszerzését, származását és eredetiségét.

Milyen dokumentumokat kell bemutatni az igénylés során?

A törzskönyv kiállítása, valamint pótlása az illetékes okmányirodában történik. Az elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott törzskártya pótlását egy meghatalmazott is kérelmezheti, amennyiben rendelkezik hivatalos meghatalmazással. Milyen dokumentumokat kell bemutatni az igénylés során? Személyi igazolványt, lakcímkártyát, cég esetén aláírási címpéldányt és cégkivonatot. Továbbá az okmány elvesztéséről, megsemmisüléséről vagy eltulajdonításáról készült jegyzőkönyvet és az illeték megfizetéséről szóló igazolást. Amennyiben meghatalmazott jár el a tulajdonos helyett, a meghatalmazás bemutatása is szükséges. Az elveszett törzskönyv pótlása időigényes folyamat, körülbelül 2-3 hónapot vesz igénybe. A törzskönyv kiadásának illetéke 6000 forint. Illetékmentes a törzskönyv cseréje, ha annak oka családi állapotból eredő névváltozás, az okmány eltulajdonítása vagy az okmány gyártáshibája. Továbbá illetékmentes az okirat cseréje személyes költségmentesség engedélyezése esetén. A törzskönyv hiánya gondot okozhat az autó későbbi eladása során, szóval mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy a törzskönyv valóban megvan-e. Amennyiben nincs meg, javasolt minél hamarabb felkeresni az okmányirodát és pótolni az okiratot.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata